Vem är du att döma?

Jag är så innerligt trött på fördomar och attityder. Vem är du att döma mitt barn? Vem ger dig rätten till att tro att du är så mycket bättre? Vem är du att tro att du kan lösa våra bekymmer? Kom och lös dom då! Det går bra. Byt några månader med mig så får vi se om du är så bra som du tror och framför allt hur länge du orkar. Döm mitt barn och du dömer mig, men det gör du redan.

Är det okunskap kombinerat med feghet och dumhet? Dumheten att tro att du är så mycket bättre, fegheten att inte våga fråga hur det egentligen är och oviljan att ta till sig kunskap? Eller grundar det sig i en hemsk människosyn? Jag vet inte, men jag vet att jag blir lika irriterad varenda gång jag stöter på det. Irriterad är fel ord, jag blir förbannad.

Jag är så innerligt trött på fördomar och attityder. Vem är du att döma mitt barn? Vem ger dig rätten till att tro att du är så mycket bättre? Vem är du att tro att du kan lösa våra bekymmer? Kom och lös dom då! Det går bra. Byt några månader med mig så får vi se om du är så bra som du tror och framför allt hur länge du orkar. Döm mitt barn och du dömer mig, men det gör du redan.

Är det okunskap kombinerat med feghet och dumhet? Dumheten att tro att du är så mycket bättre, fegheten att inte våga fråga hur det egentligen är och oviljan att ta till sig kunskap? Eller grundar det sig i en hemsk människosyn? Jag vet inte, men jag vet att jag blir lika irriterad varenda gång jag stöter på det. Irriterad är fel ord, jag blir förbannad.

En redan utsatt grupp människor är utdömda och straffade av samhället. För att de gjorde ett val en gång som kanske inte var så bra. Jag har gjort val som är mindre bra, du har gjort val som är mindre bra. Blir du och jag dömda och straffade för det år efter år? Nej, det blir vi inte. Så varför ska dom med beroendeproblematik bli det? 

Varför kan man inte se människan bakom missbruket, för det är inte missbruket som är människan. Varför väljer man att inte se att våra anhöriga med beroendeproblematik också är människor med känslor precis som du och jag. Varför ska dom hela tiden bli utstötta och dömda? Kampen blir inte lättare, den snarare försvåras av dina fördomar.

Det är mycket jag inte vet, men en sak vet jag. Det säger mer om dig som dömer än dom som blir dömda!