Skånes Brukarförening i Karlskrona

Skånes brukarförening var i förra veckan uppe i Karlskrona för att prata med brukare i substitutionsbehandling. Vi hade ett bra och givande möte med några som var pigga på att starta upp en brukarförening i Karlskrona/Blekinge.

karlskrona_blekinge_-_mote_med_brukare.jpg

Skånes brukarförening var i förra veckan uppe i Karlskrona för att prata med brukare i substitutionsbehandling. Vi hade ett bra och givande möte med några som var pigga på att starta upp en brukarförening i Karlskrona/Blekinge.

Det kan vara lite problematiskt innan man kommer igång men detta var ett bra gäng som verkade vara intresserade av att komma igång. Det finns information för lokalföreningar under fliken " resurser för lokalföreningar" här på Svenska Brukaföreningens hemsida om allt som behövs för att komma igång "på allvar".

Det blir att gå en del ärende, ta lite kontakter, registrera sig så man får ett organisationsnummer men det går säkert bra.

Vi på Skånes brukarförening önskar dem all lycka till – fler brukarföreningar behövs o borde egentligen finnas på varje beroendemottagning som har substitutionsbehandling.

Det är bra att invovlera sig i frågor som trots allt rör en så stor del av ens liv.  Substitutionen gör så att man slipper bli sedd som kriminell.

Tyvärr är eget bruk kriminaliserat av någon anledning – effekterna av att göra människor kriminella har heller aldrig utvärderats ordentligt så ingen vet om det blivit bättre eller sämre av det…ordentlig utvädering borde göras men jag tror man är lite ängslig för svaret.

Kan tillägga att tåget hem var försenat så det blev en sen kväll.

Morgonen efter var det möte för de föreningar och organsiationer som sitter med i  samrådsgruppen på socialhögskolan vid Lunds Universitet.

Detta var det fjärde mötet och meningen är att vi ska komma in med våra kunskaper och erfarenheter från socialt arbete. Vi  diskuterade om hur utbildningen kan bedrivas så att den blivande socionomen eventuellt kan få en bättre förståelse för hur bemötande och beslut påverkar människor dem kommer att möta i sitt yrke.

Viktiga bitar då det blir fler o fler som numera tvingas ta kontakt med och har behov av stöd från kommunernas sociala tjänster.Jätteviktigt då att socionomstuderande förstår hur viktigt ett bra bemötande är – det är så lätt att sitta o tro att man har uppträtt bra o korrekt i sin roll, men det är inte alls säkert att människan på andra sidan bordet uppfattat det på samma sätt…

Hur som helst, dem här träffarna är bra o borde som ett naturligt inslag ingå i socionomutbildningen överallt. Lund är faktiskt lite av föregångare där, även Malmö högskola har brukarsamverkan på sina utbildningar. Vet faktiskt inte hur det ser ut på övriga lärosäte men får känslan av att Skåne ligger väl framme.