Skånes Brukarförening var på besök på en privat liten öppenvårdsmottagning med substitution i torsdags 3/11, BeFem i Malmö. Naturligtvis är det svårt att få en bild av verksamheten genom ett eftermiddagsbesök, med det verkade seriöst och vi blev väl mötta med fika o s v. Vi satte oss ner med personal och några brukare för ett samtal/en diskussion om allt mellan himmel o jord som rör just underhållsbehandlingen. Det kan ju vara svårt för brukarna att säga sin ärliga mening om personal sitter med, men vi fick inte det intrycket här.
En sak vi reagerade på var när det berättades om hur olika socförvaltn/stadsdelsförvaltn i Malmö stad agerar. Dem verkade ha ett stort inflytande över verksamheten genom sina placeringar och ekonomin. Vi fick bl.a. höra att skötte folket inte sig, någon hade haft för mycket s k sidomissbruk, så ansåg den socförvaltn/stadsdelsförvaltn att den personen(klienten – kallar man människor på soc, gillar inte det ordet) inte var något att satsa på längre och man inställde betalningarna – givetvis med det tråkiga resultatet att brukaren/personen ifråga kastades ut. Här sitter alltså olika socialsekreterare/tjänstemän och avgör vem som får stanna i behandling och vem som inte ska få tillgång till verksam hjälp!? Det är givetvis inte bra.
Något är också fel när det står många människor i kö till andra mottagningar medan det finns platser lediga. Som i detta fall, BeFem hade 15 platser varav 7-8 st var i behandling nu när vi var där. Visst kostar det – men att ge folk en möjlighet till ett drägligare liv och kanske i förlängningen t o m rädda liv – det måste få kosta! Så länge som inte substitutionsvården är ordentligt utbyggd så att alla som behöver kan få en plats/tillgång till effektiv hjälp måste givetvis kommunerna stå för ekonomin. Tror att brukarna och deras anhöriga håller med om det.
Jag är inte helt bekväm med “privat vård”, gillar eg inte att folk tjänar pengar på det viset. Men jag tror samtidigt att det verkligen finns folk/personal som t e x tröttnat på sin tidigare e x kommunale arbetsgivare och tror eller har en ambition att göra ett bättre jobb än vad kommun o stat gör. Alltså folk som startar upp eget inom vården och har en ambition att det ska bli bättre, utan för mycket fokus på att göra sig en fet hacka.
Vi tittade lite på BeFems hemsida, här låg “kvalitetsindex” – lägger med dom här. Tycker nog att man kan se vilka tjänstemän/socsekr som inte är så glada för underhållsbehandling. F ö stöttade man från BeFem Skånes Brukarförening och Svenska Brukarföreningen i vårt arbete – ville faktiskt bli medlemmar, det handlar klart om deras egen ekonomi, men visst måste väl även mottagningar som har substitution kunna visa sitt stöd för Svenska Brukarföreningens o dess lokalföreningars arbete. Vi har något som heter “Svenska brukarföreningens vänner” – där går det alldeles utmärkt för kliniker/mottagningar att visa sitt stöd/bli medlemmar.
Se bifogade filer för kvalitetsindex-filerna.