Ännu en beskrivning av interferonbehandl – Sbf/Skåne

Hej alla!

Eftersom Kicki på Sbf/Sthlm föregått med gott exempel så tänkte jag berätta om min interferonbehandl. Jag blev glad när jag såg Kickis inlägg, tycker inte det finns något bra forum för oss ang detta, kan vara att man kanske tycker det är lite jobbigt berätta om sjukdomar. Men det är ju så väldigt många som har en el annan form av Hep. Fler som har än inte p g a en märklig "signalpolitik". Vi får hoppas smittskyddet byggs ut ordentligt, så folk ges bättre förutsättningar den dan man är redo för annat. El överhuvudtaget.

Hej alla!

Eftersom Kicki på Sbf/Sthlm föregått med gott exempel så tänkte jag berätta om min interferonbehandl. Jag blev glad när jag såg Kickis inlägg, tycker inte det finns något bra forum för oss ang detta, kan vara att man kanske tycker det är lite jobbigt berätta om sjukdomar. Men det är ju så väldigt många som har en el annan form av Hep. Fler som har än inte p g a en märklig "signalpolitik". Vi får hoppas smittskyddet byggs ut ordentligt, så folk ges bättre förutsättningar den dan man är redo för annat. El överhuvudtaget.

Jag har många vänner/bekanta som gått bort i Hep, betydligt fler än som gått bort av överdoser/liknande. Hepatit drabbar miljoner männsikor världen över. Det är en stor "dräpare".

Haft andra former tidigare, men min HepC konstaterades ’90. Aldrig känt av/haft några som helst besvär till för ca 5 år sedan. Tog då blodprov som visade förhöjda värde, inte mycket men en "förändring". Eftersom värdet inte var "jättehögt", andra hade mycket högre så man trodde att " det är väl inte så farligt, ordnar sig".  Gick ytterliggare något år, beslutade mig för att göra en biopsi(man går in o tar en liten liten bit av levern) fick lokalbedövn o en "lugnande tabl). Det kändes knappt/var snabbt över.

Om man delar in hur skadad levern är i olika steg/nivåer, så fick jag efter tel.besked av läkaren veta att min lever låg nära dom högre nivåerna, började bli "ärrad" o otrevligheter flåsade en i nacken.

Hade alltid varit tveksam till interferon, p g a alla skräckhistorier. Precis som Kicki säger. Främst var jag oroad över allt snack om att man blev otroligt deppig, det var inte frågan om "OM" utan "NÄR".

Nu är snart halva tiden gjord av planerade 48veckor. Det har gått över förväntan bra. Första sprutan fick jag lite värk. Det man bort med Panodil. Går bra. Tar min interferon-spruta Fre kväll innan läggdags, sen sover man bort det. Lör/sön lite småjobbigt men inga prob. Känner inget särskilt av sprutan. Tar tabl. Ribavarin till frukost/kvällsmat, man tar ihop med mat. Får lite ont i magen men inga större problem där heller. Fått lite utslag på underben/ljumskar, huden torkar ut. Man får en bra salva mot detta o kan man bara låta bli klia/riva så går det också. Det kan blossa upp men försvinna lika fort.

Har fått lite prob med ögonen, frågat 2-3 olika läk om det har med behandlingen att göra el om det har med långa tider framför dator att göra, det håller på kollas upp. Trött i och "grus i ögonkänsla" – javisst, men haft prob kunna läsa dagstidn, se på tv, sitta vid dator o s v. Om det har med detta att göra el bara "vanlig" dålig syn får man se. Varit hos 2 optiker, haft 2 olika tider på ögonklinik o väntar på ny tid för utredning. Gått igenom "viscotears" "visine" o sist var det "optive". Det börjar dock kännas lite bättre med det också, det är skönt.

Jag är glad att jag trotsade allt prat, jag försöker se det som en begränsad period. Som en investering i sig själv/framtid. Många har hållt på 24/7 för att slippa bli sjuka, till det krävs uppfinningsrikedom/kraft. Man har nog mer kraft än man tror. Numera får många av oss ett likvärdigt preparat på laglig väg, man slipper kriminalitet/oro. Kan lägga kraften på annat.

F ö är jag virusfri sedan vecka 12, är skönt o jag hoppas att det håller sig så. Är ni oroliga gå och få gjort en biopsi, få ett klart besked. Som Kicki också säger, det har inte med en viss tids drogfrihet att göra. Det är en medborgare som känner oro och vill få ta ett prov. Det måste alla människor ha rätt till!

Ok, det var allt. Så har jag upplevt det.

Ta det lugnt och må väl!

Micke Johansson/Sbf Skåne