Rosenlunds beroendemottagning torsdag den 9 mars 2017.

?Gårdagens kyla har övergått i ett mildare väder. Snön har redan börjat smälta och det är blött på Stockholms gator. Åker till Rosenlund. Tänder lyset i väntrummet, brygger kaffe och ställer fram nygjorda ostsmörgåsar.

Efter en liten stund kommer det in en tjej. Hon tar en macka och sätter sig sedan för att prata en stund. Hon berättar att hon för några år sedan drabbades av cancer. Därav följde en tuff behandling med både strålning och cellgifter. Hon tappade aptiten och hade svårt att äta. Men nu mår hon bra igen.

?Gårdagens kyla har övergått i ett mildare väder. Snön har redan börjat smälta och det är blött på Stockholms gator. Åker till Rosenlund. Tänder lyset i väntrummet, brygger kaffe och ställer fram nygjorda ostsmörgåsar.

Efter en liten stund kommer det in en tjej. Hon tar en macka och sätter sig sedan för att prata en stund. Hon berättar att hon för några år sedan drabbades av cancer. Därav följde en tuff behandling med både strålning och cellgifter. Hon tappade aptiten och hade svårt att äta. Men nu mår hon bra igen.

Några till kommer in i rummet. Jag får än en gång höra positiva saker om Rosenlunds beroendemottagning. De flesta som går här verkar vara nöjda vilket verkligen glädjer mig att höra. En av personerna berättar att hennes kontaktperson är mycket noggrann och bra. Hon tar genast tag i saker vilket uppskattas av patienten.

En tjej berättar att hon för flera år sedan hade metadon men sedan slutade med behandlingen. Efter en tid så fastnade hon i drogerna igen och såg därför ingen annan utväg än att börja med metadon på nytt. Hon säger att hon håller sig drogfri och tycker att behandlingen fungerar bra.

Några går. Några andra kommer. En tjej berättar att hon väntar på att få komma till något slags boende. Hon har svårt att hålla sig borta från drogerna och säger att hon just nu är positiv på det mesta i drogväg. Hon vill bryta detta innan det gått för långt. Jag tror att hon kommer fixa det. Att verkligen vilja kan hjälpa en i många situationer.Jag förstår att hon vill och jag hoppas innerligt att den viljan kommer leda henne framåt.

Samtalet i rummet kommer sedan in på försäljare av droger. Jag får veta att det numera är vanligt att langare blandar ut heroinet med tex tabletter vilket många gånger kan vara förenat med fara.

En kille är kvar i rummet på slutet. Han dricker en kopp kaffe och säger att han sedan ska iväg till kyrkan där de dagligen bjuder på fil, flingor och lättare luncher.

Klockan närmar sig elva och det har blivit tomt i rummet. Tycker det har varit rätt lite folk här idag. Jag plockar undan och ställer tillbaka mina saker. Torkar av bordet, åker hissen ner och lämnar Rosenlund för denna gång.

Skrivet av Linn Nystedt.