Besök på St:Eriksteamet onsdag den 26 oktober.

?Solen tränger fram i små strimmor från himlen vilket är ett välkommet inslag efter flera gråmulna veckor. Jag gör smörgåsar, plockar ihop resten av fikat och åker iväg till Fridhemsplan och St:Eriksteamet.

Möst av personal och patient i korridoren. Jag hejar på dem och går sedan iväg och förbereder fikat. En person sitter i väntrummet. Han berättar för mig om nätverksmötet han hade igår. Där blev det bestämt att han ska få åka iväg till ett ställe. Ett så kallat arbetskoperativ där han får möjlighet till en meningsfull vardag. Han tycker det känns bra vilket glädjer mig.

?Solen tränger fram i små strimmor från himlen vilket är ett välkommet inslag efter flera gråmulna veckor. Jag gör smörgåsar, plockar ihop resten av fikat och åker iväg till Fridhemsplan och St:Eriksteamet.

Möst av personal och patient i korridoren. Jag hejar på dem och går sedan iväg och förbereder fikat. En person sitter i väntrummet. Han berättar för mig om nätverksmötet han hade igår. Där blev det bestämt att han ska få åka iväg till ett ställe. Ett så kallat arbetskoperativ där han får möjlighet till en meningsfull vardag. Han tycker det känns bra vilket glädjer mig.

Några till kommer in, tar fika och slår sig ner i soffan. En av dem kommenterar det faktum att sprutbytet på St:Görans sjukhus blir permanent. Han tycker liksom jag att det är bra att det får vara kvar.

Diskussionen kommer in på USA-valet och faran med Trump om han blir president. En kille berättar även om inbördeskrig som varit. Han är mycket kunnig på historia vilket jag säger till honom.

Jag tror det är viktigt att se männsikornas styrkor, att hylla det de faktsikt kan och vet. Det är så lätt att man inom beroendevården blir sedd ur en negativ synvinkel. Jag tror inte det gynnar någon att man bara blir sedd för det man gör fel. Det finns alltid något positivt och fint med varje enskild individ och jag tror det är viktigt att påminna om detta.

En person berättar att han väntar på att komma upp i utskrivningsnämnden. Han tycker det känns jobbigt och orättvist.

Flera av patienterna på teamet tycker att mycket blivit sämre. Vissa saker har förvisso blivit bättre men mycket har förvandlats till det sämre. Tex den så kallade ettårsregeln är något som de flesta patienterna tycker känns oroande och ångestfyllt. 

Resursteamet kommer på tal och en person säger att han tycker det känns lite provocerande att de som går där inte verkar ha några skyldigheter vilket de på de andra teamet har.

När klockan är elva plockar jag undan och torkar av borden. Det har inte varit så mycket folk här idag. Innan jag går möter jag upp en patient här på teamet. Vi har bokat in en tid och vi går in i ett rum och snackar. Efter det lämnar jag St:Erik och mottagningen för denna onsdag.

Skrivet av Linn Nystedt.