Rosenlunds beroendemottagning torsdag den 6 oktober.

 

Den tidiga morgonen är kylig och solens ansträngning är verkligen välkommen. Jag gör smörgåsar och packar ner tillbehören, sedan åker jag iväg. Utanför Rosenunds sjukhus står några stycken och röker. Jag hejar på dem. En tjej kommer emot mig och ger mig en kram. Jag säger att de är välkomna upp och fika.

Jag åker hissen upp och ringer på dörren. En personal öppnar åt mig varpå jag kan koka kaffe och plocka fram det jag har med mig. Efter en liten stund kommer de upp. De tar fika och slår sig ner. En person berättar om återfallet. Heroinet, tabletterna och suget som inte gick att stå emot. Men hon lyckades bryta det. Hon sa att hon bestämde sig och kastade det sista. Det glädjer mig att hon verkar må bättre nu.

 

Den tidiga morgonen är kylig och solens ansträngning är verkligen välkommen. Jag gör smörgåsar och packar ner tillbehören, sedan åker jag iväg. Utanför Rosenunds sjukhus står några stycken och röker. Jag hejar på dem. En tjej kommer emot mig och ger mig en kram. Jag säger att de är välkomna upp och fika.

Jag åker hissen upp och ringer på dörren. En personal öppnar åt mig varpå jag kan koka kaffe och plocka fram det jag har med mig. Efter en liten stund kommer de upp. De tar fika och slår sig ner. En person berättar om återfallet. Heroinet, tabletterna och suget som inte gick att stå emot. Men hon lyckades bryta det. Hon sa att hon bestämde sig och kastade det sista. Det glädjer mig att hon verkar må bättre nu.

Samalet kommer in på pojkvänner, dåliga respektive bättre. En av personerna berättar om ett förhållande som varit destruktivt. Att han kontrollerade allt hon gjorde. Men nu har hon träffat en ny kille och han är jättebra.

Gamla, populära märken kommer på tal. Klädesmärken och kvaliteer som är hållbara än idag. En tjej berättar om sin jacka som hängt med en längre tid. En annan berättar om en app där man kan köpa saker, kläder och elektronik till kraftigt reducerade priser.

Avdelning 54 kommer på tal. En skräckvistelse för många. Ett ställe där många inlagda känner sig förnedrade. Att skrivas ut i ett dåligt skick är heller inte ovanligt där. De som varit på Maria säger att det är bättre, mer humant.

Det kommer in en kille. Han frågar var jag kommer ifrån. jag berättar att jag kommer från brukarföreningen och passar även på att berätta om vår verksamhet.

Jag upplever att det är rätt lite folk här idag. Får veta att det precis varit kurs här i huset. Återfalsprevention tror jag det var. Därför har det varit rätt tom här idag.

De populära kakorna med päronsmak har gått åt, kaffet likaså.

Då klockan är elva plockar jag undan. Hon som är kvar hjälper till att ställa ner grejerna i min fikakorg. Jag ger henne en kram och hon tackar mig för idag. Ber henne vara rädd om sig sedan åker jag hissen ner och går ut i höstsolen.

Skrivet av Linn Nystedt.