“Skåne först i landet med att erbjuda naloxon”

Pressrelease om naloxon i Skåne:

Allians för Skånes förslag om att genomföra ett treårigt försöksprojekt med naloxon i Region Skåne blir nu verklighet. Vid nästa hälso- och sjukvårdsnämnden finns det ett beslut att avsätta 4 300 000 kronor för finansiering under 2016 med syfte att påbörja studien. Skåne blir därmed först i landet med att erbjuda naloxon till människor som missbrukar narkotika

Pressrelease om naloxon i Skåne:

Allians för Skånes förslag om att genomföra ett treårigt försöksprojekt med naloxon i Region Skåne blir nu verklighet. Vid nästa hälso- och sjukvårdsnämnden finns det ett beslut att avsätta 4 300 000 kronor för finansiering under 2016 med syfte att påbörja studien. Skåne blir därmed först i landet med att erbjuda naloxon till människor som missbrukar narkotika

– Naloxon som exempelvis nässpray fungerar som en hjärtstartare för missbrukare och kan alltid finnas med i missbrukarens ficka och rädda liv vid överdoser. Det är glädjande att vi nu kan testa detta i Skåne, oavsett om du missbrukar narkotika eller ej så ska du inte behöva dö på gatan, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– I Skåne är vi föregångare hur vi möter och behandlar människor som har missbruksproblem med narkotika. Nu är det dags och ta nästa steg och inleda ett försöksprojekt med naloxon som räddar liv vid överdoser, säger Ulrika Heindorff (M) andre vice ordförande i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård.

Ärendet bifogas i sin helhet

Fakta:

  • Läkemedlet naloxon kan användas som behandlingsalternativ vid tyngre missbruk och till att motverka en överdos
  • I Sverige är naloxon enbart godkänt i injicerad form, men det pågår pilotstudier i bland annat Norge och Danmark för att undersöka möjligheten till att använda läkemedlet som exempelvis nässpray.
  • Vid hälso- och sjukvårdsnämnden den 26 mars 2015 gick Allians för Skånes förslag om att inleda ett treårigt forskningsprojekt igenom, nu avsätts 4 300 000 kronor för att förverkliga

http://www.mynewsdesk.com/se/alliansforskane/pressreleases/skaane-foerst-i-landet-med-att-erbjuda-naloxon-1365945