Drogdomstol kan bli verklighet i Gävle – Nackdelar och fördelar?

Gävle kan komma bli först i landet med att testa en narkotikadomstol. Alltså vård och återanpassning in i samhället med olika krav på behandling istället för straff.

Ett bra initiativ av Gävle och ett bra alternativ. Är man åtalad och nedgången är det bättre än fängelse vilket är en skitpåföljd. Bara som ett exempel så tror jag hellre dom flesta bor granne med någon som fått rehabilitering och kortare straff än någon som suttit full tid med pysselsättning. Nu blir man istället dömd till vård, får hjälp med boende, ekonomi, sitt användande m.m även efter straffet.

På pappret ser det bra ut.

Gävle kan komma bli först i landet med att testa en narkotikadomstol. Alltså vård och återanpassning in i samhället med olika krav på behandling istället för straff.

Ett bra initiativ av Gävle och ett bra alternativ. Är man åtalad och nedgången är det bättre än fängelse vilket är en skitpåföljd. Bara som ett exempel så tror jag hellre dom flesta bor granne med någon som fått rehabilitering och kortare straff än någon som suttit full tid med pysselsättning. Nu blir man istället dömd till vård, får hjälp med boende, ekonomi, sitt användande m.m även efter straffet.

På pappret ser det bra ut.

Det jag ser som faror är att detta blir ytterligare ett sätt för myndigheterna att försöka kontrollera och styra människor.

Då tänker jag på tiden efter.

Det ska lämnas prover stup i ett, sysselsättning vilket betyder pysselsättning eller praktik för att få soc eller andra pengar, att få behålla boendet. Allt hänger på proverna och man sitter fast i ett ekorrhjul. Alla är glada att proverna är negativa och man fortsätter i detta tills man ledsnar. Är man positiv eller skiter i att lämna prov så förlorar man det man har. Att känna sig kontrollerad är ingen hit för någon. Det är lite vad jag tänker angående farorna när kontrollen även efter straffet fortsätter.

Men samtidigt så sitter det väldigt väldigt många i svenska fängelser som vill förändra och behöver den hjälpen som inte finns.

Att ta sig in i samhället är fan inget litet projekt för någon som inget har. Detta kan vara ett sätt att börja det projektet. Ett seriöst försök till förändring för dom som vill.

Det ska bli intressant att följa detta. Hoppas bara inte myndigheterna får sitt kontrollbehov ännu mer stimulerat så det urartar.

Text: Dennis Wagell