Fentanyl säljs som heroin på nätet

Fentanyl eller deras analoger säljs ibland utblandat i heroin. Det är något som vi tidigare sett i andra världsdelar, tex USA och Kanada där det orsakat många dödsfall, men det har varit relativt sällsynt i stora delar av Europa. Nyligen avled en man i Belgien efter att ha köpt drogen på dark web. Nu fruktar man fler dödsfall.

På dark web, den del av Internet som inte är nåbart utan rätt programvara och kunskap, finns både fentanyl och allt annat man kan tänka sig.

Harm reduction-organisationer som analyserat heroinprover köpt på dark web från en fransk säljare varnar nu att man hittat analogen ocfentanyl.

I våras dog en ung man i Belgien efter att ha köpt ett brunt pulver som visade sig vara ocfentanyl. Andra organisationer har rapporterat samma resultat.

Fentanyl eller deras analoger säljs ibland utblandat i heroin. Det är något som vi tidigare sett i andra världsdelar, tex USA och Kanada där det orsakat många dödsfall, men det har varit relativt sällsynt i stora delar av Europa. Nyligen avled en man i Belgien efter att ha köpt drogen på dark web. Nu fruktar man fler dödsfall.

På dark web, den del av Internet som inte är nåbart utan rätt programvara och kunskap, finns både fentanyl och allt annat man kan tänka sig.

Harm reduction-organisationer som analyserat heroinprover köpt på dark web från en fransk säljare varnar nu att man hittat analogen ocfentanyl.

I våras dog en ung man i Belgien efter att ha köpt ett brunt pulver som visade sig vara ocfentanyl. Andra organisationer har rapporterat samma resultat.

Det har också dykt upp i Portugal, Spanien och Irland som utblandat dåligt heroin helt enkelt. En anledning till varför man väljer att blanda ut fentanyl med heroin är just att det gått i allt för många led och blivit så utvattnat att det behöver "kryddas upp lite grann."

I Sverige finns inga fall alls av heroin utblandat med fentanyl. Det går en del snack om det men hittills har man inte hittat något i beslag. Om det skulle dyka upp här så borde däremot södra Sverige vara där den syns först pga dess närhet till kontinenten.

Däremot gjordes det ett misslyckat försök på 90-talet att lansera den i pulverform under dess rätta namn, men det slog inte igenom alls, mest pga att det var ett så annorlunda rus och oerhört svårdoserat.

Fentanyl kommer nästan alltid från Ryssland och öststater där det tillverkas militärt som en stridsgas. En del kommer kanske ihåg terroristattacken av tjejteniska rebeller på en biograf. Där pumpades fentanyl in i gasform för att stoppa attacken, men istället slutade belägringen i ett blodbad.

Den potenta syntetiska opioiden används också medicinskt i plåsterform. I Sverige avled ganska nyligen några personer efter att ha skrapat och rökt dem. Man kan även tugga sönder dem och använda som snus.

Om man köper heroin genom dark web rekommenderar vi att man testar med en liten mängd först och väntar några minuter för att se vad som händer.

Nicklas Eklund på Stockholm Brukarförening har bara ett råd till alla angående fentanyl.
 – Låt bli!

 

Fotnot. Om du har en misstänkt substans kan du skicka den för analys på egen hand. Energy Control utför anonyma tester för ca 500 kr.