Polis överväldigande positiva till naloxonträning

Många verkar tro att poliser som arbetar mot narkotika inte stödjer vissa harm reduction-åtgärder. Men, som vi såg från vårt seminarium i Landstingssalen i våras, så är svenska poliser positiva till att bära med sig naloxon.

Lennart Karlsson, chef för Krogsektionen vid Stockholmspolisen, sa bl.a. att de skulle gärna vilja bära med sig läkemedlet som upphäver överdoser, om de kunde.

Nu har en ny studie publicerats som visar att polis i USA är överväldigande positiva i att tränas till att administrera naloxon intranasalt, att det inte alls är svårt, och att fler poliser borde genomgå samma träning.

Många verkar tro att poliser som arbetar mot narkotika inte stödjer vissa harm reduction-åtgärder. Men, som vi såg från vårt seminarium i Landstingssalen i våras, så är svenska poliser positiva till att bära med sig naloxon.

Lennart Karlsson, chef för Krogsektionen vid Stockholmspolisen, sa bl.a. att de skulle gärna vilja bära med sig läkemedlet som upphäver överdoser, om de kunde.

Nu har en ny studie publicerats som visar att polis i USA är överväldigande positiva i att tränas till att administrera naloxon intranasalt, att det inte alls är svårt, och att fler poliser borde genomgå samma träning.

Studien med 117 deltagare visar också att de flesta poliser hade varit närvarande vid fler än en överdos senaste året. Desto fler överdoser de påträffat, desto mer positiva var de till naloxonträningen.

Christina Paulsrud, vice ordförande i Svenska Brukarföreningen och ordförande för Stockholm Brukarförening, menar att en bredare utdelning och mer utbildning om naloxon är en självklarhet.
– Vem skulle kunna ha något emot att ge människor chansen att rädda liv?