Skånes Brukarförening på Support. Don’t Punish dagen i Köpenhamn.

Något sent men bättre sent än aldrig – Skånes Brukarförening var i Köpenhamn i torsdags den 26/6 och deltog i  Support. Don't Punish – CPH. Ett globalt arrangemang som gjordes på över 100 platser i världen.

Samtidigt var det FN:s International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking – det sammanfaller också med FN:s International Day In Support of Victims of Torture.

gadejuristen_support.dont_punish_-_cph.jpg

Något sent men bättre sent än aldrig – Skånes Brukarförening var i Köpenhamn i torsdags den 26/6 och deltog i  Support. Don't Punish – CPH. Ett globalt arrangemang som gjordes på över 100 platser i världen.

Samtidigt var det FN:s International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking – det sammanfaller också med FN:s International Day In Support of Victims of Torture.

Support. Don't Punish är startad som en dag för att öka medvetenheten kring vad kriminaliseringen orsakar för skador, problem och ibland kränkningar av mänskliga rättigheter. Som tur är sker det inte lika grova saker här hemma som på andra platser i världen, men frågan är om det verkligen är rätt eller hjälper någon att t e x sitta i fängelse för sitt beroende. Vissa säger så men ur ett nolltoleransperspektiv där inga droger längre finns så måste man väl ändå säga att kriminaliseringen inte har lyckats ändra på särskilt mycket.

Kriminaliseringen här hemma har heller aldrig utvärderats ordentligt – inget vet egentligen vad kriminaliseringen för ca 25 år sedan haft för effekt. Varken efterfrågan eller tillgång har minskat, narkotikan blir billigare, priserna faller och nya droger –  där innehållet är okänt o ändras allt eftersom dem förbjuds –  säljs öppet på internet. Kamrater dör av överdoser eller som resultat av en misslyckad social el hälsopolitik inom området.
Ingen har påstått att narkotika är hälsosamt, man KAN hamna i svåra problem – men när åtgärderna ofta kan ge större problem än narkotikan i sig – då har något gått fel.

Gadejuristen stod för arrangemanget i Köpenhamn och medverkade gjorde bl.a. Annie Mai Nielsen, en mamma som kämpar för att få veta vad som hände när hennes son som hade halkat snett o hade en tidigare kriminell bakgrund blev skjuten till döds av polis efter en inicident på en parkeringsplats. Annie Mai Nielsen har utgivit en bok om händelsen " Det fjärde skottet" – hon känner också det danska rättsväsendet inifrån efter att ha fungerat som nämndeman i 18 år. Det var intressant att höra hennes berättelse.

Medverkade gjorde också Lars Andersen, fd polis som sade upp sig(antagligen hade han väl blivit uppsagd ändå så det var bättre att gå själv)från sin tjänst för några år sedan efter att han inte längre kunde stå bakom sitt arbete och hur det skulle utföras. Efter det var det en del "rabalder" med besök i dansk Tvs morgonsoffa m m. Det var intressant att höra hans berättelse också om vad som hänt efter att han slutade som polis och vad han ägnar sin tid åt nu. 

Vi hade en bra o intressant dag med två bra föredrag – det bjöds på öl, vin, vatten o kaffe med olika sorters kakor och mat om man ville ha det. Solen sken över Köpenhamn, efter några timmar åkte vi hemåt mot Sverige igen…

Lägger upp lite bilder både från dagen och bilder bl.a. från Amnesty hur det kan se ut på andra platser i världen när det gäller "narkotikabrott" – offentliga grymma avrättningar, spöstraff, tortyr – det är ingen vidare trevlig syn!

Stöd är bättre än straff!