Kolla ditt blodtryck!

Det är det här tjatet om panikångest jag funderat en hel del på. Panikångest är inte så vanligt som man gärna vill få oss att tro. Jag trodde själv att jag hade panikångest i flera år, för det var det man kallade det där tillståndet, när jag fick svårt att andas, det gjorde ont i skallen & jag var rädd, men jag var inte rädd för att dö, jag var rädd att att folk skulle stöka med mig så jag svimmade eller så att smärtan i bröstet & ryggen skulle tillta.

Det är det här tjatet om panikångest jag funderat en hel del på. Panikångest är inte så vanligt som man gärna vill få oss att tro. Jag trodde själv att jag hade panikångest i flera år, för det var det man kallade det där tillståndet, när jag fick svårt att andas, det gjorde ont i skallen & jag var rädd, men jag var inte rädd för att dö, jag var rädd att att folk skulle stöka med mig så jag svimmade eller så att smärtan i bröstet & ryggen skulle tillta.

Jag svimmande några gånger & det gjorde alltid mer ont i bröstet när jag andades i en påse. Men jag trodde det hörde till, att det var ett psykiskt obehag av paniken, en slags ångest som manifesterade sig i en påtaglig bröstsmärta Jag slog mig rejält några gånger trodde jag, när jag svimmade. Jag fick fick än mer ont i huvudet. jag fick kramp i armar händer & ben ibland.

Efter flera år tog man så äntligen blodtrycket på mig. Det var så högt att jag inte fick gå hem från vårdcentralen. Då hade jag gått flera terminer på Basal Kroppskännedom & kunde både meditera & sänka mitt blodtryck med andningen. Men jag förstod inte att det var mitt blodtryck jag påverkade, jag trodde att jag kontrollerade min panikångest.

Jag hade aldrig panikångest, jag hade ett livsfarligt högt blodtryck ofta, som säker beror både på ett genetisk anlag, men också den stress som det faktiskt ofta är att ha obehandlad ADHD. Det blev till en början bättre av Ritalin, jag blev inte så stressad & jag rörde på mig mer, sen började det göra riktigt ont. Jag orkade inte längre med att bära upp tvätten från tvättstugan, periodvis blev jag väldigt andfådd.

Jag är övertygad om att det är så mycket vanligare att NPFare har högt blodtryck än panikångest. Det är farligt att kalla allt som på ytan påminner om panikångest för panikångest, man skadar hjärtat om man hanterar högt blodtryck som en ofarlig panikattack i längden. Dessutom blir alla dessa anteckningar i journalen om just psykiska åkommor en snöbollseffekt.

Det är enkelt att kolla blodtrycket & det spar en massa lidande & vårdkostnader. Kräv att din husläkare kollar ditt blodtryck vid varje läkarbesök, vare sig du medicinerar eller inte.