Vancouver: Vårdpersonal går ut och varnar för fentanylöverdoser

Vårdpersonal inom BC Coroners service i Vancouver varnades nu på torsdagen (30/ 5- 13) för att se upp för potentiella överdoser involverad fentanyl, en opiat som ofta misstas för heroin och som nu tros vara kopplad till 23 dödsfall, bara i år.

Provinsens hälso- officer Dr Perry Kendall sade att den ovanliga varningen utfärdades efter en topp i det preliminära antalet fentanyl dödsfall under de första fyra månaderna av 2013, liksom ett stort beslag av fentanyl från Vancouver polisen.

Fentanyl, en opioid som används för att hantera svår smärta hos cancerpatienter, anses likna heroin och oxikodon – både i rus och utseende – men är betydligt mer potent i mindre doser.

Det fanns 20 fentanyl-relaterade dödsfall i hela Vancouver 2012, och åtta ett år tidigare.

Vårdpersonal inom BC Coroners service i Vancouver varnades nu på torsdagen (30/ 5- 13) för att se upp för potentiella överdoser involverad fentanyl, en opiat som ofta misstas för heroin och som nu tros vara kopplad till 23 dödsfall, bara i år.

Provinsens hälso- officer Dr Perry Kendall sade att den ovanliga varningen utfärdades efter en topp i det preliminära antalet fentanyl dödsfall under de första fyra månaderna av 2013, liksom ett stort beslag av fentanyl från Vancouver polisen.

Fentanyl, en opioid som används för att hantera svår smärta hos cancerpatienter, anses likna heroin och oxikodon – både i rus och utseende – men är betydligt mer potent i mindre doser.

Det fanns 20 fentanyl-relaterade dödsfall i hela Vancouver 2012, och åtta ett år tidigare.

Hälso-tjänstemän varnar nu för användningen av fentanyl och varningen bör inte underskattas: År 2006 dog 342 människor av fentanyl i Chicago, 

Dr Kelly Barnard, verkställande direktör för den medicinska enheten (BC Coroners service), sade att det fortfarande inte är känt exakt vilken roll fentanyl spelat i de 23 dödsfallen, men rättsläkaren gick med på att släppa den information som finns nu, mycket på grund av oro från polis och vårdpersonal.

"I denna situation, där det finns ett växande problem som kräver folkhälsans uppmärksamhet, kommer vi dela denna information", sade Barnard.

"Det var bara något oväntat. Eftersom både polisen och offentliga tjänstemän ville pussla ihop bitarna blev det klart något mer var på gång. "

Barnard noterade att dödsfallen är spridda över hela provinsen, en trend är inte alltid bevisbar, särskilt när det tar tid att utföra toxikologiska tester.

Läs mer här!