Resan till Vilnius och HRI:s stora konferens

Vi kom tillbaka från 2013 International Harm Reduction konferensen i Vilnius, Litauen, förra veckan. I denna text tänkte jag summera mina tankar då det var första gång jag medverkade.

Vi som åkte var jag, forskningsansvarig Louise Persson och ordförande  Berne Stålenkrantz.

Louise talade om SBFs unika brukarenkät. Ett tal som fick många bra kommentarer och mycket beröm och som sammanfattade hela konferensen på ett väldigt bra och smart sätt. Hon tog bl.a. upp forskning utan att inkludera brukare i processen är lika med disempowerment.

Vi kom tillbaka från 2013 International Harm Reduction konferensen i Vilnius, Litauen, förra veckan. I denna text tänkte jag summera mina tankar då det var första gång jag medverkade.

Vi som åkte var jag, forskningsansvarig Louise Persson och ordförande  Berne Stålenkrantz.

Louise talade om SBFs unika brukarenkät. Ett tal som fick många bra kommentarer och mycket beröm och som sammanfattade hela konferensen på ett väldigt bra och smart sätt. Hon tog bl.a. upp forskning utan att inkludera brukare i processen är lika med disempowerment.

Berne berättade om vårt arbete mot hepatit C och Hepatitiportalen.se och hur man kan implementera den i andra länder och på andra språk. Mycket är på gång när det gäller att uppmärksamma viruset och de som drabbas allra hårdast, människor som injicerar droger. Något som faktiskt SBF kan ta åt sig en del av äran av.

Själv for jag runt på utomhuskaféet och gjorde ett ca 20-tal videointervjuer som jag f.n. håller på att redigera. Med hjälp av gamla öststatsbussar tog jag mig varje dag till den moderna konferenshallen i lite av utkanten av Vilnius centrum. Louise påpekade med rätta att staden liknande grafiken i dataspelet Sim City, eftersom gamla krackerande byggnader samsades med ultramoderna högvåningshus i glas.

Eftersom jag inte hade en biljett (de kostade ca 6000kr/st) så blev det lite av en katt-och-råtta lek med arrangörerna i min jakt på intervjuer.

Mest imponerade blev jag när jag intervjuade Jude Byrne, INPUDs avgående ordförande. Hon har verkligen etablerat INPUD (International Network of People who Uses Drugs) som trovärdig och seriös internationell partner. Något som tyvärr inte varit en självklarhet under många år.

Allra roligaste var dock att nätverka, bara sitta och snacka i pauserna och på kvällarna med coola personer. T.e.x. stötte vi på flera medlemmar från brukarföreningen AIVL (Australian Injecting &. Illicit Drug Users League), som vi nog har mest gemensamt med eftersom de också producerar mycket och har kommit långt i sitt tänkande. Av alla riktiga brukarföreningar är nog SBF/SDUU opch AIVL de två mest kända i världen.

Konferensens tema i år var harm reductions värderingar. Mycket fokus låg på motgiftet Naloxon, mänskliga rättigheter, Hepaptit C, HIV, sprutrum, och sexarbete. Det var en bra konferens där vi fick också inspiration för våra egna kampanjer kring samma teman under hösten.

Roligt var också att INPUD i år hade en större roll än någonsin, i både planering av konferensen och på plats.

Allt som allt, trots att det blev en del långa dagar, kan man konstatera att harm reduction blivit normaliserat för länge sedan och sen får vissa politiker tycka vad de vill.

Jag avslutar med ett citat från Sam Friedman: "In the USA where I come from, one of the fundamental values of harm reduction has been defiant activism."

Relaterat:
VICE UK: Meeting Hardcore Drug Users at a Four-Star Hotel in Lithuania