Läkemedelsbolag med ensamrätt på naloxon höjer priserna: Nu kommer fler att dö!

Naloxon är nyckeln till att bekämpa opiat- överdosdödar, men skyhöga priser hotar distributionen av medlet. 

En märklig sak hände under 2008: drogöverdoser blev plötsligt den ledande dödsorsaken av oavsiktliga dödsfall i USA. Folkhälsotjänstemän förklarade en epidemi, och samhällen började slåss mot denna nya fiende som hade lämnat ett svindlande dödstal i dess kölvatten. Men folket hade ett vapen, naloxon, ett motgift som används vid opiatöverdoser, program började poppa upp över hela landet för att tillhandahålla utbildning och fri naloxon till människor i riskzonen för överdosering.

Naloxon är nyckeln till att bekämpa opiat- överdosdödar, men skyhöga priser hotar distributionen av medlet. 

En märklig sak hände under 2008: drogöverdoser blev plötsligt den ledande dödsorsaken av oavsiktliga dödsfall i USA. Folkhälsotjänstemän förklarade en epidemi, och samhällen började slåss mot denna nya fiende som hade lämnat ett svindlande dödstal i dess kölvatten. Men folket hade ett vapen, naloxon, ett motgift som används vid opiatöverdoser, program började poppa upp över hela landet för att tillhandahålla utbildning och fri naloxon till människor i riskzonen för överdosering.

Men då kom Big Pharma in i bilden. Samma år som naloxon blev så avgörande för att rädda liv, säkrade läkemedelsföretaget ett monopol på sin produktion och höjde upp priserna med 1,100%.

Läs mer här!