Eyes Wide Open (7 minuter, Kanada, 2013)

Eyes Wide Open återblickar händelser hos personer, som oavsiktligt, drabbats av opiatöverdosering samt akutmedicinen Naloxon. Baserat på sanna historier från 2 Kanadensiska städer, erbjuder denna korta dokumentär ett fönster in i ögonblicket mellan liv och död, och betonar samtidigt behovet av att expandera medel för att förebygga överdoser. Kanada har den högsta opiod konsumtionen i världen per capita. Naloxon, ett läkemedel som används i nödsituationer mot opiat överdoser, har inte alls stor utspridning i landet.  Mamman till en ung man som dog av en överdos tyder på att partiskhet, diskriminering och kränkande attityder till personer som använder droger kan vara en orsak. Joe tillägger: ”Vi är de första på plats, före ambulans, innan polisen, innan någon. Vi kan rädda varandra”

Över 50 000 personer i Ontario har ett opiatberoende.

De flesta är beroende av receptbelagda opioider.

År 2007 var överdoser den 3: e vanligaste orsaken till oavsiktlig död i Ontario.
 

 

Eyes Wide Open återblickar händelser hos personer, som oavsiktligt, drabbats av opiatöverdosering samt akutmedicinen Naloxon. Baserat på sanna historier från 2 Kanadensiska städer, erbjuder denna korta dokumentär ett fönster in i ögonblicket mellan liv och död, och betonar samtidigt behovet av att expandera medel för att förebygga överdoser. Kanada har den högsta opiod konsumtionen i världen per capita. Naloxon, ett läkemedel som används i nödsituationer mot opiat överdoser, har inte alls stor utspridning i landet.  Mamman till en ung man som dog av en överdos tyder på att partiskhet, diskriminering och kränkande attityder till personer som använder droger kan vara en orsak. Joe tillägger: ”Vi är de första på plats, före ambulans, innan polisen, innan någon. Vi kan rädda varandra”

Över 50 000 personer i Ontario har ett opiatberoende.

De flesta är beroende av receptbelagda opioider.

År 2007 var överdoser den 3: e vanligaste orsaken till oavsiktlig död i Ontario.