Personer börjar använda droger efter avslutad tvångsvård

P4 Jönköping har gått ut med en enkät till länets kommuner, den visar att nästan alla som avslutat tvångsvård med LVM (lagen om vård av missbrukare) börjat använda droger igen.

Runt 80 procent som fått vård i Jönköping börjar bruka igen inom ett år. Samtidigt som vården kostar kommunerna miljontals kronor. Ann är en av de drygt 30 personer som tvångsvårdats under lagen de senaste 3 åren, hon började använda droger samma dag hon blev utsläppt.

– Det är psykiskt nedbrytande att vara på ett LVM. Sedan ska man komma hem efter sex månader och fungera som en människa. Man gör inte det, säger hon.

Ett halvår på tvångsvård och behandlingshem kostar kommunen mellan 500 000 och 600 000 kronor per person, helt bortkastade pengar tycker Ann.

Men det tycker inte Johan Hjert, sektionschef.

Vi räddar ju liv genom det här, så att kasta pengar i sjön är det inte.

Enligt honom så är LVM det absolut sista man tar till för personer som använder droger på ett problematiskt sett.

I sista hand tar vi till LVM. En sex månaders placering på en institution hjälper inte, utan vi måste hjälpa dem under mycket längre tid än så.

Men trotts att vården bevisligen inte hjälper fortsätter Jönköpings kommun med att tvångsvårda personer, de flesta ansökningarna om LVM i kommunen får ett ja, visar statistik förvaltningsrätten som tar besluten. Detta trotts att vården alltså inte är speciellt effektiv.

Man kanske hade hoppats att det skulle hjälpt mer, säger Johan Hjert.