Klargörande om att Subutex slutar säljas på den svenska marknaden

Förvisso är det sant, men preparat med Buprenorfin kommer att finnas kvar i.o.m. att det existerar fyra likadana kopior. Oroa er inte!

Förvisso är det sant, men preparat med Buprenorfin kommer att finnas kvar i.o.m. att det existerar fyra likadana kopior. Oroa er inte!

Detta är en icke-nyhet eftersom det är samma som hänt med diverse andra läkemedel på apoteket. Jämför receptfria läkemedel som Magnecyl och Aspirin med sina billigare kopior!

Under dagen har många i media och medlemmar i substitutionsbehandling hört av sig till oss angående rapporter i media om att läkemedelsebolaget Reckitt Benckiser ska sluta sälja sitt varumärke Subutex på den svenska marknaden.

Många tror att de i framtiden inte ska kunna få sin vanliga medicin. Detta är inte sant.

Detta har lett till att en rad missförstånd har uppstått och en massa oroliga samtal till oss som undrar man nu kommer att tvingas byta till tex Subuxone.

Därför behöver vi klargöra några saker.

Att Reckitt Benckiser slutar sälja Subutex betyder INTE att man som patient kommer att tvingas byta läkemedel.

Det enda som kommer hända är att patienter som har Subutex utskrivet kommer att få byta till någon av fyra generiska (kopior) läkemedel som innehåller exakt samma aktiva ämne, Buprenorfin.

Reckitt Benckiser’s patent på det aktiva ämnet Buprenorfin har gått ut. Istället för Subutex kommer Reckitt Benckiser att försälja och marknadsföra Subuxone.

Enligt FASS finns följande billigare ersättningspreparat med exakt samma innehåll som Subutex.

  • Buprenorfin Actavis, Actavis
  • Buprenorphine Orifarm, Orifarm Generics
  • Buprenorphine Sandoz, Sandoz
  • Buprenotex, Nycomed

Vi är starkt kritiska till hur Reckitt Benckiser skött detta i media. Att inte informera om de billigare alternativen som nu kommer att ersätta Subutex och att anspela på den stigma som vårt medlemskollektiv redan hårt drabbats av är olyckligt.

Vi hoppas detta klargör hur det ligger till.

SBF Riks