Fallbeskrivning; Martins dilemma

Martin (fingerat) ringde mig precis, väldigt bekymrad. Han har väntat på att få komma in på benzo nedtrappning i mer än tre månader nu. Efter mycket tjafs med olika läkarmottagningar så får han prata med en sjuksköterska, utanför hans kommun, hon frågar vart han vill göra nedtrappningen någonstans, han säger på en klinik i Stockholm. Personen i fråga har brukat benzo i flera år, men nu har han fått nog, han måste göra den här nedtrappningen, för sig själv, men också för sina nära och kära. Veckor går efter samtalet med sjuksköterskan, han hoppas få komma in på en validering hos en läkare för att sen få komma in i programmet. Han ringer sjuksköterskan på vårdcentralen som han bytt till, men hon är inte där, han lämnar meddelande, ingen ringer upp. Tillslut ringer läkaren från vårdcentralen i fråga, nästan två och en halv månad efter hans besök och säger; Jo vi ser här att nedtrappning ville du ju inte göra, eftersom du ska plugga…

Martin (fingerat) ringde mig precis, väldigt bekymrad. Han har väntat på att få komma in på benzo nedtrappning i mer än tre månader nu. Efter mycket tjafs med olika läkarmottagningar så får han prata med en sjuksköterska, utanför hans kommun, hon frågar vart han vill göra nedtrappningen någonstans, han säger på en klinik i Stockholm. Personen i fråga har brukat benzo i flera år, men nu har han fått nog, han måste göra den här nedtrappningen, för sig själv, men också för sina nära och kära. Veckor går efter samtalet med sjuksköterskan, han hoppas få komma in på en validering hos en läkare för att sen få komma in i programmet. Han ringer sjuksköterskan på vårdcentralen som han bytt till, men hon är inte där, han lämnar meddelande, ingen ringer upp. Tillslut ringer läkaren från vårdcentralen i fråga, nästan två och en halv månad efter hans besök och säger; Jo vi ser här att nedtrappning ville du ju inte göra, eftersom du ska plugga…

Sjuksköterskan har alltså skrivit ned felaktig info, men varför?

Var min kompis otrevlig mot sjuksköterskan under första mötet eller var han otydlig?

Allt jag vet är att den här killen inte vill plugga, han skulle aldrig nämna något sådant. Trotts sin nuvarande situation, som såklart föder ångest, kommer han inte ge upp, han har bestämt sig, han vill ändra sin nuvarande livssituation.

Dock kan man ju undra hur många som varit med om liknande situationer, men som inte orkat kämpa, för sin rätt.

Den enda garantin för att alla ska få fortsätta leva, är respekten för livet, respekten för ens medmänniskor, och respekten för de som är annorlunda än en själv.

Ha det bra, och var rädda om er därute, har ni varit med om samma sak som Martin, ring SBF, vi hjälper till.