Nyhetsarkiv

En praktikants redovisning

För ett tag sedan så var Lena Sjöstrand volontärpraktikant hos oss i några månader som en del av hennes utbildning. Nu har hon redovisat sin tid hos oss för sin lärare, och du kan läsa texten nedanför.

Tack Lena för din fina text och din tid här!

Brukarföreningen Stockholm (APL presentation)

Brukarföreningen är en kamratförening som jag hade tacksamheten att få göra min apl hos under ca 2 månaders tid. Föreningens idiella personal består av ett par super engagerade eldsjälar som finns till hand för den brokiga skara av dagliga besökare som kommer dit för att hämta sprutor och få i sig kaffe och en välbehövd smörgås. Gästerna är till 90% aktiva missbrukare av olika substanser. Föreningens ordförande heter Nicklas Eklund och är en gammal vän till mig sedan många år tillbaka. Föreningen arbetar med flera projekt som främjar livsvillkoren för dem som lever i utanförskap. De hjälper även till med att vara tillgängliga för gästerna om dessa behöver ett stöd i sin kontakt med myndigheter. Jag vill verkligen ge allt mitt förtroende och stöd i att alla engagerade inom föreningen ger av och delar sina egna erfrenheter för gästernas väl. Då alla inom personal gruppen utom lilla Magnus som är föreningns klippa har egen erfarenhet av missbruk och hur det är att leva i ett utanförskap. Föreningen kämpar visserligen ekonomisk för att få det att gå ihop ekonomiskt och jag anser att föreningar så engagerade som denna för samhällets mest utsatta borde få ett konstant ekonomiskt bidrag/underhåll. Då jag själv levde och verkade under ca 25 års tid som missbrukare och hemlös- i utanförskap så vet jag hur otroligt värdefullt det är att någon om inte tar ansvar och möjliggör för alla de hemlösas röst i ett samhälle där alla måste passa in - det har inte funnits utrymme för en misbrukare att. existera. Och vad vore samhället om de som själva varit där sett och upplevt hemlöshet och utanförskap att tillägna all sin - den empati och omsorg om de"egna" som är kvar därute i kylan som man brukar säga.

Under den tid jag var på föreningen startades det upp ännu ett livsviktigt projekt där det naturligtvis ligger ett tungt förarbete från förenigens topp personer . Projektet som startade är hepatit behandling även för de missbrukare som har hepatit b och c. Då landstingets hepatit behandlingar tidigare inte tog emot aktiva missbrukare pga att dessa fortfarande är aktiva och som jag tror orsaken till nekandet av behandling grundar sig i att är du aktiv behöver du inte behandling då fördomarna i att alla missbrukare delar sina sprutor med varann vilket är hur fel som helst . Detta vet jag då jag har egen erfarenhet att om tillgång till nya sprutor finns tillgängliga delar ingen sina sprutor med varann så är det. Självklart om landstinget påstår att alla har lika rätt till sjukvård oavsett så är det först nu detta verkligen erbjudits.. Tidigare har detta inte gällt missbrukare . Bortkastade pengar kanske då anfördes som anledning men självklart spar landstinget in på de sjukvårdsutgifter i fråga om vård för lever cysteros som dessa förmodligen skulle ha resulterat i för dessa malplacerade individer.

Då flertalet av missbrukare visat på goda resultat av behandlingen så kommer landstinget i dessa ekonomiskt krassa tider att tjäna in massor på att missbrukarna inte längre har en aktiv hepatit.

Föreningens attribut är att informera och råda de ansvariga myndigheter som missbrukaren har i sitt kontakt nät det vill säga socialförvaltningen, Neuropsykiatrin, psykiatrin, kriminalvård och beroendevården. Tendenserna har under föreningens verkande fått fler och fler ansvariga instanser att söka kontakt med dem för att rådgöra och få med ett brukarstyrt sammarbete och efterfrågan har med sista tiden ökat vilket jag bara kan ställa mig upp och klappa händerna för.

Jag kan varm rekomendera att fler skolor kunde ha möjligheten att skicka sina elever på APL till föreningen ..det finns så mycket kunskap och egna erfarenheter hos alla de fina personer som kämpar varje dag med att möjliggöra de missbrukandes röst i samhälle nere på föreningen

Då jag kanske inte lärde mig så mcket mer än det jag kunde om persongruppen - besökarna var det en bra erfarenhet att se och uppleva hur utanför allt dessa individer är och jag hade glömt bort hur det var och jag behövde verkligen detta igen för att hitta anledningen igen varför jag velat utbilda mig från början.

TACK Brukarförenigen Nicklas, Andreas, Magnus, Linn, Henke, Tommy, Marco. mfl.

Ni är änglarna som finns i verkligheten..där allt händer. All ära åt er ,, Jag ställer mig upp och klappar händerna stående ovationer !! Ni är guld värda HOPPAS NI FÖRSTÅR DETTA.

Lena Sjöstrand 20190329

Datum: 2019-03-30

Uppdaterad: 2019-03-30

FN rör sig allt mer mot avkriminalisering

Detta är stort!

United Nations Chief Executives Board (CEB), vars ordförande är FN:s generalsekreterare och består av 31 FN-organ, uppmanar enhälligt alla medlemsländer att avkriminalisera personligt bruk av narkotika.

Alla 31 FN-organ - inklusive Världshälsoorganisationen - och till sist även UNODC - United Nations Office on Drugs and Crime - har antagit en gemensam hållning som uppmanar medlemsstater att upphöra med kriminalisering av människor som använder narkotika.

Datum: 2019-03-13

Uppdaterad: 2019-03-13

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) vill utvärdera kriminalisering av det egna bruket [VIDEO]

Detta är ett klipp från den öppna utfrågningen om psykisk ohälsa i kombination med beroendeproblematik, anordnad av Riksdagens sociala utskott den 28 februari 2019.

Mikael Malm (SKL) gjorde det unika uttalandet under sin presentation om SKL:s handlingsplan för att förbättra vården vid samsjuklighet.

Media:

Datum: 2019-03-08

Uppdaterad: 2019-04-11

Uppdatering om BH i Umeå

En uppdatering av seminariet om brukarhälsa som hålls 4/4 i Umeå.

Vi har en ändring i programmet. Det är Dr. Disa Dahlman som fått förhinder och ersätts av en annan representant från Skåne-projektet om primärvård på LARO (PRIO).

Programmet kan laddas ner här eller så hittar ni det nedanför (klicka på bilden för en större bild).Datum: 2019-03-05

Uppdaterad: 2019-04-02

Ljuspunkten har nu en egen Facebooksida

Nu har Ljuspunkten en egen sida på Facebook som kommer uppdateras med information om vad dem gör och deras olika aktiviteter.

Klicka här för att komma till sidan.Datum: 2019-03-01

Uppdaterad: 2019-03-01

Riksdagens socialutskott höll utfrågning om mental ohälsa och beroende

Torsdagen den 28/2 mellan 9.00-12.00 var tre representanter från föreningen på Riksdagens socialutskotts öppna utfrågning om mental ohälsa och beroende.

Socialminister Lena Hallengren var med under utfrågningens sista timme medan huvudmannaskapet kom upp igen och Missbruksutredaren Gerhard Larsson var tydligt irriterad. Det är nu åtta år sedan utredningen kom.

Sverige står ut jämfört med våra nordiska grannar, både när det gäller LPT/LVM och huvudmannaskapet. Varför kan man fråga sig? Socialpolitik? Ideologi? Båda två?

Varför togs inte frågan om avkriminalisering upp (förutom av SKL) kan man undra? Det om något borde väl spela en roll i hur man ser på beroende och psykisk ohälsa. Ska det vara ett brott att självmedicinera när man mår dåligt?

Det pratades mycket, men det händer desto mindre.

Missade man utfrågningen om psykisk ohälsa och beroendeproblem i Riksdagens andra kammare idag så går den att se via webb-tv.

Efter utfrågningen i Socialutskottet idag så lämnades 6000 namnunderskrifter från anhöriga till personer med psykisk ohälsa och drogproblem, bl.a. Tina Eklund och Eva Dozzi, över till socialminister Lena Hallengren.Datum: 2019-02-27

Uppdaterad: 2019-02-27

Tydliggörande från Brukarföreningarnas Nätverk

*** Ett tydliggörande från Brukarföreningarnas Nätverk ***

Det har kommit till nätverket och dess lokalföreningars kännedom om en absurd artikel på Svenska Brukarföreningens gamla domän www.svenskabrukarforeningen-se/sluta-med-tobak-och-droger-med-hjalp-av-online-spel (vi vill inte länka till sidan därav ett "-" istället för en punkt i adressen).

Domännamnet tillhörde förut Svenska Brukarföreningen och köptes upp av någon okänd person eller företag (troligen för att tjäna pengar) när den föreningen gick i konkurs för några år sedan.

Den sidan tillhör varken någon lokalförening eller Brukarföreningarnas Nätverk och dess domän och innehåll är inget vi har kontroll över eller har något överhuvudtaget med oss att göra.

Vår hemsida är www.brukarforeningarna.se där de lokala brukarföreningarna numera också håller till.

Påståendet att det går att bota beroende med casinospel är något som vi självklart tar avstånd för och absolut inte står bakom.

 * * * 

Uppdatering: Sajten är nu nerkopplad från nätet.Datum: 2019-02-25

Uppdaterad: 2019-03-05

Important information to undocumented EU-citizens living in Sweden about hepatitis C treatment

Undocumented EU-citizens in Sweden have the right to a health examination and that includes testing for hepatitis C and also treatment for the disease.

It is always the treating doctor that decides if treatment should go ahead. If damage is discovered on the liver, usually treatment gets OK:ed. At least, this is the practice at the hospitals on the south side of Stockholm.

There is one more thing to consider, and that is the patient has to remain in Sweden for the whole period of treatment, which is several months.Datum: 2019-02-22

Uppdaterad: 2019-02-22

Slut på vissa sprutor - Vädjan om donationer

Vi har f.n. nästan helt slut på pumpar i mellanstorlekar på vårt sprututbyte. Detta då en leverans är fördröjd p.g.a. leverantören har slut i lagret. Vi har mestadels 1ml och 20ml pumpar kvar.

Är det någon som vill donera (självklart sterila och oöppnade) pumpar 2ml, 3ml, 5ml (allting under 10ml) till oss så är ni mer än välkomna.

Har du t.ex. kvar pumpar efter en sjukdom eller liknande? Istället för att lämna in dem på ett apotek så kom förbi med dem till oss!

Vi tar tacksamt emot alla donationer!

Ring gärna om ni har några frågor på telefon 08-31 14 90.

Adress: Livdjursgatan 5A i Johanneshov (T) Globen.

Uppdatering: Nu har vi åter igen pumpar och kanyler i vårt sprututbyte!Datum: 2019-02-22

Uppdaterad: 2019-03-05

Gratis Internet via Pressbyrån

Tips till alla hemlösa och bostadslösa i Stockholm som letar efter öppna Internetnätverk.

Alla Pressbyråns butiker har gratis WiFi-uppkopplingar som sträcker sig en bra bit från varje butik så du kan stå utanför och surfa och göra dina internetärenden.

Tänk dock på att de är öppna för alla så var försiktig!

Här hittar du alla butiker.Datum: 2019-02-22

Uppdaterad: 2019-02-22

Utfrågning i Riksdagen om psykisk ohälsa och beroende

Torsdagen den 28 februari 09.00-12.00 håller Riksdagens socialutskott en öppen utfrågning om samsjuklighet – psykisk ohälsa i kombination med beroendeproblematik.

Utfrågningen är öppen för allmänhet och media och sänds via webb-tv.

Media:Datum: 2019-02-20

Uppdaterad: 2019-04-12

Personalen var på hepatit C-utbildning

Tisdagen den 19/2 var föreningen på personalutbildning inom hepatit C-området hos Smittskydd Stockholm.

Det hela var mycket intressant och givande och extra roligt var att Linkage C, det unika hepatit C-projektet som sker på föreningen, presenterades av Soo Aleman och den av "våra" ultraomtyckta sköterskor Mika Liljebäck och hela projektet fick mycket utrymme.

Att Brukarföreningen har en stor roll att spela när det gäller att nå dem som i övrigt är besvikna på och misstänksamma mot vården allmänt och i hepatit C-behandlingen speciellt är inte för mycket sagt. Deras närvaro har betytt mycket för våra besökare som gång på gång lovordar deras mänsklighet, naturlighet och förmåga att lyssna.

Vi vill tacka, förutom Soo och Mika, även Martin Kåberg, Jenny Stenkvist och Per-Erik Klasa för intressanta föredrag och alla deltagare för en synnerligen närvarovärd eftermiddag.


Datum: 2019-02-19

Uppdaterad: 2019-02-19

Dags för Brukarhälsa Umeå

Nu är det dags igen! Vi kör vårt populära koncept igen för 5:e gången. Denna gången i Umeå!

Seminariet är till för att förbättra hälsan hos människor som använt/använder narkotika.

Ämnen som kommer tas upp är bl.a. primärvård för brukare, hepatit C och naloxon, hur beroende fungerar i hjärnan och psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet.

Talare är Dr. Johan Kakko, smittskyddsläkarna Stephan Stenmark och Gunilla Persson från Umeå, Prof. Bo Söderpalm, samt en representant från Skåne-projektet om integrerad närsjukvård och LARO.

Utbildningen är gratis och vi bjuder på lunch.

Boka din plats genom att mejla oss på boka@brukarforeningarna.se med information om hur många ni är, namn och varifrån ni kommer.

Plats: Norrlands universitetssjukhus
Vägbeskrivning: Norra entrén första hissarna upp 9tr (rakt ovanför centralhallen) Målpunkt B9

Mer information om våra seminarier om brukarhälsa finns på denna länk.Datum: 2019-02-13

Uppdaterad: 2019-03-05

Ändrade öppettider

Vi har lite nya öppettider med start nästa vecka (vecka 8).

Vi kommer då öppna kl. 12.00 både på måndag och onsdag. Anledningen är att lokalen på onsdagar kommer att användas som mötesplats för Ljuspunktens fysiska möten.

Vi ber alla att respektera detta och inte störa dessa möten.Datum: 2019-02-13

Uppdaterad: 2019-02-13

Presentation av föreningens arbete hos NSPH

På tisdagskvällen var vi med och presenterade föreningen och vårt arbete på NSPHs (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) senaste informationskväll.

De som medverkade var ordförande och vice ordförande Niklas Eklund respektive Linn Nystedt, verksamhetsansvarig Andreas Hedström, Henrik Lindberg, ansvarig för uppsök på mottagningarna och administratör Magnus Brahn. Även anhörigföreningen BARO var med på ett hörn och representerades av Christine Sander.

Kvällen löpte på mycket bra och det hela var väldigt uppskattat.


 

Datum: 2019-02-12

Uppdaterad: 2019-02-12

Brukarföreningen var med och invigde nya vårdplatser

På måndagen var ordförande Niklas Eklund (bandklippare) och vice ordförande Linn Nystedt (Ljuspunkten) med och invigde nya vårdplatser inom psykiatrin, bl.a. avsedda för beroendepatienter. Dessutom finns nu möjligheten till avskärmade platser för kvinnor. Båda saker något som vi efterfrågat länge.

Med på plats fanns även RFHL, politiker och Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

– Med det utökade antalet vårdplatser kommer vi att kunna möta det ökade behovet av heldygnsvård, inte minst för personer som omhändertagits av Polisen enligt LOB, säger Johan Franck.

Media:Datum: 2019-02-11

Uppdaterad: 2019-02-11

Information in english about the needle exchange at St. Görans hospital

We have a lot of foreign visitors who for different reasons temporarily find themselves in Stockholm och want to know if they can use the needle exchange at St. Görans hospital.

At St. Görans needle exchange the three day-rule apply, which means if you have been in Stockholm for three days, you are regarded as a resident here and you can use their services.

You will need to identify your self but a passport will work just fine. They also require that you undergo tests for hiv and hepatitis C and register with them (answer a few questions).

Here is a link to the needle exchange where you can find more information, the adress and its opening hours.

Datum: 2019-02-06

Uppdaterad: 2019-02-06

Vad är harm reduction?

Vad är harm reduction? Det finns inte en enda definition men Harm Reduction International har nyligen publicerat sina position och den är väldigt väldigt bra.

Här är första paragrafen översatt till svenska.

Harm reduction är all politik, program och åtgärder som har som mål att reducera de negativa kroppsliga, sociala, och juridiska effekterna associerat med användning av narkotika, narkotikapolitik och narkotikalagar. Harm reduction har sin grund i mänskliga rättigheter och rättvisa – fokus ligger på positiv förändring och att arbeta med människor utan fördomar, tvång, diskriminering eller krav på att man slutar använda droger som ett villkor för stöd.

Datum: 2019-01-31

Uppdaterad: 2019-01-31

Socialstyrelsens nya rekommendationer för naloxon

Det är bra att Socialstyrelsen nu kommer ut med en ännu starkare rekommendation att naloxon bör skrivas ut av fler vårdpersonal och till fler människor i hela landet som är i risk för en överdos.

T.ex. har numera sjuksköterskor möjlighet att skriva ut läkemedlet.

Naloxonförskrivning ska kompletteras med utbildning. Därför har Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram ett nationellt informationsmaterial om naloxon som riktar sig till personer som brukar opioider.

Några saker bör dock påpekas, nämligen att

 • civilsamhällets närvaro och kunskap utelämnas totalt och att allt ska ske i landstingets regi skrämmer många och leder till mindre spridning,
 • fortfarande ingen peer-to-peer utdelning (kamrat till kamrat),
 • inte heller övrig blåljuspersonal (förutom ambulanspersonal) omnämns och
 • ett stort frågetecken för siffran 10000 brukare (borde egentligen vara tre gånger så hög)

Mycket kosmetika utan direkta åtgärder.

Här finns informationsmaterial att ladda ner och beställa.

Datum: 2019-01-29

Uppdaterad: 2019-01-29

Problem med våra telefoner

Just nu har vi begränsad möjlighet att svara i telefon och även besökstelefonen är ur funktion. Vi arbetar på att få igång vårt telefonsystem så fort som möjligt.

Under tiden kan man alltid nå oss via mejl. Klicka här för våra mejladresser.

Uppdatering: Nu funkar vår besökstelefon igen!

Datum: 2019-01-27

Uppdaterad: 2019-02-27

Viktig information om projektet Linkage/C till patienter ej bosatta inom Stockholms län

Vi har fått en hel del frågor från personer om det går att få hepatit C-behandling via vårt pilotprojekt även om man inte är bosatt i Stockholms län.

Nu har vi fått OK att även ALLA är välkomna att skriva in sig och komma igång med sin behandling!

Det som är viktigt att tänka på är att du vet om att du har gjort ett positivt hepatit C-test, annars gå och testa dig för hepatit C i ditt län, tex på en vårdcentral (kostnadsfritt).

Välkomna!Datum: 2019-01-23

Uppdaterad: 2019-02-22

Pelarbackens hemlöshetsbuss på plats utanför föreningen varje vecka

Med start på måndag den 21/1 kl. 13.00 fram tills stängningsdags och varje måndag framöver kommer Pelarbackens hemlöshetsbuss stå parkerad utanför vår lokal på Livdjursgatan 5A i Slakthusområdet, Johanneshov (T) Globen.

Bussen drivs av Pelarbacken och utgör deras mobila hemlöshetsteam och är ett komplement till deras ordinarie verksamhet.

Ombord finns en case manager och en sjuksköterska som kan hjälpa dig som är hemlös med enkel sjukvård t.ex. enklare omplåstring och omläggningar, bedömningar samt remitteringar och hälsosamtal.

Vi är väldigt glada för detta samarbete och att kunna erbjuda ännu en resurs till våra medlemmar och besökare, där sjukvården kommer till patienterna. Vi kallar det jämlik sjukvård.

Vi vill också passa på att tacka Jessica Ericsson (L) som gjort detta till en verklighet.Datum: 2019-01-17

Uppdaterad: 2019-01-21

Ljuspunkten börjar med fysiska möten

Ljuspunkten är ett forum för kvinnor som upplevt våld. Den finns idag som sluten grupp på Facebook men kommer snart även att börja med fysiska möten. Varannan onsdag med start i slutet av februari startar Ljuspunktens stödgrupp.

De kommer hålla till i brukarföreningens lokaler i Stockholm. Varje grupptillfälle tar upp olika ämnen som tex styrkor och framtid. Här kommer ges möjlighet att finna stöd och styrka. Det handlar om dig och dina erfarenheter och vad man kan göra för att stärka sig själv i en utsatt situation.

De som håller i gruppen är Matilda från föreningen nxtME och Linn som jobbar på Stockholms brukarförening. Båda har egna erfarenheter av att vara utsatt.

Anmälan görs till: linn.nystedt@brukarforeningarna.seDatum: 2019-01-08

Uppdaterad: 2019-01-08

StockholmDirekt om Linkage/C

StockholmDirekt har gjort ett reportage om vårt unika hepatit C-projekt där du kan få gratis och snabb behandling utan krav på drogfrihet.

– Det här är så jävla häftigt! En verklig lättnad. Det är faktiskt större för mig än jag trodde. Och det hade inte blivit av om det inte varit just här, säger en av besökarna som tagit chansen.

Läs hela reportaget här.

Är du intresserad, kom förbi varje onsdag på eftermiddagen då drop-in är öppet!Datum: 2019-01-08

Uppdaterad: 2019-01-08

Piratpartiet har utsett vår verksamhetsansvarig som ny narkotikapolitisk talesperson

Idag är vi stolta över vår verksamhetsansvariga Andreas då Piratpartiet har utsett föreningens verksamhetsansvarig Andreas Hedström till ny narkotikapolitisk talesperson.

Andreas Hedström, 48, är en av de mest framstående profilerna inom brukarrörelsen kommer från och med nu att ta över frågan efter Johan Svensson.

Det nu dags att ta klivet in i politiken på riktigt och bidra till förändringen som behövs. Till skillnad från många andra som debatterar frågan så har jag levt i konsekvenserna av svensk narkotikapolitik och sett hur den fungerar i realiteten. Nu är jag Piraten som ska reformera narkotikapolitiken.

Hedström är aktiv inom Hälso- och Sjukvårds Förvaltningen/Psykiatrienhetens Brukarråd, Stockholms läns Landstings Brukarråd, samt ett flertal andra råd och referensgrupper inom Stockholm Stad. Han har över 20 års erfarenhet inom LSS-Dagverksamheter Autism/Asperger-spektrat med miljöterapeutiska metoder.

Vi vill också påminna att detta är ett privat uppdrag och föreningen är som vanligt politiskt och religiöst obunden.

Läs hela pressmeddelandet här.

Datum: 2019-01-04

Uppdaterad: 2019-01-04

Följ tjej som bloggar om sin hepatit C-behandling

Nu kan du följa en tjej som skriver hur hon fick sin hepatit C-behandling genom oss!

Hon kommer blogga på Facebook under sin behandling som pågår i tre månader.

Följ bloggen med hashtaggen #hcvbloggk75 genom att klicka här.

Är du intresserad av att påbörja din behandling, kom ner till oss varje onsdag och träffa syrrorna!Datum: 2019-01-04

Uppdaterad: 2019-01-04

God Jul & Gott Nytt År!

VI ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!Datum: 2018-12-24

Uppdaterad: 2018-12-24

Julinsamling 2018

Vi har kört igång en Julinsamling på Facebook för vår verksamhet under jultiderna.

Alla gåvor som vi får betyder oerhört mycket för oss som är liten förening, men framförallt betyder det mycket för alla våra besökare.

Insamlingen kan hittas här.

Vi passerade precis vårt mål på 5000kr i vår Julinsamling 2018 och vi har hittils fått in 6045 kr. STORT TACK TILL ALLA SOM GETT EN GÅVA ♥Datum: 2018-12-21

Uppdaterad: 2018-12-25

Varning för substans som säljs som amfetamin

Brukarföreningen Stockholm varnar för att det finns ett parti av en substans som säljs som amfetamin.

Substansen är gulaktigt och pulvret ser ut som små runda "kulor" och det löser sig inte "normalt".

Hittills har tre pesoner förts till sjukhus med förgiftningssymptom. En har hamnat i koma men vaknat upp igen.

Vad substansen innehåller är oklart så snälla ta det försiktigt där ute!

Datum: 2018-12-21

Uppdaterad: 2018-12-21

Nystart för rikstäckande anhörigförening

Äntligen kommer det att finnas en fungerande rikstäckande anhörigförening igen!

Brukaranhörigas Riksorganisation (BARO) startade upp i december och arbetar för att stärka ett kontaktnät mellan anhöriga till personer som använder illegala/legala substanser samt de som har samsjuklighet.

"Syftet med föreningen är att stödja varandra och stötta våra nära/brukare men också att stärka brukarnas naturliga rätt att organisera och representera sig själva," skriver de bl.a.

På tiden att anhörigsituationen belyses på ett kärleksfullt och humanistiskt sätt!

En av deras aktiviteter är en anhörigjour öppen dygnet runt.

Mer information finns här.Datum: 2018-12-20

Uppdaterad: 2019-12-13

Öppettider i Jul

Denna jul kommer vi ha öppet fyra timmar under hela jul- och nyårshelgen och bjuda på lite lättare varm mat och glögg (alkoholfri).

Välkomna!

Se bild nedan för alla öppettider.Datum: 2018-12-19

Uppdaterad: 2018-12-19

Första infomötet om Sprututbytet på söder

I måndags (17/12) var verksamhetsansvarig Andreas Hedström med när det hölls ett första uppstartsmöte för det nya sprututbytet mitt på söder.

- Härlig känsla att sitta i ett rum fullt av människor med mandat som vill samma sak och är rörande överens! Maria Sprutbyte är klart och anställningsförfarandet kan sätta igång, säger Andreas.

- Det är dags att normalisera sprututbyten som något som ingår i vårdens utbud, kommenterade bl.a. Anna Starbrink (L).

En artikel från och om mötet kan läsas här.

Bytet förväntas komma igång under våren 2019.

Datum: 2018-12-19

Uppdaterad: 2018-12-19

#upptäckvåldet

Två av föreningens personal har varit på Socialstyrelsens heldagsutbildning på temat #upptäckvåldet mot kvinnor.

På seminariet fick bortglömda och stigmatiserade grupper stor plats plats och uppmärksammades, som tillexempel kvinnor i narkotikabruk och utsatta för våld. Seminariet lyfte även frågan hur man bemöter dessa personer och hur man ställer frågan om våld förekommer.Datum: 2018-12-19

Uppdaterad: 2018-12-19

Brukarmakt i A&N

Tidningen Alkohol & Narkotika nuvarande nummer handlar om brukarmakt.

Vår verksamhetsansvarig Andreas Hedström är med och ger sina synpunkter om brukarinflytande (se bilder nedan). Medverkar gör också BISAM och vår f.d. ordförande Christina Paulsrud.

Detta nummer var verkligen enastående och praktiskt taget varenda sida var läsvärd och går att köpa här.

Datum: 2018-12-12

Uppdaterad: 2018-12-12

Nobelmiddag

Verksamhetsansvarig Andreas Hedström var i samband med Nobelhögtiderna injuden av MSD Sverige på en nobellunch tillsammans med andra föreningar och forskare.

I samband med detta behövde Andreas hyra en kostym och uthyraren Steens Herrmode var så snälla i dessa jultider att låta oss donera kostnaden på 1500:- till en frivillig välgörenhetsorganisation.

Vi valde Nettan Göthlin och Gatans Vänner som gör ett fantastiskt jobb varje vecka med att hjälpa dem i behov med saker som man annars tar för givet.

Vi vill därför rikta ett stort Tack till Steens Herrmode för deras givmildhet.

Datum: 2018-12-11

Uppdaterad: 2018-12-11

Inslag på P4 Stockholm om vårt hepatit C-projekt

Vi var med i ett inslag på P4 Stockholm idag om vårt pilotprojekt för snabbare hepatit C-behandling.

På Stockholms brukarförening kan narkotikaberoende komma för stöd, rena sprutor och sen förra veckan även behandlas mot hepatit C, en blodsjukdom vanlig bland narkomaner.

Lyssna nedanför på inslaget som spelades in i onsdags.

Datum: 2018-12-07

Uppdaterad: 2018-12-07

Nättest för hepatit C

Nu när vårt pilotprojekt, som underlättar hepatit C-behandling för våra besökare, kommit igång så vill vi passa på att tipsa om ett nättest från Riksföreningen Hepatit C där du kan kolla om du är eller har varit i riskzonen för smittan.

Sajten innehåller också användbar information om var du kan testa dig gratis.

Klicka på denna länk för att komma till sajten.Datum: 2018-12-06

Uppdaterad: 2018-12-06

Start för unikt projekt som förenklar behandling för hepatit C drastiskt

Nu har vårt unika hepatit C-projekt kommit igång!

Varje onsdag mellan kl. 13-15 framöver kommer det finnas sjuksköterskor på plats här på föreningen för att göra det så lätt som möjligt att komma in i behandling för sin hepatit C.

Den 28/11 var första gången de var här och två personer tog chansen och lämnade blodprov. De har även möjlighet att göra ett ultraljud av levern på plats.

GRATIS läkemedelsbehandling påbörjas så fort som möjligt. De hämtar även ut första månadens doser åt dig.

De kan även hjälpa till med vaccinering mot hepatit A och B.

Detta är det snabbaste och enklaste sättet att få hepatit C-behandling idag! ETT HELT UNIKT PILOTPROJEKT SOM VI LÄNGE KÄMPAT FÖR SKA BLI VERKLIGHET.

 • Den enda kvalificeringen är att du någon gång fått diagnosen hepatit C.
 • Man behöver inte vara medlem i föreningen.
 • Diskret journalföring.
 • Man behöver INTE vara bosatt eller skriven i Stockholm.
 • Ett aktivt drogbruk och/eller alkoholkonsumtion under behandling är inte ett hinder.Datum: 2018-12-06

Uppdaterad: 2018-12-06

Dags för EHRC 18

Idag åker ordförande Niklas Eklund till Bukarest för att delta i EHRC 18, en harm reduction-konferens tillsammans med andra representanter från Europas brukarörelser.

Inför resan har organisatörerna bett om en insamling av hiv-mediciner, då det är en dyr bristvara i landet.

Eklund hälsar att han är spänd av förväntan inför resan.Datum: 2018-11-20

Uppdaterad: 2018-11-20

Norsk förening på studiebesök

Idag hade föreningen studiebesök av den norska föreningen Tryggere Ruspolitikk.

Tryggere Ruspolitikk har varit otroligt framgångsrika i att sätta harm reduction i centrum av norsk narkotikapolitik och nu ska en svensk förening för drogreform starta upp.

De passade också på att spela in ett litet videoklipp.

Datum: 2018-11-16

Uppdaterad: 2018-11-22

Ny våldtäkt på Beroendecentrum

Sånt här får inte hända!

Ytterligare en kvinna har blivit våldtagen inne i lokalerna på Beroendeakuten Stockholm. Det visar en anmälan från polisen till Inspektionen för vård och omsorg. Landstinget har tidigare lovat att skärpa säkerheten efter tidigare våldtäkter på kvinnliga patienter – trots det har har det skett nya övergrepp.

Läs mer här.

Datum: 2018-11-14

Uppdaterad: 2018-11-14

Media: Ljuspunktens projektansvariga i A&N

Ljuspunktens Linn Nystedt är med och intervjuas i senaste numret av Alkohol & Narkotika om hur det gått med initiativet #utanskyddsnät.

Nedanför kan man läsa en skärmdump. Tidningen finns att köpa nu.Datum: 2018-11-12

Uppdaterad: 2018-11-12

Hur du beställer Yvonne Ekmans bok

Jazzsångerskan och vän til förenignen Yvonne Ekman har nyligen släppt en självpublicerad självbiografi.

Nu kan ni som vill beställa Yvonne Ekmans självbiografiska bok "Några ögonblick i livet" göra det via hennes PayPal-konto.

Kapitel:

 • Förord
 • Begravningen
 • Upbrottet
 • Nattvakten
 • Poseringsbrudar
 • Från Kivik till Hamar
 • Mamma
 • Sista ronden
 • Comeback
 • Club Zoda

Beställningsinformation

Antal sidor: 94
Första upplagan 2018
Tryck i svart/vit och omslag i färg.
Bok 99kr
Porto 36kr 
PayPal-avgifter 14kr
=====================
Totalt: 149kr

Betala in 149kr via PayPal-länken ==>> paypal.me/yvonneekman.

Fyll i summan själv och glöm inte att välja leveransadress!

Hon skickar boken så fort hon kan efter mottagen betalning.Datum: 2018-11-15

Uppdaterad: 2018-11-15

Ersta öppnar skyddat boende för hemlösa kvinnor

Hemlösa kvinnor som är utsatta för våld har haft svårt att få hjälp i Stockholm. Men nu ska ett skyddat boende vid namn ”Ersta Möjlighet” öppna i Ersta diakonis regi, skriver Mitt i Stockholm.

Det nya boendet blir det första i sitt slag i Stockholm. Det öppnar på en hemlig adress i kommunen och har plats för upp till åtta kvinnor, som får stanna så länge de har behov.

Bra, för det behövs verkligen. Ändå är behovet så mycket större än antal platser som finns tillgängliga, speciellt för hemlösa kvinnor som använder droger.

Samtidigt har Q-Jouren meddelat att de tvingas stänga ner sin verksamhet t.v. pga avsaknad av ekonomiska resurser.

Läs mer här.

Datum: 2018-11-09

Uppdaterad: 2018-11-09

Ordförande föreläser om kemsex

Föreningens ordförande Niklas Eklund är på både torsdag och fredan den här veckan och föreläser om kemsex på en konferens om sexuell hälsa.

Ett fortfarande oerhört tabubelagt ämne, vilket är varför det är så bra att prata om det.

"Att belysa det man levt och arbetat med i hela sitt liv ska bli oerhört intressant," hälsar Niklas Eklund.

Datum: 2018-11-08

Uppdaterad: 2018-11-08

Rådslaget 18

I onsdags den 7:e november deltog Linn och Andreas från oss i Rådslaget vilket är ett föreläsningstillfälle som inträffar en gång varje år.

Några av de ämnen som togs upp var våld i nära relationer, kriminalvård och PTSD.

- Det var en givande och intressant eftermiddag i en fullsatt lokal, kommenterade Linn.Datum: 2018-11-07

Uppdaterad: 2018-11-07

Sjuksköterskor får möjlighet att förskriva naloxon

Ett steg framåt 👍

Från och med 1 november kan sjuksköterskor ges behörighet att förskriva och ordinera överdosmotgiftet naloxon. Därmed är samtliga föreslagna föreskriftsändringar i Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens utredning som syftar till att öka tillgängligheten till läkemedlet nu genomförda.

Läs mer här.

Datum: 2018-11-06

Uppdaterad: 2018-11-06

Ljusmanifestation på plattan

Ordförande Niklas Eklund medverkade den 3:e november i en ljusmanifestation på plattan för att hedra kamrater som gått bort.

– Flera av de där ljusen är mina vänner. 87 av våra cirka 2100 medlemmar i Stockholm har avlidit senaste året i ”en onaturlig död”. Det är tungt, sa han till Drugnews.

I Stockholm samlades på Sergels torg många och tände lyktor, lyssnade på tal, och musik från Gatans röster.

På flera platser i landet anordnades i Allhelgonahelgen ljusmanifestationer för att minnas narkotikans offer.

Läs mer här.

Datum: 2018-11-05

Uppdaterad: 2018-11-05

Personalföreläsning på onsdag

På onsdag kommer föreningen NxtMe hit och föreläser för personalen om sexuella övergrepp 14-16. Vi kommer därför behöva ha stängt då.

Vi har öppet som vanligt igen resten av veckan.

Datum: 2018-10-30

Uppdaterad: 2018-10-30

Chatta med oss

Nu kan du chatta med oss och lämna meddelanden direkt från vår hemsida.

För att börja skriva så klickar du på Messengerikonen (en blå pratbubbla med en vit blixt på sig) längst ner till höger på hemsidan.

För att tjänsten ska fungera måste du ha ett facebook-konto.Datum: 2018-10-25

Uppdaterad: 2018-10-25

Här öppnar Stockholms andra sprututbyte

Nu står det klart att plats för Stockholms andra sprututbyte blir det s.k. Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, vid Mariatorget på Södermalm.

Man hoppas vara igång med verksamheten innan årets slut.

Låt oss hoppas det blir av denna gången...

Läs mer på denna länk.

Uppdatering: Stockholms stad motsätter sig sprututbyte vid Mariatorget.

Uppdatering: Nu är det klart.

Datum: 2018-10-23

Uppdaterad: 2018-12-04

Sabotage på dörr

Tråkig början på veckan när vi ska öppna upp och märker att någon förstört låset. Kostade 3000kr att fixa.

Pengar som kunde ha spenderats på våra besökare istället...Datum: 2018-22-

Uppdaterad: 2018-10-22

Besök av Qjouren

I dag har vi haft besök av Qjouren.

Qjouren träffar liksom vi många våldsutsatta kvinnor och tillsammans pratade vi om hur vi kan jobba vidare för att förbättra situationen för den här målgruppen.

De ville veta mer om vår verksamhet och ta del av arbetet och uppbyggnaden av Ljuspunkten.

Vi kommer fortsätta dialogen och hålla kontakten med varandra. Om två veckor kommer Linn Nystedt från oss göra ett studiebesök hos dem.

Om du vill veta mer om Qjouren kan du klicka här.

Datum: 2018-10-17

Uppdaterad: 2018-10-17

Bokrelease för Yvonne Ekmans självbiografi

Idag har det varit en liten releasefest för vår vän Yvonne Ekmans självbiografiska bok Några ögonblick i livet.

Information om hur man köper ett ex kommer att finnas på Yvonnes Facebookprofil inom kort.

Grattis säger vi på Brukarföreningen till Yvonne som nu kan skriva in författare i sin resumé.Datum: 2018-10-12

Uppdaterad: 2018-10-12

Föreläsningarna från Brukarhälsa i Stockholm 14/9

Nu finns föreläsningarna från vårt seminarium om brukarhälsa i Stockholm den 14/9 att ladda ner som PDF-filer.

Klicka nedan på den föreläsning du vill ladda hem/läsa.

Datum: 2018-10-03

Uppdaterad: 2018-10-03

Kaliber granskar bristen på naloxon

Programmet Kaliber i SR P1 har gjort en granskning om bristen på det livräddande läkemedelet naloxon ser ut i landet.

Det visar sig att endast tre av 25 svenska landsting har existerande naloxonprogram.

Vi får hoppas dessa naloxonprogram sprider sig fortare än hur det gick till när sprutubyten etablerades i landet.

Lyssna nedanför:

Datum: 2018-10-02

Uppdaterad: 2018-10-02

Naloxon kan ha räddat 160 människors liv - SVT Nyheter Stockholm 27/9 2018

Inslag på SVT Nyheter Stockholm om att sprututbytesprogrammet på S:t Görans sjukhus kan ha räddat uppemot 160 människors liv genom deras utdelning av naloxon, ett motgift som häver överdoser av opioider som heroin och fentanyl.

Ordförande Niklas Eklund medverkar i inslaget.

ALLA SOM VILL HA NALOXON BÖR FÅ DET!!!

Reportaget finns på SVT Play under en begränsad tid eller se inslaget på YouTube nedanför:

Datum: 2018-10-02

Uppdaterad: 2018-10-02

TT intervjuade medarbetare om naloxon

TT har varit och intervjuat vår volontär Markku om naloxon och hur han tvingats använda det i sin bekantskapskrets - och fått naloxon av en kamrat för att rädda sitt eget liv.

– Det ringde på dörren på kvällen, i panik. "Min granne är död, han måste ha tagit en överdos", sade personen. Och han var ju i stort sett död. Livet var borta, läpparna var blå, fingrarna var blå, han hade ingen puls, ingenting, berättar Markku.

Läs hela artikeln här.

Datum: 2018-09-26

Uppdaterad: 2018-09-26

Hederspriset 2018 går till Sprutubytet

Brukarföreningen Stockholm delar ut ett hederspris till den person eller verksamhet som i sin gärning bidragit till att förbättra villkoren för föreningens medlemmar. Tidigare medlemmar har varit Lidingöpraktiken (2014) och Resursmottagningen (2015).

Efter några års frånvaro är priset nu tillbaka igen och 2018 års pris delades ut på seminariet om brukarhälsa i Stockholm idag.

Både Beroendecentrum Stockholm och Drugnews skriver om hederspriset.

Prismotivering

2018 års pris går till personalen på Sprututbytet i Stockholm för deras arbete för att förbättra vårt medlemskollektivs hälsa och rädda liv.

Trots juridiska oklarheter och byråkrati var de tidigt ute med att kunna dela ut naloxon, läkemedlet mot överdoser, till sina besökare.

Detta snabba agerande har räddat många av våra kamraters liv enligt vår åsikt. Det gör att valet av prismottagare varit lätt i år.

Både sprututbytet och naloxon, samt möjligheten att få kontakt med sjuk- och beroendevården betyder oerhört mycket för våra medlemmar.

Ofta har besökarna stora behov, men personalen på Sprututbytet bemöter dem alltid med ett leende och en sjyst attityd. Att bli bemött med respekt, oavsett om man använder droger eller inte, är något som alla som jobbar med vår målgrupp borde lära sig av.

Sprututbytet räddar liv och inget kan vara viktigare.

Därför tilldelar vi Sprututbytet Brukarföreningen Stockholms hederspris 2018.Datum: 2018-09-14

Uppdaterad: 2018-09-26

Seminarium om narkotikabrukares hälsa återvänder till Stockholm

Pressmeddelandet i sin helhet.

- - - - -

Det fjärde seminariet i ordningen om brukahälsa, som vill förbättra hälsan för människor som har erfarenhet av att bruka narkotika, hålls idag i Stockholm.

Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm i samarbete med RFHL Riks och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

Tidigare har seminarier om brukarhälsa hållits i huvudstaden samt även Malmö och Göteborg.

- Som vanligt går brukarföreningen sin egen väg, som i det här fallet, genom att anordna seminarier med fokus på brukares hälsa, säger Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.
- Vi använder oss helt enkelt av professionens kunskaper för att förbättra situationen för oss själva, på våra egna villkor.

Det är allmänt känt att människor som använder eller har använt narkotika har dålig tillgång till tandvård, sårvård, psykiatrisk vård och annan kroppslig vård. Majoriteten av de som injicerar droger har en pågående hepatit C-infektion. Många som slutat med droger lever ofta med hepatit C utan att veta om det.

Ämnen som kommer tas upp är bl.a. primärvård för brukare, hepatit C och naloxon, hur beroende fungerar i hjärnan och psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet.

Talare är Dr. Johan Kakko, Dr. Martin Kåberg, Dr. Markus Takanen och Dr. Disa Dahlman.

I en efterföljande paneldiskussion medverkar föreläsarna, brukarföreningen, RFHL Riks, politiker m.fl.

Konceptet med seminarier om brukarhälsa är unikt i norden och Brukarföreningen Stockholm har märkt av ett intresse från andra brukarföreningar i grannländerna att arrangera liknande seminarier.

- - - - -

Datum: 2018-09-14

Uppdaterad: 2018-09-14

Personal på viktig manifestation

Den 1:a september var föreningens personal på en viktig manifestation i Humlegården för en bättre beroendevård/narkotikapolitik.

Arrangerat av Tina Eklund och andra mammor och anhöriga så var vi där för att vi ville visa vårt stöd.

Många bra talare, bl.a. Nina Moradi, och en vemodstrubadur gjorde tillställningen till en fin stund.Datum: 2018-09-03

Uppdaterad: 2018-09-03

Uppsök på mottagningar tillbaka

Linns uppsök på mottagningar är nu tillbaka.

Imorse var det dags för besök på teamet igen efter ett kortare sommaruppehåll. Min medhjälpare idag var Henke. Hade med mig fika samt en massa papper. Medlemsansökningar, verksamhetsberättelsen, information om back on track och broschyren jag gjort om stöd efter övergrepp.

Läs hela inlägget här.

Fr.o.m. nästa vecka kommer hon även att finnas på Rosenlund. Vi ska även försöka dra igång fika på 44:an under hösten.

Datum: 2018-08-29

Uppdaterad: 2018-08-29

Stöld av mobil

Den 28 augusti blev en volontär bestulen på en mobil från en besökare. Det är riktigt tråkigt att någon från vårt eget medlemskollektiv gör sånt här. Riktigt deprimerande.

Viktigt att komma ihåg dock är att dem som stjäl från oss är en oerhört liten majoritet och 99% av alla våra besökare är sjyssta!

Datum: 2018-08-28

Uppdaterad: 2018-08-28

Kombination av psykisk ohälsa och beroende kartläggsRegeringen har meddelat att man vill att samarbetet kring och stödet till människor som är drabbade av både psykisk ohälsa och beroende ska blir bättre.

"Psykisk sjukdom är vanlig bland personer problematiskt bruk av droger. Regeringen vill därför att Socialstyrelsen ska kartlägga och analysera hur vård och omsorg fungerar för dessa personer, för att få kunskap om hur insatserna kan förbättras," skriver man i ett pressmeddelande.

Låt oss hoppas detta leder till något bra!

Datum: 2018-08-25

Uppdaterad: 2018-08-25

Vad signalerar vissa ord?

Det finns en hel begreppsflora runt alkohol och droger. Men vad signalerar vi med olika ord? Vår ordförande Niklas Eklund var med och svarade i tidningen Accent.

Dessa var orden som togs upp:

 • Missbruk/missbrukare
 • alkoholist
 • Nykter alkoholist
 • Ren
 • Narkoman

Läs artikeln här.

Datum: 2018-08-23

Uppdaterad: 2018-08-23

Kofi Annan är död

Kofi Annan är död.

Den tidigare FN-chefen dedikerade sitt liv för medmänsklighet och världsfred, och var som medlem i Som medlem i The Global Commission on Drug Policy även en stark förespråkare för en mer human narkotikapolitik:

"Jag anser droger har förstört många liv, men fel politik har förstört många fler."

Han kommer att saknas som en resonlig och rimlig man som vågade tala om även svåra saker.

Datum: 2018-08-23

Uppdaterad: 2018-08-23

Lelle höll föreläsning om hepatit C

Den 14 augusti var vår hepatit C-expert, Lelle Alksten, och föreläste om hepatit C ur ett brukar- och patientperspektiv.

Föreläsningen skedde i samarbete med Jenny Pira från HarmReduction.nu på Läkemedelsföretaget MSDs stora företagskonferens.

Föreläsningen gick väldigt bra och föreläsarna fick mycket uppskattning efteråt.

Datum: 2018-08-15

Uppdaterad: 2018-08-15

Till minne av Christofer

Till minne av en arbetskamrat och vän.

Datum: 2018-08-08

Uppdaterad: 2018-08-08

Personal i Situation Stockholm

Lelle och Andreas är med på bild i nya nr av Situation Stockholm.

Reportaget handlar om naloxonutdelningen på sprutbytet vid St: Görans sjukhus.Datum: 2018-08-08

Uppdaterad: 2018-08-08

Rapport från det extrainsatta årsmötet

På mötet bjöds det på fika och kall dryck. Något som definitivt behövdes i den tropiska värmen.

Mötet som hölls i måndag (30 juli) var till för att gå igenom årsredovisningen och revisionsberättelsen (som blev försenad till det ordinarie årsmötet) gick som förväntat och avklarades relativt snabbt.

Under övriga frågor diskuterades bl.a. hur vi ska satsa mer på stödgruppen Ljuspunkten, som är till för kvinnor som har utsatts för våld och övergrepp. Även stöd till sexarbetare, termen brukare och frågan om ett riksförbund hanterades.

Mötet varade i ungefär 30 minuter och styrelsen vill tacka alla som kom.

Datum: 2018-08-01

Uppdaterad: 2018-08-01

Öppet som vanligt under sommaren

Vi har som vanligt öppet under sommar- och semestermånaderna, så länge det finns personal d.v.s., vilket är varför vi ibland kan tvingas öppna någon timme senare än vanligt.

Det betyder att vi har öppet över 250 dagar/år (förutom helger och röda dagar). Det är jäkligt bra, om vi får säga det själva, med tanke på den lilla budget vi har.

Datum: 2018-08-01

Uppdaterad: 2018-08-01

Värmen och droger

Viktiga råd om värmen och droger!!Datum: 2018-07-27

Uppdaterad: 2018-07-27

Minnesdagen den 21 juli 2018

I lördags var det återigen dags för den internationella brukardagen. En dag då man på flera platser runt om i världen samlas för att minnas och hedra de människoliv som gått förlorade under året.

Kl 15:00 var det dags. Vi på Stockholms brukarförening hade tidigare handlat fika och förberett eftermiddagen. Uppemot 25 personer kom och ville minnas tillsammans med oss. Bland annat två politiker och en fotograf på Dagens Nyheter. Vi samlades vid vårt träd i Årstaviken. Ett träd som planterats för ändamålet och med åren vuxit sig allt större.

Värmen låg kompakt trots den molnbeslöjade himlen. Kall läsk och väl kylda melonskivor satt fint och öppnade upp för vår stund tillsammans. Efter att vi fikat och samtalat lite med varandra så ställde vi oss i en ring och stillades i en tyst minut. Vi hade köpt blommor och de som ville fick ta en eller flera för de människor som de minns och saknar. När alla sagt något så läste en av föreningens medarbetare upp en egenskriven dikt. "Blomblad för vinden" Sedan kastade vi de färgglada blommorna i den näckrosklädda viken.

Det var en känslosam men väldigt fin stund. Förtvivlan var påtaglig över att situationen för brukare ser ut som den faktiskt gör. Men bortom tårarna och ilskan fanns även strimmor av hopp samt en tilltro att det kan bli bättre.

Ett blomblad för vinden, en mållös färd, ett avbrutet liv blåser iväg. Ett blad som svävar i luften, så rotlös, så lätt, susande i skyn, söker sin rätt. Ett blomblad lyfter från jorden, har lämnat blommans kropp, söker sig mot solen, strävar allt längre opp. Ja, livet är en svarslös gåta, en ändlös färd, utan mål och utan väg.

Skrivet av Linn Nystedt.Datum: 2018-07-25

Uppdaterad: 2018-07-25

Varning: Blåa falska Xanor kan innehålla fentanyl

Varning för blåa falska Xanor!

Datum: 2018-07-24

Uppdaterad: 2018-07-24

AIDS 2018Hela den här veckan är ordförande Niklas Eklund på plats i Amsterdam för megakonferensen Aids 18 och representerar föreningen.

En mycket viktig mötesplats för att knyta kontakter, uppdatera oss på den senaste forskningen och organisera drogbrukare internationellt.

Resan, biljett och logi bekostas av ett stipendium från den internationella Aids-konferensen som vi är mycket tacksamma för då vår ekonomi inte kunnat bekosta en sådan resa själva.

Datum: 2018-07-24

Uppdaterad: 2018-07-24

DN Stockholm om BrukardagenLars Epstein på DN Stockholm var med oss på Brukardagen i lördags och dokumenterade eventet.

Vid minnesträdet, en al vid Årstavikens strand, som planterades för sex år sedan och sedan dess vuxit sig stor, samlades medlemmar i Stockholms Brukarförening på lördagen, den 21 juli, den Internationella Brukardagen, för att hedra vänner och kamrater som drabbats av en alltför tidig död orsakad av narkotikabruk.

Läs hela inlägget och se hans bilder här.

Datum: 2018-07-23

Uppdaterad: 2018-07-23

Nytt seminarium om brukarhälsa i Stockholm

I höst är det dags för ett nytt semianrium om brukarhälsa i Stockholm. Det blir vårt andra i Stockholm och även detta seminarium förväntas bli helt fullsatt.

Ämnen som kommer tas upp är bl.a. primärvård för brukare, hepatit C och naloxon, hur beroende fungerar i hjärnan och psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet.

Plats: Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan 57 A
Datum: 14/9 2018
Tid: 9.00-16.30
Talare: Dr. Johan Kakko, Dr. Martin Kåberg, Dr. Markus Takanen och Dr. Disa Dahlman.

Utbildningen är gratis och vi bjuder på lunch.

Programmet hittar ni här och eventet finns även på Facebook här.

Boka din plats genom att mejla boka@brukarforeningarna.se med information om hur många ni är, namn och varifrån ni kommer.

Mer information om våra seminarier om brukarhälsa finns här.

Datum: 2018-07-19

Uppdaterad: 2018-07-31

Verksamhetsberättelsen för 2017

Nu kan du ta del av verksamhetsberättelsen för år 2017.

Vi hann med en hel del under förra året, trots att det var ett ganska turbulent år. Vi har nog aldrig haft en sådan omfattande verksamhetsberättelse som denna.Man kan ladda ner hela verksamhetsberättelsen här (PDF).

Datum: 2018-07-19

Uppdaterad: 2018-07-19

Extrainsatt Årsmöte

Föreningen utlyser ett extrainsatt årsmöte.

DATUM: MÅNDAG DEN 30:E JULI 2018
TID: 16:30
PLATS: FÖRENINGENS LOKALER PÅ LIVDJURSGATAN 5A I JOHANNESHOV (T) GLOBEN
KONTAKT: 08-31 14 90

VÄLKOMNA!

Dagordning:

 1. Mötet öppnas
 2. Beslut om att utse mötesordförande och mötessekreterare
 3. Beslut om att utse justerare och rösträknare
 4. Upprättande av röstlängd
 5. Fråga om man kan godkänna dagordningen
 6. Genomgång av årsredovisningen
 7. Fråga om resultat och balansräkningen kan fastställas enligt årsredovisningen
 8. Fråga om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet
 9. Övriga frågor
 10. Mötet avslutas

Datum: 2018-07-19

Uppdaterad: 2018-07-19

Debatt: "Modigt utspel om alternativ till drogstraff lovar gott"

Ordförande Niklas Eklund nedverkade i webbversionen av StockholmDirekt med en debattartikel.

Många bra citat:

En nollvision för skador och dödlighet i samband med användning av droger vore mycket mer modernt än en nollvision för droganvändning i sig, skriver Niklas Eklund från Brukarföreningen Stockholm.
"Vi kan inte förbli det land i Europa där narkotikan inte ens får debatteras på en evidensbaserad nivå. Allt medan individen råkar illa ut på olika förnedrande sätt."
"Vi måste lära oss leva med droger, med det sagt, betyder det INTE att vi INTE ska arbeta för att reducera dess användning, på samma sätt som vi idag arbetar förebyggande och med skadelindring när det gäller alkohol och tobak."

Läs hela artikeln här.

Datum: 2018-07-16

Uppdaterad: 2018-07-16

Politikerna i Stockholm lovar mer pengar till naloxon i nästa budget

I en artikel i StockholmDirekt uttalar sig ordförande Niklas Eklund om varför han tror ingen politiker, valår och allt, lyfter frågan trots Sveriges skyhöga siffror när det gäller drogdöda.

– För att det handlar om narkomaner. Det är en attityd att knarkare är patrask som inte har rättigheter om de inte slutar knarka. Om det blir lättare att få Naloxon så blir det som att myndigheterna släpper greppet, och myndigheter ska få folk att sluta knarka, inte få dem att överleva. Det dör hundratals per år, många unga, och man säger "vi skiter i det" istället för att kasta några få miljoner på det.

Jessica Ericsson (L), i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, säger att anledningen till att det inte skjutits till några utdelningspengar är att motgiftet godkändes mitt under budgetåret. Man gör inte extra tillskott då. Efter sommaren ska landstinget titta på kostnaderna.

Läs hela artikeln här.

Datum: 2018-07-12

Uppdaterad: 2018-07-12

Information om Brukardagen 21 Juli 2018Nu är det dags igen för vår årliga minnesstund då vi hedrar vänner och kamrater som inte längre finns med oss.

En diakon kommer att finnas på plats och säga några ord och sen är det fritt fram för alla som vill säga något.

Vi har en tradition med att lägga blommor i vattnet och föreningen kommer ha med sig en bukett blommor för dem som vill ha.

Mötesplats är vårt planterade träd som vuxit sig starkt och stort vid vattnet. Se karta nedan för exakt plats.

Fokus på årets minnesdag kommer att vara brukarhälsa, dvs hur vi kan förbättra hälsan för vårt medlemskollektiv. Ett stort område som omfattar allt från alkohol- och tobaksprevention till tandhälsa, rättigheter inom sjukvården och hepatit C.

Minnesdagen är öppen för alla och på Facebook kan du meddela om du kommer.

Datum & Tid:
Lördag 21 juli kl. 15.00.

Plats:
Vid Årstavikens vatten, under vårt eget träd. 

Vägbeskrivning:
(T) Skanstull. Följ cykelbanan nedanför SöS vid vattnet i riktning mot Hornstull. 

Åk med oss:
Är du osäker på platsen så kan du åka med oss. Dyk upp på föreningen en timme innan så åker vi tillsammans.

Förtäring:
Vi bjuder på förtäring.


Datum: 2018-07-12

Uppdaterad: 2018-07-12

Ny broschyr från Ljuspunkten om stöd efter övergrepp

En broschyr från Ljuspunkten med förslag på olika stödinsatser efter övergrepp.

Inuti hittar du kontaktinformation till föreningar, organisationer, sjukvården och andra resurser där du kan få hjälp även om du använder droger.

Här kan du ladda ner broschyren.Datum: 2018-07-04

Uppdaterad: 2018-07-05

Dags för Almedalsveckan 2018

Den här veckan är vi på plats under årets Almedalsvecka med fyra personer tillsammans med Harm Reduction.nu för att:

 • representera Brukarföreningen Stockholm,
 • hålla koll på vad KRIS Riksförbund kan tänka få för sig,
 • ta reda på vilka valfrågor som lär dyka upp i höst,
 • vara med och debattera, och
 • utbilda oss genom att medverka på olika föreläsningar.

Här kan du läsa och söka i hela årets program.Datum: 2018-07-03

Uppdaterad: 2018-07-03

Öppet brev till Kazakstans president

Kazakstan hotar att stänga ner den livsräddande underhållsbehandlingen i landet, trots massiv evidens för behandlingen.

Många organisationer skriver i ett öppet brev till landets president och kritiserar detta.

Vi är en av organisationer som skrivit under brevet och som hoppas att han tänker om.

Läs hela brevet (på engelska) här.Datum: 2018-07-03

Uppdaterad: 2018-07-03

PM: Stockholm ihop med tusentals andra människor i över 200 städer uppmanar att man slutar straffa människor som använder narkotika

Idag deltar tusentals av människor i 200 städer och över 90 länder i Support Don’t Punish (Stöd. Inte Straff) i en global aktivismdag för att människor som använder narkotika inte längre ska straffas för sitt bruk av droger.

Regeringar spenderar uppskattningsvis 100 miljarder varje år på att försöka utrota drogmarknader i en jakt på ett ’narkotikafritt samhälle’. En taktik som misslyckats katastrofalt. Miljontals av människors hälsa och välmående har påverkats som ett resultat, vilket vi kan se genom ett ökat antal överdoser, smittspridning av hiv och hepatit C, överbefolkade fängelser, marginalisering, stigma, våld och korruption.

Trots detta misslyckande “firar” vissa regeringar FN:s Internationell dag mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (26:e Juni) med att massanhålla och även avrätta människor. Denna kampanj avser att återta denna dag genom att belysa det brådskande behovet av att hjälpa människor som använder narkotika istället för att straffa dem.

Läs hela pressmeddelandet här.Datum: 2018-06-26

Uppdaterad: 2018-06-26

Hämta din dos naloxon på Sprututbytet

Alla som inte än hämtat ut naloxon på Sprututbytet vid St. Görans sjukhus bör göra det med en gång.

Man vet aldrig när man kommer få användning av det.

Du behöver vara inskriven på bytet och gå en liten kurs på max 30 minuter i hur man använder det samt öva HLR-räddning. Sedan får du med dig två nässprejer som kan rädda en kamrat eller familjemedlem liv.

Här kan du se instruktionsfilmen som är en del av minikursen om hur man använder läkemedlet.Datum: 2018-06-20

Uppdaterad: 2018-06-20

Personal på Naloxonutbildning

Den 19 juni var personalen på Naloxonutbildning på Sprututbytet vid St. Görans sjukhus.

På plats fick de lära sig kännetecken vid en överdos, öva hjärt- och lungräddning samt administrera Nyxoid, naloxon i form av en nässprej. Man fick även med sig naloxon som de kommer bära med sig när de vandrar vid bytet två gånger i veckan.

Nedan ser vi Lelle Alksten träna HLR på övningsdockan Urban.Datum: 2018-06-20

Uppdaterad: 2018-06-20

Om årets Support. Don't Punish-kampanj

Support. Don't Punish. (Stöd istället för Straff) är en internationell erkänd kampanj som syftar till att belysa hur människor som använder narkotika behandlas.

Läs mer om målet med kampanjen på supportdontpunish.org.

I Stockholm kommer vi i Brukarföreningen Stockholm uppmärksamma dagen genom fotografering av människor i kampanjens t-shirts samt utdelning av material med budskap på mitt i Stockholm City.

Vi kommer också informera om behovet av naloxon och dela ut rena sprutor.

I år kommer vi också satsa mer än tidigare, så håll ett öga på event-sidan.

Datum: 2018-06-18

Uppdaterad: 2018-06-18

Vice skriver om naloxonutdelningen - Unga riskerar att lämnas utan

VICE Sverige skriver idag om naloxonutdelningen i Skåne.

Ordförande Niklas Eklund poängterar i artikeln att unga som använder fentanyl riskerar att helt utelämnas pga åldersrestriktioner på sprututbyten.

För att nå alla behöver fler yrkesgrupper utrustas med naloxon och läkemedlet bör krävas i upphandlingar på samma sätt som med HLR-kurser och hjärtstartare.

Nu får allt fler svenskar som brukar opioider tillgång till naloxon – läkemedlet som räddar livet på de som tagit en överdos. Men vården når fortfarande inte ut till de som kanske behöver motgiftet allra mest.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Datum: 2018-06-13

Uppdaterad: 2018-06-13

Nominera kandidater tlll Brukarföreningen Stockholms brukarvänspris

Det är dags att nominera vem du vill ska få vårt Brukarvänspris i höst.

Pristagaren ska vara en person, en grupp av personer eller organisation som ska ha gjort något avgörande för att förbättrat situationen för vårt medlemskollektiv i Stockholm.

Mejla till stockholm@brukarforeningarna.se.

TACK PÅ FÖRHAND!

Datum: 2018-06-01

Uppdaterad: 2018-06-01

Festa! Ha roligt! Go Crazy! Be free! Take extazy?

Här är en text från Linköpings Brukarförening som vi publicerar här då den är så viktig.

---------------------

Festa! Ha roligt! Go Crazy! Be free! Take extazy?

Vi alla vet att narkotika på festivaler alltid har varit någon av en oskriven tradition.

Men då vi strävar för ett säkert brukande så vill vi komma med några tips!

Till årets alla festivaler vill vi bara påminna om att alltid göra en liten efterforskning kring vad det är du köper/får, särskilt från en person du inte känner.

Dela inte verktyg med andra injektions brukare för att hjälp till att stoppa spridningen av blodburna smittor.

Se till att få i dig vatten/resorb dagligen och någon/några timmas sömn vart annat dygn så borde du kunna klara en festival vecka utan problem!

Håll koll på varandra och informera alltid dina medmänniskor om du intagit något du inte testat förut, inte vet vad du fått i dig eller råkat tagit för mycket.

Då kan dina vänner lättare kunna hjälpa dig på rätt sätt så snabbt som möjligt ifall något skulle gå fel.

Vi kommer försöka befinna oss på olika evenemang som tex festivaler, där vi kommer finnas till hands för er som behöver få mer info kring droger och deras effekter.

Ha nu en trevlig festivalsommar!!

Datum: 2018-06-01

Uppdaterad: 2018-06-01

Rapport från årsmötet

I måndags höll Brukarföreningen Stockholm sitt årliga årsmöte.

Efter årsmötet i måndags har styrelsens sammansättning ändrats.

Vi vill tacka Antonny Illes för hans arbete under året och så välkomnar vi in Tommy Mellberg och Pye Jakobsson.

Pye Jakobsson är HIV-aktivist och kommer från sexarbetarrörelsen medan Tommy Mellberg med erfarenhet av hemlöshet och HIV brinner för människovärdet och jämlikhet. Båda valdes på 1 år tom 2019.

Samtidigt omvalde mötet också två nuvarande personer i styrelsen. Här handlar det om Linn Nystedt och Markku Virtanen. Både på 1 år tom 2019.

Här hittar du hela styrelsen.

Vidare godkändes en stadgeändringändring om vad som ska hända med föreningens egendom vid upplösning. Den nya meningen lyder: ”Vid upplösning skall föreningens egendom överlämnas till en förening med liknande verksamhet och värdegrund.”

Sammanlagt var 2017 var ett händelserikt år där vi var med och påverkade mycket, både i media, bland profession och myndigheter. Allt med ett mål, att förbättra för vårt medlemskollektiv.

Det var många som dök upp och deltog på mötet och vi vill tacka alla för deras viktiga medverkan.

Datum: 2018-06-01

Uppdaterad: 2018-06-01

​Populärt seminarium om brukarhälsa blev fullbokat direkt även i Göteborg

Seminariet Hälsa för Brukare hålls nu för tredje gången, och precis som i Stockholm och Malmö var intresset mycket stort även i Göteborg. På fredag den 18 maj samlas både brukare och profession för att lära sig mer om hur man kan förbättra hälsan för människor med erfarenhet av att bruka narkotika.

Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm och Göteborgs Brukarförening i samarbete med MSD, Gilead och AbbVie och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

– Rätten till jämlik hälsa är en av grundpelarna i ett modernt samhälle. Det är självklart viktigt att det finns tillgång till rehabilitering från narkotika, men jämlik hälsa är oerhört mycket mer än så. Majoriteten av brukare har överhuvudtaget inte någon kontakt med primärvården, vilket innebär att små saker som till exempel ett litet sår av dåliga skor kan eskalera till en blodförgiftning med sjukhusinläggning som följd, säger Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm. – Rätten till hälsa ska gälla alla.

Det är allmänt känt att människor som använder narkotika har dålig tillgång till både vård och tandvård. Det gäller både sårvård, psykiatrisk vård och annan kroppslig vård. Majoriteten av de som injicerar droger har en pågående hepatit C-infektion.

Ämnen som kommer att tas upp är bl.a. sprututbyten, smittskydd, hur beroende påverkar hjärnan, trösklar och barriärer inom sjukvården och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD.

Talare är beroendeläkare och forskaren Johan Kakko, infektionsläkaren Marianne Alanko Blomé, leg sjuksköterska Katja Troberg och professor Bo Söderpalm.

I en efterföljande paneldiskussion medverkar även Dr Simon Larsson från Göteborg.

Pressmeddelandet på MyNewsDesk och som PDF.

Datum: 2018-05-18

Uppdaterad: 2018-05-18

Hur ser det ut på Maria Capio?

Går du på Capio Maria?

Vi vill komma i kontakt med dig om situationen, t.ex. väntetider och bemötande, förbättrats eller inte den senaste tiden.

Kontakta oss på 08-31 14 90 eller stockholm@brukarforeningarna.se eller messa oss här på Facebook.

Det går även bra att skriva en kommentar på Facebook. Utelämna namn och personer och beskriv hur du upplevde ditt besök på kliniken samt datum.

TACK!

Datum: 2018-05-16

Uppdaterad: 2018-05-16

The Back on Track Team

Är du beroendepatient och/eller har LARO och intresserad av att förbättra din fysiska förmåga samt göra en rolig aktivitet en gång i veckan?

I såna fall är detta något för dig.

Vi kommer starta en grupp som en gång i veckan kommer gå på en promenad av olika slag. Och en gång i veckan göra en rolig aktivitet som tex bowling, bio, cosmonova mm.

Förutsättningarna för att få delta är att inte komma påverkad samt för att få delta i nöjesdagen måste man ha varit med på mortionsdagen.

Denna grupp kommer starta någon gång på sensommaren.

Är du intresserad kontakta då Mike på tel 0729413722 eller epost mikeflodin1984@gmail.com

HÄLSNINGAR BRUKARFÖRENINGEN STOCKHOLM

Datum: 2018-05-07

Uppdaterad: 2018-05-07

Utlysning av årsmöte

Kom och var med och påverka hur föreningen ska utvecklas!

Plats: Föreningslokalen på Livdjursgatan 5A (T) Globen
Datum: 28 Maj
Tid: kl. 18.00 - 20.00

Rösträtt kräver medlemskap.

Har ni nomineringsförslag till årsmötet behöver de ha inkommit till valberedningen senast 7 dagar innan, alltså måndag den 21 maj.

Fika finns på plats!

Välkomna!

Dagordning finns att ladda ned här.

Hitta hit!

Datum: 2018-05-04

Uppdaterad: 2018-05-27

Antal sprututbyten fortsätter att öka

Folkhälsomyndigheten senaste sammanfattning om narkotikasituationen i Sverige visar att antalet sprututbytesprogram ökade under 2017 och kommer att fortsatta gå i rätt riktning under 2018.

Tänk att i början på 2000-talet fanns det bara två sprututbyten i hela Sverige, ett i Skåne och så ett som vi i Stockholms Brukarförening startade och som vi fortfarande driver ideellt.

Det har gått långsamt framåt, men vi har hela tiden vetat om att vi gjort rätt som följt vår moraliska kompass att rädda liv och förhindra spridning av hiv och hepatit C, även när det blåst hårt och vi riskerat att bli av med både bidrag och lokaler.2018-04-27

Tjeckisk kommission på besök

Czech Drug Commission var den 20 april på besök till lokalen för att informera sig om hur vi arbetar samt vad vi tycker om hur beroendevården bör se ut och vad för slags tjänster som ska erbjudas.

De hade under sina två dagar i Stockholm även besökt Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Socialdepartementet.

Mycket intressant möte!2018-04-20

Nya tröjor

Vi har passat på att köpa in lite nya tröjor till personalen!2018-04-19

Sponsring av bröd och efterlysning av brödtransportKänner du någon som vill hjälpa oss med bröd (och brödtransport)?

Vi har stor åtgång på bröd då vi varje dag bjuder på smörgåsar till våra besökare som vill kunna sitta ned och fika och ta det lugnt bland kamrater.

Vi letar efter något bageri som vill bli av med sitt bröd ifrån gårdagen. Helst någon i Johanneshov-området så kan vi hämta det själva eller någon i Stockholmsområdet som kan tänka sig köra ut till oss, då vi saknar bil.

Vi undrar också om det finns någon där ute som skulle vilja hjälpa oss med transporten av bröd en gång i veckan? Vi har ingen egen möjlighet att hämta brödet då vi saknar bil.

Alla tips mottages tacksamt!

08-31 14 90
stockholm@brukarforeningarna.se
www.facebook.com/stockholmbrukarforening

Datum: 2018-04-12

Uppdaterad: 2018-04-27

Seminarium/Utbildningsdag Hälsa för brukare – Fredag den 18 maj 2018 i GöteborgFredagen den 18 maj 2018 håller Brukarföreningen Stockholm och Göteborgs Brukarförening i samarbete med AbbVie, Gilead och MSD ett heldagsseminarium med fokus på brukares hälsa i Göteborg.

Seminariet Hälsa för Brukare är för alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

Ämnen som kommer att tas upp är bl.a. sprututbyten, smittskydd, hur beroende påverkar hjärnan, trösklar och barriärer inom sjukvården och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD.

Talare är beroendeläkare och forskaren Johan Kakko, infektionsläkaren Marianne Alanko Blomé, leg sjuksköterska Katja Troberg och professor Bo Söderpalm.

I paneldiskussionen tillkommer även Dr Simon Larsson från Göteborg.

Plats: Sahlgrenska sjukhuset, Hjärtats aula.

Datum och tid: 18 Maj 2018 kl. 9.00 - 15.00.

Utbildningsdagen är gratis och vi bjuder på lunch.

Programmet hittar man här (PDF).

Boka din plats genom att mejla boka@brukarforeningarna.se med information om hur många ni är, namn och varifrån ni kommer.

Platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller.

Med reservation för ändringar.

Datum: 2018-03-29

Uppdaterad: 2018-05-03

Öppettider i påskDatum: 2018-03-27

Uppdaterad: 2018-03-27

FB-grupp för lokalföreningarNu har Brukarföreningarnas Nätverk startat en Facebook-grupp.

Från beskrivningen: BFN är en grupp för lokalföreningar och ombud (tidigare medlemmar i Svenska Brukarföreningen) att få stöd från varandra samt nya medlemmar som vill ha hjälp med att komma igång.

Du kan besöka gruppen och bli medlem här.

Datum: 2018-03-20

Uppdaterad: 2018-03-20

Vice Sverige: Hur kan vi minska fentanylrelaterade dödsfall?Vice Sverige skriver om fentanylet och om det omdiskuterade åtalet av försäljarna. Med i artikeln är ordförande Niklas Eklund samt även Robert Sanderö, ordförande i Linköpings Brukarförening.

Två bröder åtalas för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger i nässprayflaskor – men kommer åtalet göra någon skillnad?

Läs artikeln här.

Datum: 2018-03-20

Uppdaterad: 2018-03-20

Ordförande på ETC Debatt


Ordförande Niklas Eklund på ETC debattsida om Gullmarsplans stoppade sprututbyte.

Att en upprörd allmänhet kan bestämma om en viss vårdform ska få existera i deras närhet eller inte är en skandal.

Läs hela artikeln här.

Datum: 2018-03-19

Uppdaterad: 2018-03-19

Ålandsresa

Den 15 mars var vi inbjudna till ett intressant seminarium på Åland. Samtidigt passade vi på att hålla en planeringsdag. Båda punkter blev väldigt lyckade.

På högintressant seminarium i Åland tillsammans med Ålands Brukarförening och Harm Reduction.nu om samsjuklighet,...

Publicerat av Brukarföreningen Stockholm den 15 mars 2018

Datum: 2018-03-19

Uppdaterad: 2018-03-19

Ljusgruppen på Facebook

Nu har vår supportgrupp Ljuspunkten kommit till Facebook.

Ljuspunkten är en säker och trygg mötesplats och träffpunkt för droganvändande kvinnor som utsatts för våld och övergrepp, som startade som en fysisk mötesplats hos oss 2017.

Gruppen är hemlig utav hänsyn till medlemmarna. För att gå med, kontakta Linn Nystedt via PM.

De diskriminerar ingen och alla inom målgruppen är välkomna!

Datum: 2018-03-07

Uppdaterad: 2018-03-07

Brukarna med i CANs rapport om narkotikaprisutvecklingen för första gången

CAN presenterade igår sin rapport om narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2017 och för första gången har brukarna själva kunnat bidra till statistiken genom att fylla i enkäter hos oss.

Hela rapporten finns att läsa här.Datum: 2018-03-06

Uppdaterad: 2018-03-06

Ordförande i Dagens Samhälle om politiken kring Stockholms andra sprututbyte

Ordförande Niklas Eklund tillsammans med Jessica Ericsson och Anna Starbrink från (L) skriver i Dagens Samhälle om vikten av ett andra sprututbyte i Stockholm och sveket från S och V när det började blåsa kallt och kritik kom mot val av plats.

Mest besvikna är vi på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som haft hög profil när de talat om sprututbyte men som sedan motarbetat den tänkta lokaliseringen, trots att lokalen länge används för beroendevård för samma målgrupp. S och V har inte på något sätt bidragit till att lösa situationen eller föreslå en alternativ lösning. Tvärtom! Någon annanstans, har varit deras enda svar.

Klicka här för att läsa hela debattartikeln.

Datum: 2018-03-01

Uppdaterad: 2018-03-01

Utdelning av naloxon på TV4 Nyheterna

Inslag från gårdagens TV4 Nyheterna om naloxon som nu börjat delats ut på sprututbytet vid st Görans sjukhus.

Även vår egen Niklas Eklund är med och pratar om det naloxonet han delar ut på föreningen.

Flera överdoser har redan kunnat hävas genom utdelningarna.

Datum: 2018-03-01

Uppdaterad: 2018-03-01

Ljuspunkten i A&N 1-2018

Alkohol & Narkotika #1-2018 innehåller en lång artikel om vår mötesplats Ljuspunkten för våldsutsatta kvinnor som använder droger.

Skriven av vår egen Linn Nystedt och forskaren Anke Stallwitz.

Finns inte på nätet än så passa på att köpa ett ex.

Artikeln ingår i ett större temanummer om uppropet #utanskyddsnät, som belyser sexuella övergrepp mot utsatta kvinnor.

Datum: 2018-02-23

Uppdaterad: 2018-02-23

Nu finns naloxon hos sprututbytet vid St. Görans sjukhus

Äntligen!

Nu har sprututbytet på St. Görans Sjukhus börjat dela ut gratis naloxon till brukare.

Det är första gången i Sverige som en officiell sjukvårdsinrättning gör detta.

Tillsammans med utdelningen får man en kort utbildning i hur man administrerar motgiftet till en kamrat. Tanken är att om någon i ens kamratkrets får en överdos så finns någon där som kan utdela naloxonet som personen har på sig och rädda hans eller hennes liv.

För att erhålla Naloxon, så måste man vara inskriven/gå på sprututbytet.

Man har redan fått respons på att det använts vid överdoser - och räddat liv!

På deras hemsida finns mer kontaktinformation.

Adress till St. Göran är Akutvägen 29 (T) Stadshagen.

Telefonnummer till mottagningen är 08-123 457 40 om ni har några frågor.

Öppettider:
Måndag - Fredag 10:00 - 16:00
Onsdag 10:00 - 18:00

Datum: 2018-02-23

Uppdaterad: 2018-02-23

Stort reportage i dagens Expressen

Expressens reportrar har mött människorna som injicerar narkotika och som samtidigt lever dubbelliv i radhus och de som inte klarar av att vara funktionella.

– 80 procent av de som använder narkotika är helt vanliga Svenssons, säger Niklas Eklund, ordförande för Brukarföreningen i Stockholm.

Tyvärr en del tråkiga och trötta ordval i artikeln samt varning för socialporr.

Läs artikeln här.

Läs även "Det här är människor som sköter sina liv".

Datum: 2018-02-14

Uppdaterad: 2018-02-14

Sprututbytet vid Gullmarsplan stoppas helt

Det blir inget sprututbyte vid Gullmarsplan. Efter de hårda protesterna från grannar och lokala politiker, blir det istället helt nya riktlinjer om hur och var vård av sprutnarkomaner ska bedrivas.

Den nya regeln säger att:

Sprututbyten ska i framtiden bara placeras på sjukhusområden, eller liknande.

Letandet efter en plats för ett andra sprututbyte går därmed vidare, främst i Söderort. Tidigare har förvaltningen meddelat att Södersjukhuset kan bli aktuellt.

Läs mer här och här.

Datum: 2018-02-14

Uppdaterad: 2018-02-14

Bok: 33 mammor berättar om barnen de förlorat till narkotika och överdoser

Idag släpps boken "Vi begravde våra barn" skriven av 33 mammor som förlorat sina barn till överdoser och narkotika.

En väldigt viktig bok från anhörigperspektivet som förhoppningsvis leder till debatt så att inte fler barn ska behöva dö.

Christofer var en f.d. medarbetare hos oss och hans mamma är en av författarna i boken.

I morse var de på TV4 Nyhetsmorgon.

Här kan man köpa boken.

Datum: 2018-02-09

Uppdaterad: 2018-02-09

Varning för falska lugnande tabletter som innehåller Fentanyl

Vänster: falska Oxycontin tabletter. Höger: falska Xanax tabletter Foto: Polisen

Just nu sprids det i Stockholm falska Xanax-stavar eller Oxycontin (märkta med OP 08) som innehåller de extremt potenta fentanylsubstanserna cyklopentylfentanyl eller cyklopropylfentanyl.

Vi ber därför alla våra medlemmar att vara försiktiga.

Läs mer hos SVT Stockholm.

Datum: 2018-02-08

Uppdaterad: 2018-02-08

Tack till Näsbydals Stenugnsbageri

Vi vill rikta ett stort Tack till Näsbydals Stenugnsbageri i Täby som numera sponsrar föreningen med bröd.

Datum: 2018-01-31

Uppdaterad: 2018-01-31

Gratis WiFi tillbaka

Vi kan nu åter igen erbjuda gratis WiFi till våra besökare.

Välkommen till lokalen där inloggningsinformation finns tillgänglig på anslagstavlan.

Datum: 2018-01-31

Uppdaterad: 2018-01-31

Långläsning i StockholmDirekt om öppnandet av ett sprututbyte

Tidningen StockholmDirekt publicerade nyligen en lång och väldogt välskriven artikel om turerna kring Stockholms andra officiella sprututbyte.

Medverkar gör bla ordförande Niklas Eklund, volontären Lelle Alksten, Jessica Ericsson (L), och forskaren Björn Johnson.

Läs artikeln Var ska stadens narkomaner få plats? här.

Datum: 2018-01-31

Uppdaterad: 2018-01-31

Enkät från CAN om narkotikapriser i Stockholm

Fr.o.m. den 2:a januari finns en enkät om köp och priser för narkotika i Stockholmsområdet att fylla i nere i vår lokal.

Enkäten görs i samarbete med CAN och är helt anonym givetvis.

Enkäten är tillgänglig hela januari hos oss.

Datum: 2018-01-02

Uppdaterad: 2018-01-02

Sprututbytet i Gullmarsplan fördröjt

Beslutet om en sprutklinik vid Gullmarsplan har stoppats t.v.

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut, som fattades strax före jul, innebär att landstinget måste föra en dialog med berörda stadsdelsnämnder och andra som bedriver verksamhet i området innan en ny plats föreslås. Det planeras också för ett öppet möte innan det definitiva beslutet om sprututbytets placering tas.

Beslutet kommer efter att grannar klagat på att platsen för sprututbytet ligger bredvid en förskola.

Datum: 2018-01-02

Uppdaterad: 2018-01-02

Prenoxad (naloxon) ingår nu i högkostnadsskyddet UPPDATERING

En glädjande nyhet kommer så här två dagar före årets slut.

Prenoxad (naloxon) som används som motgift vid överdosering av opioider för vuxna och barn över 16 år ingår numera i högkostnadsskyddet efter beslut från TLV.

Läkemedlet är godkänt för att användas utanför hälso- och sjukvården och förekommer som förfylld spruta som ges intramuskulärt, d.v.s. sprutas in i en muskel.

TLV bedömer att kostnaden för Prenoxad är rimlig i förhållande till den nytta den ger patienten till det ansökta priset.

Beslutet gäller från och med den 15 december 2017.

Mer information om Prenoxad kommer från oss efter nyår.

Uppdatering: Tillgången till överdosmotgiftet naloxon kan utökas, bla kan sjuksköterskor få förskrivningsrätt och det kan bli möjligt att lämna över naloxon i samband med förskrivningen, skriver Socialstyrelsen & Läkemedelsverket i sin rapport till regeringen.

Uppdatering: Regeringen går nu vidare med förslagen om att ge sjuksköterskor rätt att skriva ut naloxon, att ge förskrivaren rätt att lämna ut naloxon direkt och att ge ambulans och räddningstjänstpersonal rätt att ge läkemedlet, enligt Dagens Medicin. Samtidigt ska ett nationellt kunskapsstöd för användandet av naloxon tas fram.

Datum: 2017-12-29

Uppdaterad: 2017-12-29

God Jul och ett Gott Nytt år!

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Brukarföreningen Stockholm till er alla från oss alla!

Datum: 2017-12-23

Uppdaterad: 2017-12-23

Öppettider under jul och nyår

ÖPPETTIDER UNDER JUL OCH NYÅR

Vecka 51 har vi öppet som vanligt måndag - onsdag. Sedan anordnar vi julbord på både torsdag och fredag mellan kl. 11-15.

Vecka 52 har vi stängt på juldagen (måndag 25/12) och annandag jul (tisdag 26/12). Sen har vi öppet under mellandagarna (onsdag, torsdag och fredag 27-29/12) kl. 12-16.

Vecka 01 har vi stängt på nyårsdagen (måndag 1/1). Sen har vi öppet som vanligt resten av veckan.

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Brukarföreningen Stockholm.

2017-12-20

Uppdaterad: 2017-12-20

Video: TLVs historiska beslut om subventionering av hepatit C-läkemedel

Inslag om TLVs beslut att subventionera läkemedel till alla hepatit C-patienter oavsett om man insjuknat eller inte.

Läkemedel som botar kronisk hepatit C kommer att subventioneras till alla patienter, oavsett fibrosstadium och genotyp. Det beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, den 14 december 2017.

Ett historiskt beslut som kommer rädda livet på många av våra medlemmar. Också en chans att utrota ett virus för första gången på flera decennier.

I inslaget intervjuas Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.

Inslaget sändes på SVT Rapport 19:30 den 15 december 2017.

Datum: 2017-12-15

Uppdaterad: 2017-12-15

Lista på Julbord i Stockholm 2017

En liten lista över gratis julbord i Stockholm som kan underlätta ensamheten många känner inför denna högtid.

#gemensamjul.

Datum: 2017-12-14

Uppdaterad: 2017-12-14

Forskningsprojekt om metylfenidat och ADHD söker deltagare

Magnus Huss-mottagningen vid Karolinska Institutet letar efter personer för ett betalt forskningsprojekt för att undersöka effekten av Metylfenidat på ADHD-symtom hos personer med ADHD och samtidigt amfetaminberoende.

Klicka här för mer information eller se bilden nedanför.

Datum: 2017-12-06

Uppdaterad: 2017-12-06

Video: Problematiskt bruk och beroende ur ett neurovetenskapligt perspektiv

Detta är vad som händer i hjärnan när man utsätts för stress. Tänk då hur det är för människor som har ett negativt narkotikabruk...

Detta är det efterlängtade föredraget av Dr Johan Kakko som vi spelade in på Brukarföreningen den 6:e oktober i år.

Föreläsningen handlar om vad som händer i hjärnan när du tar droger på ett skadligt sätt och utvecklar ett beroende, berättat ur ett neurovetenskapligt perspektiv på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt. Han berättar också hur hjärnan kan återhämta sig.

Kakko har också framfört föreläsningen på våra seminarium om brukarhälsa under 2017.

Vi vill passa på att rikta ett stort Tack till Dr Johan Kakko.

Datum: 2017-12-05

Uppdaterad: 2017-12-05

Välkommen på gratis Julbord

Om ni undrar över något så är det bara att ringa oss på 08-31 14 90.

VÄLKOMNA!


Ett jättestort tack till våra stora hjältar och härliga grannar Seasam som sponsrat nästan hela julbordet med mat och andra godsaker.

Datum: 2017-12-04

Uppdaterad: 2017-12-04

Debatt: Ge oss sexarbetare och drogbrukare en röst

I kölvattnet av #metoo kom #utanskyddsnät och #intedinhora, som vittnar om övergrepp mot kvinnor som säljer sex och använder droger.

Problemet var bara att polisen blev dess talesperson.

Att trycka ned de åsikter man inte accepterar och delar är vardag i kampen för utsatta grupper. Fuckförbundet är kämpande kamrater som vi värnar om. TILLSAMMANS ÄR VI STARKARE! Vi står helt bakom er.

I denna debattartikel i Aftonbladet Debatt skriver representanter från de svenska sexarbetarorganisationerna Fuckförbundet och Rose Alliance samt vi i Brukarföreningen Stockholm att sexarbetare och människor som använder narkotika kan föra sin egen talan.

Läs artikeln här.

Uppdatering:

Replik av föreningen Talita och flera f.d. sexarbetare: Det är sexköparna polisen är ute efter.

Slutreplik av oss, Fuckförbundet, Rose Alliance och Feminister för Solidaritet: Ni tjänar pengar på att måla upp offer.

Datum: 2017-12-03

Uppdaterad: 2017-12-03

Någon intresserad av naloxon workshops?

Är det några som vill vara med och arrangera svenska naloxon workshops framöver?

Kontakta i så fall Niklas Eklund på niklas.eklund@brukarforeningarna.se eller telefon 073 - 688 99 22.

Datum: 2017-12-02

Uppdaterad: 2017-12-02

Broschyr från Ljuspunkten

Nu finns broschyren som mötesplatsen Ljuspunkten tagit fram att hämta nere hos oss.

Ljuspunkten är en träffpunkt för kvinnor som använder narkotika och som utsatts för våld.

Kvinnor som använder narkotika hamnar lätt i våldsamma och farliga situationer. Detta är några tips och bra råd som kan avhjälpa en farlig situation och reducera möjligheten att utsättas för våldsamma sitauationer. Framtagen av kvinnor som själva utsatts för våld med hjälp av forskaren Anke Stallwitz.

Broschyren kan även beställas från oss. Mejla oss på stockholm@brukarforeningarna.se så skickar vi er en bunt broschyrer i posten.

INNEHÅLL

Köpa narkotika

Risken finns om du köper från en obekant langare att du blir rånad, utsatt för våld eller sexuella övergrepp.

 • Handla från någon som du eller din kompis känner och litar på!
 • Om du kan – gå ihop med någon som du känner och litar på! Eller betala någon som du känner och litar på för att handla åt dig från pålitliga langare!
 • Planera inköpen innan du blir dålig!

Umgänge med varandra

Presenter och tjänster kommer oftast mot efterkrav i form av pengar, droger eller sex. Ingenting är gratis - there is no such thing as a free lunch!

 • Ta bara emot presenter och tjänster från personer som du känner och litar på!

I förhållanden där narkotika används uppstår ofta maktobalans och beroende (ekonomisk och känslomässig).

 • Lämna ett förhållande där du känner dig i underläge eller värdelös!

När du har droger eller pengar blir du lätt en måltavla.

 • Håll tyst!

Riskabla platser och situationer

Överallt där du är ensam med personer som du inte känner till och litar på (t.ex. lägenheter, inkl. din egen, bilar, eller ensamma offentliga platser) finns risken för övergrepp.

 • Handla och använd tillsammans med vänner och bekanta som du litar på!
 • Undvik att tända på ensam med främlingar!

En ”bad date” där sexarbetande kvinnor möter klienter som våldtar eller misshandlar, inte betalar eller tar tillbaka pengarna.

 • Låt någon veta vart du går och vad du gör!
 • Ta plåtnumret, eller låtsas så att han ser det och sms:a en bild eller numret till en vän eller kollega!
 • Fler bra tips för sexarbetare finns på www.fuckförbundet.se

Se till att skydda dig!

 • Hantera bara droger och pengar med personer som du känner och litar på!
 • Bry dig om andra så kommer de att bry sig om dig, men ha realistiska förväntningar!
 • Sluta skämmas för din situation och lägg bort skuldkänslorna! Prata med andra brukare!
 • Försök använda en GPS-app, tex Family 360 eller liknande, och håll koll på varandra!

Datum: 2017-12-01

Uppdaterad: 2017-12-01

Debattartikel om termen brukare av ordförande i Tidningen Nu

Ordförande Niklas Eklund i dagens (171123) pappersutgåva av det liberala nyhetsmagasinet Nu.

Ämnet är termen brukare och brukarråd.

Datum: 2017-11-29

Uppdaterad: 2017-11-29

Nytt sprututbyte på Gullmarsplan

Nu är det klart att det snart kommer öppna ytterligare en sprututbytesmottagning, som kommer hamna bakom Gullmarsplan, en bit nedåt mot Globen-området.

Bytet förväntas öppna upp senaste mars 2018.

Läs mer här.

Datum: 2017-11-15

Uppdaterad: 2017-11-15

Tack och material från seminariet om brukarhälsa i Malmö

Vi vill passa på att tacka alla deltagare, talare, och personal för ett väldigt lyckat seminarium.

Nedanför hittar man de Powerpoints som talarna använde sig av under seminariet om brukarhälsa i Malmö den 10 november.

Klicka på bilderna för att lada hem PDF-filen.

Datum: 2017-11-11

Uppdaterad: 2017-11-11

PM: Fullbokat seminarium i Malmö med fokus på brukares hälsa

Den 10 november samlas både brukare och profession för att lära sig mer om hur man kan förbättra hälsan för människor med en beroendebakgrund.

Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm och Skånes Brukarförening i samarbete med AbbVie och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

- Rätten till jämlik hälsa är en av grundpelarna i ett modernt samhälle. Det är självklart viktigt att det finns tillgång till rehabilitering från narkotika, men jämlik hälsa är oerhört mycket mer än så. Majoriteten av brukare har överhuvudtaget inte någon kontakt med primärvården, vilket innebär att små saker som till exempel ett litet sår av dåliga skor kan eskalera till en blodförgiftning med sjukhusinläggning som följd, säger Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.
- Rätten till hälsa ska gälla alla.

Det är allmänt känt att människor som använder narkotika har dålig tillgång till både vård och tandvård. Det gäller både sårvård, psykiatrisk vård och annan kroppslig vård. Majoriteten av de som injicerar droger har en pågående hepatit C-infektion.

Talare är flera beroende- och infektionsläkare, bl.a. Johan Kakko, Martin Olsson, Marianne Alanko Blomé och Disa Dahlman.

Ämnen som tas upp är:

 • hur beroende fungerar och påverkar hjärnan,
 • hur hjärnan påverkas av olika medel: alkohol, narkotika och nikotin,
 • psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet: trösklar och stigmatisering, ADHD,
 • hepatit C, en brukares vardag: Hur påverkar sprututbytet, nya bättre behandlingsmetoder,
 • infektioner hos brukare,
 • hur komma tillrätta med stigmatiseringen och
 • behandling på LARO-mottagning.

Förhandsintresset har varit stort och seminariet fick flytta till en större lokal med 150 platser, men även med den större lokalen tog alla platser snabbt slut.

Dagen avslutas med en paneldiskussion med talare samt f.d. narkotikasamordnaren Björn Fries.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF.

Datum: 2017-11-10

Uppdaterad: 2017-11-10

Få notiser till din mobil

Vi har gjort en liten guide till hur du får twitternotiser från oss till din mobil - snabbt och enkelt.

Du hittar guiden här.

Datum: 2017-11-01

Uppdaterad: 2017-11-01

Ladda din mobil hos oss

Vi har nu en laddningsstation där du kan ladda din mobil tryggt och säkert hos oss.

Välkomna!

Datum: 2017-10-25

Uppdaterad: 2017-10-25

Ordförande till Naloxonkonferens

I slutet på november deltar vår ordförande på en heldagskonferens i Oslo om naloxon, som lär bli väldigt lärorik.

The International Naloxone Conference: ThINC 2 hålls den 27/11 i Norges huvudstad.

Fullt program på länken.

Datum: 2017-10-21

Uppdaterad: 2017-10-21

Ordförande till Nordic Reform Conference

Nu är det klart att ordförande Niklas Eklund medverkar på den intressanta reformkonferensen Nordic Reform Conference i Oslo den 23-24 november.

På konferensen, som tar upp harm reduction-strategier i norden, medverkar bl.a. Professor David Nutt, Steve Rolles, Ann Fordham & Anne-Marie Cockburn.

Läs mer om konferensen här.

Datum: 2017-10-21

Uppdaterad: 2017-10-21

Samarbetspartners med U-FOLD

Nu är vi samarbetspartners med nätverket U-FOLD i Uppsala. Passar bra då Uppsala är så nära Stockholm också.

U-FOLD är en satsning från Uppsala Universitet och fungerar som ett forum för forskning om läkemedels- och drogberoende. De anordnar varje år flera seminarium och föreläsningar.

Här hittar du infosidan om oss hos U-FOLD.

Datum: 2017-10-12

Uppdaterad: 2017-10-12

Nästan helt fullsatt på seminariet i Malmö - Reservplatser finns kvar

Det har varit ett otroligt intresse för vårt seminarium om brukarhälsa den 10/11 i Malmö!

Seminariet är nu nästan helt fullsatt.

Dem som anmäler sig framöver sätter vi därför upp på en reservlista i fall vi får avbokningar och/eller kan utöka antal platser.

Det går alltså fortfarande att anmäla sig. Se tidigare nyhet för bokningsinformation.

Programmet (PDF) hittar ni här.

Datum: 2017-10-11

Uppdaterad: 2017-10-11

Livräddande medel tillgängligt

Nu finns det livräddande läkemedlet naloxon tillgängligt till våra besökare och medlemmar som allra mest behöver det.

Fråga Niklas, som personligen ansvarar för utdelningen, för mer information om du är intresserad. Han är här måndagar, onsdagar och fredagar.

Datum: 2017-10-10

Uppdaterad: 2017-10-10

Seminarium / Utbildningsdag - Hälsa för brukare – Fredag den 10 november 2017 i Malmö

Fredagen den 10 november 2017 håller Brukarföreningen Stockholm och Skånes Brukarförening i samarbete med AbbVie ett heldagsseminarium med fokus på brukares hälsa.

Seminariet Hälsa för Brukare är för alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva och ta upp hälsofrågor på bred bas:

 • Hur beroende fungerar och påverkar hjärnan,
 • hur påverkas hjärnan av olika medel,
 • alkohol, narkotika och nikotin,
 • psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet,
 • trösklar och stigmatisering,
 • ADHD,
 • nya bättre behandlingsmetoder för hepatit C,
 • hur påverkar sprututbytet hepatit C,
 • infektioner hos brukare,
 • hur komma tillrätta med stigmatiseringen och
 • behandling på LARO-mottagning,

Talare inkluderar läkarna Johan Kakko, Martin Olsson, Marianne Alanko Blomé och Disa Dahlman.

Utbildningsdagen är gratis och vi bjuder på lunch.

Plats: Sankt Gertrud konferenslokal i centrala Malmö (Karta). Exakta tider och program meddelas senare.

Datum och tid: 10 november 2017 kl. 9.00 - 15.00.

Boka din plats genom att mejla boka@brukarforeningarna.se med information om hur många ni är, namn och varifrån ni kommer. Meddela också om ni behöver någon specialdiet.

Platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller.

Med reservation för ändringar.

Datum: 2017-10-10

Uppdaterad: 2017-10-10

Slut på sommaröppettider

From den här veckan (vecka 41) återgår vi till vanliga öppettider efter sommaren.

Det betyder vi har öppet alla vardagar 10-16 förutom måndagar då vi öppnar kl 12.00.

Sprututbyte sker som vanligt på måndagar, onsdagar och fredagar.

Välkomna!

Datum: 2017-10-09

Uppdaterad: 2017-10-09

Seminarium om brukarhälsa kommer till Skåne

Vårt lyckade seminarium om brukarhälso i september har ynglat av sig och får en uppföljare i Malmö i november.

Datum, tider, talare, plats och bokningsinformation kommer snart.

Datum: 2017-10-05

Uppdaterad: 2017-10-05

Medlemmar i Hiv-Sverige

Brukarföreningen Stockholm är nu stolta medlemmar i Hiv-Sverige/HIV-Sweden efter att vår ansökan godkänts.

Hiv-Sverige representerar alla personer som lever med hiv i Sverige oavsett kön, sexuell läggning och etnisk tillhörighet. Hiv-Sverige arbetar utifrån de erfarenheter och behov personer som lever med hiv har.

Rätt att erhålla medlemskap i Hiv-Sverige har varje förening eller självhjälpsgrupp i Sverige som organiserar personer som lever med hiv och där personer som lever med hiv har ett avgörande inflytande över verksamheten.

Läs mer om Hiv-Sverige på deras hemsida här.

Datum: 2017-09-27

Uppdaterad: 2017-09-27

Vad ska vi ta upp i Beroencentrum Stockholms brukarråd?

Ni som går på Beroendecentrum Stockholm, vad vill ni vi ska ta upp på brukarrådet?

Vi vill gärna få idéer från våra medlemmar om vilka frågor ni tycker att vi ska driva. Det är ju för er skull vi finns i dessa sammanhang för att öka brukarinflytandet på olika nivåer.

Det går bra att skicka ett brev på posten, mejla, ringa eller messa oss direkt på Facebook genom vår Facebooksida här.

Datum: 2017-09-22

Uppdaterad: 2017-09-22

Mobilanpassad hemsida

Nu är vår hemsida bättre mobilanpassad.

Det betyder att sidan funkar på även små skärmar och att du kan använda din mobil för att hitta senaste nytt från oss och annan användbar information som mejladresser och stadgar.

Webbadressen är www.brukarforeningarna.se/stockholm.

Vi arbetar f.n. på en ny hemsida som kommer lanseras snart.

Datum: 2017-09-21

Uppdaterad: 2017-09-32

Varning för Fentanyl i Östergötland

Linköping Brukarförening rapporterar om att farligt amfetamin utblandat med fentanyl hittats i Östergötland. Testkits finns tillgängliga från föreningen.

"Det har kommit till vår kännedom att det finns farligt Amfetamin utblandat med Fentanyl i Linköping Östergötland så va försiktiga där ute," skriver dem på Facebook.

Det betyder att det kan även komma att dyka upp här i Stockholm!

Kontakta Linköping Brukarförening här.

Datum: 2017-09-20

Uppdaterad: 2017-09-20

Civilsamhället säger nej till regeringens budget för hivarbete - pengarna räcker inte!

Vi har skrivit under ett öppet brev till regeringen tillsammans med flera andra organisationer och föreningar om att budgeten för 2018 måste säkerställa att det finns tillräckliga resurser för hivprevention i Sverige. Detta för att ha en chans att uppnå Sveriges nationella åtaganden enligt Agenda 2030.

Kära Stefan Löfven och Annika Strandhäll...

Läs hela brevet här.

Datum: 2017-09-19

Uppdaterad: 2017-09-19

Material och video från seminariet

Paneldiskussionen från vårt hälsoseminarium

I paneldiskussionen medverkar beroendeläkarna Markus Takanen, Johan Kakko och Martin Kåberg samt tandläkare John Barksenius och Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.

OBS! Dåligt ljud pga högljudd ventilation.

Datum: 2017-09-17

Uppdaterad: 2017-09-17

Pressmeddelande: Unikt seminarium i Stockholm med fokus på brukares hälsa

2017-09-11

Pressmeddelande

Den 11 september samlas både brukare och profession för att lära sig mer om hur man kan förbättra hälsan för människor med en beroendebakgrund.

Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm i samarbete med AbbVie och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

Talare är beroendeläkarna Johan Kakko, Martin Kåberg och Markus Takanen, tandläkare John Barksenius samt Milana Bosnic-Kapfält från Patientnämnden.

Ämnen som tas upp är:

 • Tänder och munhälsa,
 • hepatit C och andra infektionssjukdomar,
 • psykiatrisk ohälsa & samsjuklighet,
 • hjärtsjukdomar,
 • hur beroende fungerar,
 • vikten av sömn,
 • trösklar och stigmatisering och
 • brukares rättigheter och egenremisser.

Dagen avslutas med en paneldiskussion med alla talare.


Kontakt:

Niklas Eklund
Ordförande i Brukarföreningen Stockholm
Tel: 073-688 99 22
E-post: niklas.eklund@brukarforeningarna.se
Om Brukarföreningen Stockholm

Vi representerar människor i Stockholm som använder narkotika och/eller vill ha substitutionsbehandling. En grupp som är stigmatiserad och där många lever i samhällets utkanter. Många är hemlösa och saknar helt en fast punkt i tillvaron. Misstron mot myndigheter är utbredd i denna grupp och vi utgör en brygga i kontakt med t.ex. socialtjänst och sjukvård. Vi vill stärka medlemskollektivets ställning, arbetar med empowerment och motverkar stigma, tvång och repression. Vi är för frivillighet i vård och behandling samt stödjer enskilda medlemmar i enlighet med deras önskemål.

För mer information besök www.brukarforeningarna.se/stockholm eller följ oss på Twitter @sbrukarforening eller Facebook www.facebook.com/stockholmbrukarforening

Om AbbVie

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som arbetar för att hitta lösningar på svåra sjukdomar. I nära samarbete med flera aktörer i samhället driver vi hållbara vårdlösningar, med målet att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Våra fokusområden är immunologi, neurologi, onkologi och virologi. Vi vill även bidra till det samhälle vi lever i och samarbetar därför i flera initiativ kring socialt ansvar.Vi är representerade i 170 länder och har cirka 29 000 medarbetare. I Sverige har vi cirka 140 medarbetare och huvudkontor i Solna. 2017 utsågs vi, för tredje året i rad, till en av Sveriges bästa arbetsplatser.

För mer information besök www.abbvie.se eller följ oss på Twitter @abbvie_se.

En PDF-version finns att ladda ner här.

Datum: 2017-09-11

Uppdaterad: 2017-09-11

Klorininfo

Några har efterlyst vår information om hur man rengör använda verktyg med Klorin(tabletter) som vi delar ut på föreningen (se bilden nedanför).

Denna metod är effektiv i att döda HIV och hepatit C-virus upp till ca 95%.

OBS! Att rengöra använda verktyg med Klorin ska endast användas som en sista utväg. Man ska alltid använda rena verktyg vid varje injicering.

Datum: 2017-08-27

Uppdaterad: 2017-08-27

Fullbokat

Seminariet är nu fullbokat!

Intresset har varit enormt, vilket vi tycker är jättekul.

Vi har en reservlista för dem som ändå vill anmäla sig och chansa på en plats.

Vi kommer också att hålla fler seminarium i framtiden så förhoppningsvis kommer det fler tillfällen.

Datum: 2017-08-26

Uppdaterad: 2017-08-26

Nu har vi verktyg igen

Vi har nu fått in verktyg igen.

Välkomna till bytet!

Datum: 2017-08-14

Uppdaterad: 2017-08-14

Bokningsinformation: Seminarium/Utbildningsdag - Hälsa för brukare - 11 September 2017 i Stockholm

Brukarföreningen Stockholm i samarbete med AbbVie håller ett heldagsseminarium med hälsoprofil, med fokus på brukarens hälsa

Seminariet Hälsa för Brukare är för alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

Talare:

 • Beroendeläkare Markus Takanen - Psykiatrisk ohälsa & Samsjuklighet
 • Beroendeläkare Johan Kakko - Beroende - En översikt
 • Beroendeläkare Martin Kåberg - HCV och andra infektionssjukdomar
 • Tandläkare John Barksenius - Tänder och munhälsa
 • Milana Bosnic-Kapfält från Patientnämnden - En brukares rättigheter

Ladda ner programmet (PDF)

Utbildningsdagen är gratis och vi bjuder på lunch.

Plats: Freys Hotell nära Stockholm Central.

Datum: 11 September 2017

Tid: 9:00 - 15:00

För att anmäla ert deltagande så skickar ni en bekräftelse till boka@brukarforeningarna.se. Ange hur många ni är som kommer, namn och varifrån ni kommer. Är ni brukare behöver ni bara skriva privatperson. Ni får sedan en bekräftelse via e-post från oss. Det går även bra att ringa och boka din plats på 08 - 31 14 90.

OBS! Platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller!

Arrangör: Brukarföreningen Stockholm I samarbete med AbbVie.

Datum: 2017-08-12

Uppdaterad: 2017-08-12

Tack Kikki!

Christina 'Kikki' Paulsrud lämnade den 1:a Augusti Brukarföreningen Stockholm för ett nytt jobb som BISAM (Brukarinflytandesamordnare) på Beroendecentrum Stockholm.

Vi i styrelsen samt medarbetare vill rikta vårt stora Tack till henne för det fina arbete hon gjort för föreningen.

Tack vare hennes idoga arbete för brukarinflytande har våra röster hörts och kommer fortsätta att höras.

Vi önskar henne stort Lycka till i hennes nya jobb.

/ Styrelsen

Datum: 2017-08-07

Uppdaterad: 2017-08-07

Slut på verktygen

Just nu hänvisar vi er som vill byta verktyg till St Görans sprutbyte (T) Stadshagen. De har öppet 10-16 alla vardagar och till 18 på onsdagar.

Senaste beskedet är att nya är på väg men det lär tyvärr dröja tills den 8-10 Augusti innan de anländer.

Vi har däremot Klorintabletter för dem som behöver.

/ Personalen

Datum: 2017-08-01

Uppdaterad: 2017-08-01

Internationella Brukardagen / Remembrance Day 2017 den 21 juli kl 13:00

Nu är det dags för vår årliga minnesstund då vi hedrar vänner och kamrater som inte längre finns med oss. Årets fokus är våra mänskliga rättigheter, dvs människor som använder narkotika, tex avrättningar av narkomaner och langare på Filippinerna och Rysslands förbud mot substitutionsbehandling och andra harm reduction insatser. En diakon kommer att säga några ord och sen är det fritt fram för alla som vill säga något.

Datum & Tid:
Fredag 21 juli kl. 13.00.

Plats:
Vid Årstavikens vatten, under vårt eget träd.

Vägbeskrivning:
(T) Skanstull. Följ cykelbanan nedanför SöS vid vattnet i riktning mot Hornstull. (Google Maps)

Åk med oss:
Är du osäker på platsen så kan du åka med oss. Dyk upp på föreningen en timme innan så åker vi tillsammans.

Förtäring:
Vi bjuder på förtäring.

Datum: 2017-07-01

Uppdaterad: 2017-07-01

Seminarium/Utbildningsdag - Hälsa för brukare - Måndag den 11 September 2017 i Stockholm

Måndagen den 11 september 2017 planerar Brukarföreningen Stockholm i samarbete med ABBVIE att hålla ett heldagsseminarium med hälsoprofil, med fokus på brukarens hälsa.

Seminariet Hälsa för Brukare kommer att vara för alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva och ta upp hälsofrågor på bred bas exempelvis:

 • tobaksrökning och alkoholkonsumtion,
 • tandhälsa,
 • hepatit C och smittskydd,
 • beroende & psykiatri och
 • rättighetsfrågor inom sjukvården.

Utbildningsdagen är gratis och vi bjuder på lunch.

Plats: Centrala Stockholm. Exakta tider och plats meddelas senare.

Bokningsinformation kommer i senare utskick.

Datum: 2017-06-20

Uppdaterad: 2017-06-20

Sommaröppettider

Fr.o.m. vecka 24 har vi sommaröppet.

Det betyder att vi har stängt tisdagar och torsdagar, då vi kommer finnas utanför St Görans sprututbyte istället.

Måndag, Onsdag och Fredag har vi öppet mellan kl 12-16 och då är det också sprututbyte.

Trevlig sommar

Datum: 2017-06-12

Uppdaterad: 2017-06-12

Årsmötet avklarat – Beslut om stadgeändringar

Efter utvecklingen med Svenska Brukarföreningens konkurs har det stått klart att vi skulle behöva ändra i föreningens namn och avsluta vårt medlemskap i Riks-föreningen.

Nu har det tagits beslut om detta.

På årsmötet den 22 Maj i Johanneshov beslutades det om två stadgeändringar.

Först godkändes ett förslag att §17 i stadgarna togs bort helt och hållet. Den löd: Föreningen skall vara ansluten till Svenska Brukarföreningen.

Nu är det alltså stadegefast att vi inte har några formella kopplingar till Svenska Brukarföreningen – som är försatt i konkurs.

Den andra stadgeändringen gällde §1: Föreningens namn ska vara Svenska Brukarföreningen /Stockholm. Årsmötet beslutade att ändra detta till: Föreningens namn ska vara Brukarföreningen Stockholm.

Årsmötet beslutade även att välja in två nya ledamöter, i s.k. fyllnadsval, till styrelsen.

Den nya styrelsens sammansättning:

 • Niklas Eklund (ordförande – omval 3 år, tom 2019)
 • Markku Virtanen (ledamot – fyllnadsval 1 år, tom 2017)
 • Antonny Illes (ledamot – fyllnadsval 1 år, tom 2018)
 • Tove Domingues (ledamot – omval 2 år, tom 2018)
 • Henrik Lindberg (ledamot – omval 2 år, tom 2018)
 • Linn Nystedt (ledamot - kvarstående, tom 2017)
 • Stefan Bergin (suppleant - omval 2 år, tom 2018)
 • Tina Sander (suppleant - omval 2 år, tom 2018)

Datum: 2017-05-23

Uppdaterad: 2017-05-23

Naloxonrebellen

Reportage om en av våra besökare.

Verkligheten i P3 rapporterar från ett sprutbyte i Slakthusområdet i Stockholm. Här finns en man som vi kallar för naloxonrebellen. En man trotsar lagen – och räddar samtidigt liv.

Datum: 2017-04-16

Uppdaterad: 2017-04-16

Årsmöte

Välkommen att delta på Stockholm Brukarförenings årsmöte den 22 maj 2017 kl. 17.00.

Kom och påverka föreningens arbete, välj ordförande och styrelse!

Adress: Livdjursgatan 5A i Johanneshov. (Karta)

Vi bjuder på fika och smörgås!

För frågor, ring oss på tel 08-31 14 90.

Se eventet på Facebook för mer informaton.

VÄLKOMNA!

Datum: 2017-04-02

Uppdaterad: 2017-04-02