Synpunkter och förslag till specialistpsykiatrin i Region Stockholm
Vi är en av nio medlemsföreningar som sitter med i styrelsen i NSPH Stockholms län och har nyligen varit med och bidragit till en rapport med erfarenheter och förslag till förbättringsområden inom vuxenpsykiatrin i regionen. Detta med anledning av att hälso- och sjukvårdsförvaltningen just nu utreder den framtida strukturen för psykiatri för vuxna i Stockholms län.
Ett 25-sidor långt dokument skickades till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen den 7 oktober. Dessa frågor besvarades:
- Finns det något område inom den psykiatriska specialistvården som ni, i egenskap av brukare eller anhöriga, upplevt att ni inte får likvärdig vård som övriga vuxna befolkning i Stockholms län, i så fall vilket? Utveckla gärna.
- Upplever ni, i egenskap av brukare eller anhöriga, några särskilda behov när det gäller den psykiatriska vården som inte tillgodoses av Region Stockholm idag, i så fall vilka? Utveckla gärna.
- Har ni förslag på hur den psykiatriska specialistvården bör vara organiserad för att möta dessa eventuella behov?
Några av våra förslag som kom med listas här nedanför. På denna länk kan man läsa en större sammanfattning av rapporten.
- Öka kunskapsnivån inom psykiatrin när det gäller samsjuklighet och beroende NU.
- Rätt medicinering oavsett bakgrund. Du borde ha rätt till ADHD medicin om du har ADHD/ADD. Fungerande medicinering om du är bipolär till exempel. Helt beroende på vilken eller vilka diagnoser som patienten lider av. Har du svårt att sova och ligger vaken större
delen av natten borde du ha rätt till sömnmedicin. Lider du av så svår ångest att din livskvalitet blir starkt försämrad så kanske du behöver bensodiazepiner att ta vid behov. Eller annan medicin. Den behöver inte alltid vara narkotikaklassad.
- Obligatorisk PTSD-screening vid inskrivning på psykiatrin. Om PTSD påvisas så bör patienten åtminstone erbjudas vård för detta.
- Ta bort obligatoriska drogtester. Det är så stigmatiserande och förnedrande att som före detta användare av substanser regelbundet tvingas lämna drog och alkoholtester för att få sin ADHD medicin exempelvis.
- Traumabehandlingar inom psykiatrin för utsatta målgrupper. De behöver bli flera. En behandling kanske inte passar alla med trauma. Det finns idag flertalet evidensbaserade behandlingar mot trauma men de används oftast inte inom psykiatrin.
- Hembesök av läkare, terapeuter, stödpersoner om behov finns. När man är som sjukast tar man sig ibland inte ens utanför dörren. Då skulle vården behöva komma hem till dig under en period. Bry sig extra mycket och göra allt för att hjälpa dig.
- Ta suicid-försök på stort allvar vilket inte görs idag.
- En gemensam tvångvårdlagstiftning.
- En huvudman som ansvarar för patienten vid en beroendesjukdom. Det vill säga att det bör bli sjukvårdens ansvar.
- Det behövs mer ekonomiska resurser till psykiatrin. Mer personal och ökad kompetens behövs.
- Alltid obligatorisk uppföljning och planering efter inläggning på psykiatrisk avdelning. Oftast skrivs patienten ut till samma ovärdiga tillvaro som förut. Även personer som är bostadslösa skrivs ut. Ut på gatan igen utan att någon inom vården reagerar på detta.
- Självbestämmande, patientinflytande, mer personcentrerad vård. Patienten borde vara den som har möjlighet att bestämma över sin egen behandling med stöd av professionell vårdpersonal.
- Lågaffektivt bemötande. Inte hålla fast och säga saker som triggar en redan upprörd patient. I dessa fall fråga vad du som personal kan göra för denna person. Ibland kan det räcka med att du bara sitter bredvid och visar att du finns där. Ibland kanske det inte går att kommunicera med patienten, exempelvis vid en svår psykos eller starkt utåtagerande beteende. Men som personal bör du trots allt försöka agera lugnt och visa att du vill patienten väl.
- Minska på tvångsvårdåtgärder och istället försöka bygga upp ett förtroende och kunna föra en dialog samt samarbeta med patienten. Ingen borde få behöva uppleva att bli bältad. De skapar i många fall trauman för livet.
- Bättre bemötande när du är inlagd på en psykiatrisk vårdavdelning. Är du ledsen och behöver tröst så ska du som patient få det. Behöver du prata så ska det finnas tillräckligt med personal så att du får möjlighet att prata med någon. Det gör det oftast inte idag enligt våra erfarenheter. Alla har olika behov oavsett diagnos. Psykiatrin behöver bli bättre på att ha förståelse för detta.
- Det behövs en bättre förståelse samt bemötande av personer som lider av samsjuklighet.
- Alltid individanpassad vård. Se hela människan. Inte bara symptomen och diagnoserna.
- Att som patient bli lyssnad på och tagen på allvar.
- Mindre stigmatiserande och negativa attityder för människor drabbade av psykisk sjukdom. Bort med stigmatisering för personer som använt eller använder substanser.
Datum: 2022-11-09
Uppdaterad: 2022-11-09