Brukarföreningen Stockholm

Rättigheter, harm reduction & empowerment av och för människor som använder narkotika

Text från medlem: Missbruksstämplen inom journalsystemet

Problemet med den nuvarande journalföringen inom sjukvården orsakar våra medlemmar stora problem. Här skriver en medlem om sina problem.

---

Är det verkligen meningen att alla på en blod- eller vårdcentral ser när man ska in för nästa urintest på beroendecentrum?

Jag började att sätta mig in i frågan om hur vi blir uthängda redan i början av 2000-talet, och tog då upp med Beroendecentrum Stockholm att någonting hade blivit galet med den utlovade anonymiteten.

Beroendecentrum hade ingen aning om detta så till slut fick jag tag på deras IT-ansvarig, och vi använde då min journal för ett test. Jag hittade då felet som orsakade att jag vid flera tillfälle hade blivit nekad vård.

Vem som helst ansluten på TakeCare kan slå in personnumret och på skärmen visas då en lista i bokstavsordning under "Andra vårdgivare". Högst upp på min lista fanns Beroendecentrum Stockholm, så jag ringde till TakeCare and fick veta att jag en gång hade varit på denna mottagning.

Detta kommer aldrig att försvinna från min journal, och aldrig arkiveras, så även om jag är en helt annan person än jag var för 20 år sen så kommer jag ändå att stämplas som ”aktiv missbrukare” eftersom det ser ut som man är fortfarande är en aktiv brukare och blir då behandlad eftersom.

Tex vid besök på akuten blir man ständigt flyttad bak på väntlistan redan vid anmälningsdisken för dem tror att man bara är där för smärttabletter.

Sist jag var på specialavdelning med en misstänkt propp i lungorna så tittade läkaren på ronden på mina sköldkörteltabletter från vårdcentralen och sa högt framför alla andra läkare, sjuksköterskor och patienter "dessa har du köpt på gatan" och skrattade.

Tyvärr har jag flera skräckhistorier.

Jag har kämpat i många år och min handläggare har haft många möten. Jag har försökt att få IVO att pappersföra journalerna så att dem försvinner från den digitala listan, men utan framgång.

Att spärra journalen hjälper inte heller, allt detta gör är att hänga dit ett stängt lite gult lås bredvid BEROENDECENTRUM STOCKHOLM.

Jag hoppas på en förändring men är skeptisk då jag inte har märkt någon förbättring sedan jag började sätta mig in i detta.

Vi har rätt att leva ett liv utan att ständigt oroa oss för att träffa en läkare. Varför har vi blivit livstidsdömda när kriminellas domar försvinner från brottsregister efter fem år?

Jag anser att ett av felen är att journalerna aldrig arkiveras. Om man någon gång under sin livstid har haft kontakt med beroendevården följer detta med dig för alltid. Det är som du blir brännmärkt.

Redan idag finns det möjlighet att pappersföra journalerna på beroendecentrum för människor med hemligt id och jag tycker att detta ska gälla för alla, eller åtminstone ta bort oss från listan över andra vårdgivare. Något som inte påverkar läkemedelslistan över aktuella mediciner.

Varför fortsätter detta punitiva beteende mot oss för?

Utan ändring blir det inte bättre för oss. Jag och andra drar oss från att söka akutvård och det är inte rättvist, när jag hör det jävla mantrat 'allas lika värde' blir jag illamående.

Hur kommer det sig att vi är paria i Sverige?

Anonym

Datum: 2021-06-25

Uppdaterad: 2021-06-25