Naloxon är ett motgift mot opioider samt opiater och används för att häva den nedsatta andningsförmåga som förekommer vid överdosering, och delas ut till personer i riskzonen för överdos.
Det finns två olika former av naloxon. I sprejform och i injicerbar vätska. Sprejen sprutas in i näsan medan vätskan injiceras muskulärt i låret eller rumpan vid en misstänkt överdos. Och du kan inte skada någon med naloxon, vilket är viktigt att komma ihåg. Ämnet är inte heller narkotikaklassat.
På Respinals hemsida finns det dessutom instruktionsfilmer som fungerar bra för alla naloxonprodukter på den svenska marknaden.
Några aktivister på föreningen delar ut naloxon på egen hand, och om du inte kan få tag på medlet på något annat håll (via sprututbyten, läkare eller mottagning) kan du kontakta oss här eller på stockholm@brukarforeningarna.se / 08-31 14 90.
I samband med den Internationalla överdosdagen (International Overdose Awareness Day) 2020 så spelade Brukarföreningen Stockholm och anhörigföreningen BARO in ett samtal med beroendeläkare Martin Kåberg och sjuksköterskan Elin på Sprututbytet i Stockholm för att ta reda på hur man får tag på och vad exakt som gäller med naloxon och dess hantering i Sverige.
Materialet resulterade i sju videoklipp med följande rubriker:
Videoklippen finns också på Facebook att dela och titta på i en spellista med samma namn, Frågor & Svar om naloxon.
Se alla frågeställningar och klipp i nedanstående spellista: