Brukarföreningen Stockholm

Rättigheter, harm reduction & empowerment av och för människor som använder narkotika


Bra resurser för dig som vill minska på din användning av tobak och alkohol

Både tobak och alkohol är lagliga droger som kan påverka din hälsa negativt, men det finns hjälp för dig som vill minska på ditt rökande/snusande och drickande.

Beroendecentrum Stockholm har resurser som du själv kan göra för att minska ditt alkoholdrickande. På denna länk finns fem tips som kan hjälpa dig att dricka mindre eller helt sluta med alkohol.

Region Stockholm har även dem tips för dig om du vill sluta eller reducera din rökning/snusning som du hittar här.

Kom ihåg att din hälsa är viktig för hur du mår!

Datum: 2020-01-13

Uppdaterad: 2020-01-13

"Fler kontaktytor behövs!"

De som dör av överdos har oftast inte alls gått under samhällets radar. Det sista levnadsåret rymmer mycket ofta kontakt med vård, socialtjänst eller kriminalvård, enligt en ny studie kring 180 sådana dödsfall i Skåne.

Det behövs ännu fler pragmatiska kontaktytor för människor med ett problematiskt bruk av narkotika, det kan man lugnt konstatera efter att ha läst denna artikel med rubriken Döda i överdos var välkända av samhället.

Men för att på allvar få ner antal överdoser, måste politiker släppa på prestigen. T.ex. skulle konsumtionsrum kunna utgöra en utmärkt kontaktyta för människor som injicerar i offentliga miljöer...

Datum: 2020-01-13

Uppdaterad: 2020-01-13

PM: Brukarföreningen Stockholm fyller 16 år idag

Pressmeddelande.

-----

Idag är det den 13 Januari 2020 och för 16 år sedan grundades Brukarföreningen Stockholm.

En helt unik förening i Sverige med över 2000 medlemmar som består av och för människor med egen erfarenhet av narkotika och beroende. Där det räknas som en tillgång att man har egen erfarenhet, och inte ett hinder, och samtidigt är det ett absolut krav för att kunna sitta med i styrelsen.

I 16 år har vi slagits för vårt medlemskollektiv ska få det bättre, och i många fall har de fått det också. Men samtidigt finns det ändå så mycket kvar att göra. Attityden som våra medlemmar möter ute i samhället fortfarande svår med stigma och daglig diskriminering.

Mycket har hänt sedan grundandet. Personer har kommit och gått, men med våra stadgar som ledstjärna har förblivit de samma, nämligen att:

 • stärka medlemskollektivets ställning i samhället,
 • avhjälpa stigma och maktlöshet,
 • motverka tvång och repression, och
 • verka för frivillighet i vård och rehabilitering samt stödja enskilda medlemmar i enlighet med dennes uttalande önskemål och behov.

Vi har märkt av en förändring i attityder mot oss som förening, där man idag välkomnar oss med öppna armar. Vi sitter idag med i alla möjliga former av brukarråd och forum och vi har byggt ut samarbetet med myndigheter och organisationer. Tidigare var det helt annorlunda, då vi fick kämpa för att få höras och synas i brukarråd och på konferenser.

Föreningen har också utvecklats på senare år till att först ha nästan exklusivt varit en patientförening för utskrivna och nuvarande LARO-patienter till alla sorters människor som använder alla former av narkotiska preparat, såväl legalt som illegalt. Detta då LARO-programmen blivit bättre medan allt fler människor idag blandar alla möjliga droger, något som helt förändrat hur människor tar droger.

Några höjdpunkter från åren som gått:

 • 2006 blev vi avrådda att driva frågor som sprutbyten, brukarrum, avkriminalisering och andra harm reduction-åtgärder. Dåvarande sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (fp) drog in vårt verksamhetsbidrag. Efter att ha stått vid landstingshuset dagligen i två år och informerat förbipasserande politiker och allmänhet om vilka vi var och vår agenda så fick vi tillbaka vårt bidrag.
 • vårt öppna hus som tagit emot tiotusentals av människor, alltid med respekt och öppna armar, trots minimal budget,
 • vårt sprututbyte som blev det första i Stockholm och som hjälpt tusentals av människor att kunna undvika blodsmitta och infektioner genom rena nålar,
 • vår delaktighet i projektet Linkage C för att påskynda och underlätta hepatit C-testning och behandling, och
 • våra konferenser om brukarhälsa.

Vi vill också passa på att tacka våra tidigare ordförande Johan Stenbäck och Christina Paulsrud för deras arbete samt alla volontärer som gett sin tid till att ge något tillbaka till andra som har det svårt just nu.

Kampen går vidare.

Ladda ner som PDF.


Registreringsbevis

Datum: 2020-01-13

Uppdaterad: 2020-01-13

Avkriminaliseringens effekter

– Företag erbjuder rehabilitering vid alkoholproblem, som betraktas som en sjukdom av samhället. Men att använda narkotika är straffbart och då måste arbetsgivaren agera. Ur ett individperspektiv är det här naturligtvis sorligt, säger Henrik Junzell.

Från artikeln Bravida stäms av Byggnads i Elinstallören.

Slutcitat.

Det säger egentligen allt som behövs sägas.

Datum: 2020-01-09

Uppdaterad: 2020-01-09

En till rapport från Överdosdagen

Partnerrapporten från organisatörerna av den Internationella Överdosdagen går nu att ladda ner från deras hemsida.

Vi, EuroNPUD Public och BARO Brukaranhörigas Riksorganisation uppmärksammade dagen i somras i Örebro tillsammans med Tina Eklund och deras anhörigmanifestation, vilket blev väldigt lyckat.

Ladda ner rapporten här.

Datum: 2020-01-08

Uppdaterad: 2020-01-08

En guide till att använda rätt språk

Släck stigman. Tänk om kring narkotikabruk!

En guide till att använda rätt språk.


Släck stigman. Tänk om kring narkotikabruk.

Klicka på bilden för en större bild.

Datum: 2020-01-07

Uppdaterad: 2020-01-07

GeneXpert i Situation Sthlm

Situation Sthlm skriver om snabbtestmaskinen för hepatit C som ingår i Karolinska universitetssjukhusets projekt Linkage C med projektadministratör Maria Haglund.


GeneXpert

Klicka på bilden för en större bild.

Datum: 2019-12-27

Uppdaterad: 2019-12-27

RIP Yvonne!

En mycket nära vän till föreningen, sångerskan och författarinnan Yvonne Ekman, har somnat in.

Vila i frid vännen!


Yvonne Ekman

Datum: 2019-12-27

Uppdaterad: 2019-12-27

God Jul och Gott Nytt År!

God Jul och Gott Nytt År önskar vi från Brukarföreningen Stockholm!


God Jul 2019

Datum: 2019-12-24

Uppdaterad: 2019-12-24

PM: För första gången i Sverige, snabbtest av hepatit C

Pressmeddelande om snabbtester och Linkage C-projektet.

Världshälsoorganisationen, WHO, har som mål att eliminera hepatit C fram till år 2030, där Sverige har också skrivit under att detta ska uppnås. Personer som tidigare eller aktivt använder droger är en viktig grupp att nå och behandla hepatit C, för att nå detta mål.

Snabbtestmaskinen GeneXpert är en del av satsningen från Karolinska Universitetssjukhuset, där vårdpersonal från infektionsmottagningen är ute på olika arenor för att erbjuda provtagning samt behandling för hepatit C. Denna snabbtestmaskin kan med hjälp av ett fingerstick kolla om du har en hepatit C infektion, och provsvaret tar bara en timme. Maskinen är en del av ett 2 årigt projekt, Linkage C, initierat av Soo Aleman, projektledare och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Brukarföreningen Stockholm i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset blir nu först ut i Sverige att använda denna snabbtest. Vid positivt provsvar möjliggör detta att man snabbt blir aktuell för behandling med de ny effektiva läkemedlen. Hepatit C kan leda till utveckling av skrumplever och levercancer, varför det är viktigt att upptäcka och behandla i tid.

Två sjuksköterskor är på plats på Brukarföreningen varje onsdag och tar emot patienter som vill komma igång med behandling och sköter uppföljning av pågående behandlingar.

Maria Haglund är undersköterska och projektadministratör för projektet Linkage C, och närvarar på Brukarföreningen två gånger i veckan för att ta blodprover och snabbtest. Målet med projektet är att hitta patienter som annars inte själva söker sig till infektionsmottagningarna.

- Att få arbeta i detta projekt som erbjuder vård och behandling till dom osynliggjorda är en ära. När vi nu ges möjlighet att arbeta med flexibilitet som ledord, så når vi ut och ser resultat, ingen ska ha hepatit C, säger Maria Haglund.

- Vi är jättestolta över detta projekt och det är ett helt nytt sätt att tänka, nämligen att sjukvården kommer till patienterna i stället för tvärtom, säger ordförande på Brukarföreningen, Niklas Eklund.
- Att det har lanserats är en stor seger för en jämlik sjukvård för många utsatta människor.

Ladda ner som PDF.

Datum: 2019-12-23

Uppdaterad: 2019-12-23

Rapport från SDP19

Vi är väldigt stolta över att ha deltagit i den globala kampanjen Support. Don't Punish. (Stöd istället för Straff) i somras. Här är en video som förklarar mer vad kampanjen går ut på och även en rapport från årets SDP19.

En dag som blev den största hittills, med 261 deltagande städer i 92 länder

Datum: 2019-12-22

Uppdaterad: 2019-12-22

Ordförande på Pirat-TV

Piratpartiets Pirat-TV med Otto Larsson hade den 30/11 ordförande Niklas Eklund som gäst då ämnet handlade om narkotika.

Många olika ämnen inom narkotikaområdet diskuterades där tittare ställde frågor live.

Datum: 2019-12-21

Uppdaterad: 2019-12-21

Lyckat lördagsöppet

Den första soppdagen ihop med Nollpunkten Templar Knights MC Stockholm blev en grymt lyckad dag.

Man delade ut varm soppa, färska mackor, godis, kvinnopåsar, cigg, varma kläder och filtar, m.m. T.o.m hundar och katter fick mat.

Maria var på plats och testade dom som ville för HIV och Hepatit C och det fanns nya sprutor att få.


lördagsöppet

Datum: 2019-12-21

Uppdaterad: 2019-12-21

Julöppet 2019

Öppettider under jul och nyår hos oss.

Varmt välkomna!


Julöppet 2019

Datum: 2019-12-20

Uppdaterad: 2019-12-20

Julöppet för BCS Sprututbyten

Öppettider för Beroendecentrums sprututbyten i Stockholm under jul och nyår.

Sprututbytet S:t Göran har stängt den 23/12-6/1. Under den här tiden hänvisar vi till Sprututbytet Södermalm. Från och med den 7/1 är mottagningen öppen som vanligt.

Sprututbytet Södermalm har öppet måndag 23/12 klockan 10-16, fredag 27/12 klockan 10-16, måndag 30/1 klockan 10-16, torsdag 2/1 klockan 10-16, fredag 3/1 klockan 10-16. Trettondedagen som är på måndag den 6/1 håller man också stängt.

Datum: 2019-12-20

Uppdaterad: 2019-12-20

Naloxon på gång inom Kriminalvården

Mycket goda nyheter om naloxonutdelning i fängelesemiljöer så här i juletider.

Bild från Daniel Hellman Uppström.


naloxon

Datum: 2019-12-17

Uppdaterad: 2019-12-17

Lördagsöppet i regi av Nollpunkten

Nu har Brukarföreningen Stockholm inlett samarbete med Nollpunkten vilket gör att utbudet till våra besökare och medlemmar kommer att öka rejält.

De kommer att vara på plats på lördagar mellan kl. 10.00-14.00 och dela ut mat och vinterkläder till dem som behöver (se datum nedanför).

Första lördagen blir den 21:a december mellan kl. 10:00-14:00 och de kommer att bjuda på soppa och smörgås. De har redan nu samlat in så mycket vinterkläder, underställ etc. som de kan inför starten.

MC-klubben Templar Knights Motorcycle Club - Stockholm Lodge är med och sponsrar med fodrade kläder och underställ samt andra förnödenheter.

Det är sedan tänkt att dem fortsätter ha lördagsöppet på föreningen en lördag varje månad fram till april, till att börja med.

Även bytet kommer att ha öppet på lördagar och testning för hepatit C kommer att vara möjligt vissa lördagar.

𝐊𝐨𝐦𝐦𝐚𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐮𝐦

 • 21/12
 • 25/1
 • 22/2
 • 21/3
 • 25/4

𝗛𝗶𝘁𝘁𝗮 𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗼𝘀𝘀

Adressen hit är Livdjursgatan 5A i Johanneshovs slakthusområde. Fem minuter från Globens tunnel- och tvärbana. Tio minuters promenad från Gullmarsplans tunnelbana.

𝗠𝗲𝗿 𝗼𝗺 𝗡𝟬𝗹𝗹𝗽𝘂𝗻𝗸𝘁𝗲𝗻

Nollpunkten är den brygga mellan avgiftning och behandling som ibland behövs för den som hamnat ”mitt emellan”. De fångar upp och motiverar personer i problematiskt beroende mot ett liv i nykterhet. Hemsida: www.nollpunkten.se.

Uppdatering:

Vi har fått klartecken av Maria från Linkage C, projektadmin och undersköterska, att hon kommer att vara på plats nu på lördag den 21:a december för N0llpunktens Soppdag, ifall någon besökare vill testa sig på plats för hepatit C. Svaret tar 1 timme och är det första steget för att få gratis behandling genom föreningen i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset.

Datum: 2019-12-16

Uppdaterad: 2019-12-18

Förtydligande om gåvor för dem med försörjningsstöd

Ett förtydligande: Gåvor från stiftelser eller fonder ska inte ses som inkomst vid ansökan/utbetalning av försörjningsstöd.


Förtydligande om gåvor för dem med försörjningsstöd

Klicka på bilden för en större bild.


Datum: 2019-12-14

Uppdaterad: 2019-12-14

Citat från Trafikförvaltningen upprör

I en skrivelse från Trafikförvaltningen påstods att olika grupper, bland andra ”ensamkommande” och hemlösa, skapar otrygghet i samhället.

Sjysst citat av Trafikförvaltninen. Inte. Samhället blir alltmer hårt och det sociala skyddsnät allt mindre. Att sedan skylla på symptomen är bedrövligt, istället för att skylla på de riktiga orsakerna. Att inga billiga hyresrätter byggs, psykiatrin är ett skämt och resurser för utsatta skärs ner hela tiden.


Citat

Uppdatering: Nu backar Trafikförvaltningen och hävdar att syftet var att peka ut grupperna som utsatta.
– Vi har brustit i vår interna kvalitetskontroll, säger en representant.

Datum: 2019-12-11

Uppdaterad: 2019-12-13

Smygpremiär snabbtestmaskinen

Idag är det smygpremiär av HCV RNA-maskinen. Första testet är inne och resultatet kommer efter redan en timme!


Smygpremiär

Datum: 2019-12-10

Uppdaterad: 2019-12-10

FNs dag för mänskliga rättigheter

Idag var det FNs internationella dag för #mänskligarättigheter och vi påminns om att det går åt rätt håll men att det ändå pågår många övergrepp varje dag i Kriget mot Narkotikan.

Bild från International Drug Policy Consortium.


HR Day 19

Klicka på bilden nedan för en större version!


Datum: 2019-12-10

Uppdaterad: 2019-12-10

Workshop hos SKR

Från dagens workshop om hur man kan skapa bättre samverkansformer mellan kommuner och landsting hos SKR - Sveriges Kommuner och Regioner.

Det är bra att man försöker göra samverkan bättre, men allra bäst vore om sjukvården fick huvudmannaskapet för beroendevården.

Vem kan säga emot när man ser dessa siffror?


SKR WS

Klicka på bilden för en större version!

Datum: 2019-12-02

Uppdaterad: 2019-12-02

Första heroinkliniken öppnar i UK

Skottlands första heroinprogram HAT (Heroine Assisted Treatment) öppnar inom årets slut mitt i Glasgows centrum.

Det är Skottlands första och hela Storbritanniens andra sådant program, som har som mål att behandla 20 patienter inledningsvis.

Patienterna som kommer accepteras är de med komplexa och svårbehandlade problem. De kommer behöva närvara två gånger varje dag och själva injicera läkemedelsgraderad heroin. Förhoppningen är att minska gatuinjicering, dödsfall från överdoser och blodsmitta.

På plats har patienter tillgång till sociala tjänster, sjukvård och psykologisk hjälp.

Förra året avled 1187 människor i Skottland från drogrelaterade orsaker. Ett av de högsta siffrorna inom EU.

Datum: 2019-11-28

Uppdaterad: 2019-11-28

Rapport från Internationella Överdosdagen 2019

Utdrag från rapporten om den Internationella Överdosdagen som hölls den 31:a Augusti 2019 (på engelska).

Läs mer om årets överdosdag här.


Överdosdagen 19 Rapport

Klicka på bilden för en större version!

Datum: 2019-11-28

Uppdaterad: 2019-11-28

Julinsamling 19

Då var det dags igen för årets julinsamling.


Julinsamling 19

Klicka här för att komma till insamlingen som sker på Facebook.

Datum: 2019-11-26

Uppdaterad: 2019-11-26

"Krafttag mot homosexualitet"

Följande text är en omskrivning av motionen Krafttag mot narkotika (2015/16:2306) av Nya Moderaterna som kan hittas här.

-----

Krafttag mot homosexualitet

Moderaterna verkar för en restriktiv sexualpolitik där all sexuell kontakt mellan individer av lika kön är straffbart. Vårt mål är ett bögfritt samhälle. Den svenska restriktiva sexualpolitiken – som innebär en nolltolerans mot homosexualitet – ligger fast. Den övergripande målsättningen är ett samhälle fritt från homosexualitet. Sexualmissbruk och illegal sexuell kontakt utgör allvarliga hot mot samhället och ska med kraft bekämpas inom alla samhällsområden.

Alliansregeringen tog flera viktiga steg för att motverka homosexualitet. Dock kvarstår många utmaningar som ökningen av tillgången till bögpornografi, ungas tillåtande attityder till sexuell kontakt mellan individer av samma kön och det faktum att Sverige ligger i underkant när det gäller påföljderna för de grövsta sexualabrotten.

Den restriktiva svenska sexualpolitiken – som utgår från nolltolerans – har lett till att färre ungdomar i Sverige provar bögsex och har sexualproblem jämfört med hur det ser ut i andra länder i Europa. Denna politik har varit framgångsrik, den har ett brett folkligt och politiskt stöd och ska vara utgångspunkten även i fortsättningen.

Det är bekymmersamt om ungas attityder till homosexualitet gradvis liberaliseras. Det är förhållandevis många – framförallt unga – som har lagt sig till med en mer liberal syn på sexuell kontakt mellan individer av samma kön. Detta kan få förödande konsekvenser för enskilda människor och leder till ökade samhällsproblem. Vår utgångspunkt kan aldrig handla om att legalisera utan snarare om att rycka undan mattan för de kriminella ligor och personer som tjänar pengar på det mänskliga lidande som handeln med bögpornografi för med sig.

Genom lagstiftning, opinionsbildning, förebyggande arbete och insatser från polis och andra myndigheter strävar vi efter att begränsa tillgången till sexuell kontakt och stoppa den illegala bögporrhandeln. Den restriktiva sexualpolitiken ska kombineras med effektiva och goda behandlingsmöjligheter för dem som fallit in i homosexualitet. Syftet är att fler ska komma tillbaka till ett liv utan bögsex.

Även om det vid en internationell jämförelse – tack vare den restriktiva sexualpolitiken – är färre unga i Sverige som testar bögsex än i andra länder ser vi att andelen unga som haft sexuell kontakt med någon av samma kön någon gång under de senaste tolv månaderna har ökat. En förklaring till detta är okunskap om riskerna. Ett fortsatt informationsarbete om de skadeverkningar som bögsex kan ge upphov till är därför angeläget. Störst risk att drabbas av skadeeffekter på vitala funktioner i hjärnan löper de som påbörjar sitt sexualmissbruk i tonåren. Det är rätt självklart att massiva informationsinsatser om homosexualitetens skadeverkningar och en restriktiv och normgivande sexuallagstiftning avskräcker många ungdomar från att prova på.

Datum: 2019-11-25

Uppdaterad: 2019-11-25

Hep C Community Summit 19

Nu åker ordförande Niklas Eklund till AMrseille för att medverka på årets Hep C Community Summit, vilket är en årlig konferens för dem med egen erfarenhet att koordinera kampen mot sjukdomen.

Niklas hälsar att "det ska bli mycket givande att slutföra hepatit C och överdos översynen för Europa.

Uppdatering: Ett uttalande som godkändes på koniferens lyder: "Avkriminalisering och en garanti för finansiering av viktiga och nationella program för harm reduction minskar dödsfall, blodsmitta och marginalisering av människor som använder droger...".

Läs hela uttalandet på länken.

Datum: 2019-11-24

Uppdaterad: 2019-11-26

TEST3R

Många har undrat över var man kan köpa testkits i Sverige till olika substanser och vi är glada att kunna presentera ett samarbete med TEST3R.

Det är en svensk webbutik som säljer testkits och reagenter både i singelpack och 10-pack.

Om du anger koden TEST10 så får du även 10% rabatt.

Se också sidan Drogvarningar på Facebook.

Datum: 2019-11-22

Uppdaterad: 2019-11-22

Studiebesök från andra sprututbyten

Idag hade vi studiebesök från andra sprututbyten runtom i Sverige. Kul och viktigt att kunna fungera som inspiration och kunskapskälla för andra byten.


Studiebesok byten

Datum: 2019-11-22

Uppdaterad: 2019-11-22

Start för den europeiska testningsveckan

Idag den 22 november så startar årets Europeiska testningsvecka, vars främsta mål är att göra fler människor medvetna om sin hiv och/eller hepatitstatus, minska sen diagnostisering och att förmedla fördelarna med tidig testning och tidig insatt behandling.

Denna kampanj är ett samarbete mellan RFHL Riksförbundet, Hiv-Sverige/HIV-Sweden, Convictus, Brukarföreningen Stockholm, Läkare i världen (Médecins du Monde Sweden) och Riksförbundet Kamratföreningen Oasen.

Det enda sättet att veta om en har hiv eller hepatit C är genom att göra ett test. Att testa sig innebär att ta hand om sin hälsa och andras välmående. Du kan testa dig på sjukhus, vårdcentraler, ungdomsmottagningar och andra ställen som erbjuder testning.


Testing Week 19

Datum: 2019-11-22

Uppdaterad: 2019-11-22

Snabbtestmaskin för hepatit C installerad

Idag är en stor dag!

Nu är snabbtestmaskinen för hepatit C på plats på föreningen och installerad!

Den enda maskinen av sitt slag i Sverige där du på en timme kan testa om du har en hepatit C-infektion eller inte finns nu hos oss.

Maskinen kommer att vara igång om ca 10 dagar medan de sista verifieringstesterna körs.

Sedan kommer hela processen med testning och behandling för hepatit C gå ännu snabbare hos oss

Detta är stort och vi är oerhört stolta över #LinkageC. Ett projekt vars syfte är att länka patienter hepatit C som är svåra att nå med sjukvården.


hcv testmaskin

Datum: 2019-11-21

Uppdaterad: 2019-11-21

Yoga på Sprututbytet Södermalm

De tjejer som är intresserade av träning, meditation och att få kontakt med sin kropp så kan vi tipsa om att Sprututbytet på Södermalm har yoga för endast kvinnor på onsdagar kl 13.00.

Adress är Maria Prästgårdsgata 34 B (T) Mariatorget och du når dem på telefon 123 457 50.


Yoga

Datum: 2019-11-21

Uppdaterad: 2019-11-21

Var rädd om er förening!


Var rädd om er förening!

Datum: 2019-11-21

Uppdaterad: 2019-11-21

Rapport från Rådslaget

Idag deltar vi på Rådslaget för andra året i rad. Den här gången ligger fokus på unga vuxna. Det handlar bland annat om det utbredda bruket av tramadol. Annat som lyfts fram denna dag är unga kriminella samt olika åtgärdsprogram som finns tillgängliga för personer med beroende. Beroendecentrum står bakom denna utbildning. Intressant och viktigt!


Rådslaget 19

Datum: 2019-11-18

Uppdaterad: 2019-11-18

Drogvarning för södra Stockholm om amfetamin

Drogvarning utfärdad för området södra Stockholm gällande åtta fall av människor som hittats medvetslösa efter att de tagit vad de trodde var någon form av centralstimulantia (amfetamin).

Vi misstänker, eftersom de var på väg att sluta andas, någon ny form av syntetisk opioid/nätdrog/fentanyl, men man har ännu inte kunnat identifiera substansen då den inte dyker upp vid tester.

Snälla, var försiktiga!

Datum: 2019-11-14

Uppdaterad: 2019-11-14

Dags för brukarrevision av Bostad först

RSMH gör just nu en brukarrevision på Bostad först och vi kommer att hålla i några av intervjuerna.

Ring på 08-31 14 90 eller kom förbi så berättar vi mer.


RSMH Brukarrevision

Datum: 2019-11-12

Uppdaterad: 2019-11-12

Patienträttigheter urholkas

Patienter och patientförbund underkänner det nya systemet för hur en vårdskada ska anmälas. Numera måste en patient först vända sig till den som kritiken handlar om innan IVO tar emot en anmälan. Det har lett till att antalet anmälningar har minskat ordentligt, rapporterar TV4 Nyheterna.

Det finns inte längre något bra anmälningssystem om man har blivit felbehandlad inom svensk sjukvård.

En tandlös byråkratisk soppa utan makt och konsekvenser.

Patienter som vill få upprättelse tröttas ut. Hopplöshet. Vart tog rättighetsperspektivet vägen?

Det är en sorglig affär.

Datum: 2019-11-08

Uppdaterad: 2019-11-08

Stor läkartidskrift stödjer avkriminalisering

The Lancet gav nyligen i en ledare sitt fulla stöd till #avkriminalisering.

Den brittiska medicintidskriften, som har en lång historia av att stödja mänskliga rättigheter och skadereducering, säger att sjukvården bör vara evidensbaserad och skydda och erbjuda solidaritet till människor som använder droger mot populistiska politiker som förespråkar repressiva och skadliga åtgärder.

Ofta ses inte vallöften som kan förbättra användares liv och hälsa som röstvinnare utan politiker föredrar ofta repressiva budskap som får dem att ses som moraliska och goda, oavsett hur ineffektiva och inhumana dem egentligen är.

Specialnumret som handlar om narkotika tar också upp nya rön om cannabis, opioider, stimulanter och NPS (nya psykoaktiva substanser).

Datum: 2019-11-04

Uppdaterad: 2019-11-04

Tack till Folkuniversitetet

Tack till Folkuniversitetet & Folkuniversitetet Stockholm som donerat 2 laptops till verksamheten. De kommer att fungera som arbetsstationer för personalen.


Folkuniversitetet

Datum: 2019-10-31

Uppdaterad: 2019-10-31

Kunskapsfrukost

Idag var vi på kunskapsfrukost hos Stockholms Stads Uppsökarteam.

Vi presenterade oss och vad vi gör men också hur vi kan samarbeta på olika sätt, tex att skicka hepatit C-patienter till oss och använda deras kompetens som socialarbetare för rådgivning och slussning.

Utbyte av broschyrer och massa tips på hjälpfunktioner och resurser som kommer att gagna våra besökare.


kunsskapsfrukost

Datum: 2019-10-31

Uppdaterad: 2019-10-31

Stor ökning av tramadol i Stockholm

Tramadol används tyvärr av allt fler unga vuxna i Stockholm, men samma harm reduction-råd gäller som med gatudroger.

Kom ihåg att bara för att en drog kommer i pillerform betyder inte heller att den är mindre potent än illegala droger.

 • Använd aldrig ensam
 • Blanda inte med andra droger och/eller alkohol
 • Ta hellre för lite än för mycket

Om du är rädd för att ta kontakt med beroendevården, så ring eller mejla oss på 08-31 14 90 / stockholm@brukarforeningarna.se så kan vi hjälpa dig med kontakten. Vi har tystnadsplikt!

Datum: 2019-10-29

Uppdaterad: 2019-10-29

Varning för giftiga Xanor

Varning!!!!

I Sthlmsområdet så finns det just nu giftiga Xanor i cirkulation som innehåller bl.a fentanyl. Det går att skilja dessa från riktiga då de giftiga INTE har märkningen u.a.

Datum: 2019-10-28

Uppdaterad: 2019-10-28

Tummen upp för omtalad nässpray vid depression

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ger tummen upp för ett nytt läkemedel mot depression, med en helt ny verkningsmekanism nära besläktad med ketamin. Man har länge hävdat att depression beror på brist av signalsubstansen serotonin eller adrenalin, medan det nya läkemedlet innehåller esketamin (narkotikaklassat i Sverige) och stimulerar glutamatreceptorerna.

Man har upptäckt att esketamin, som är i form av en nässpray, ger en ofta omedelbar lindrande effekt mot depression till skillnad från SSRI eller SNRI och kan förhindra återfall i depression. Dessutom kan detta preparat hjälpa fler och mer, jämfört med idag, där många deprimerade inte får tillräcklig hjälp av sin behandling.Preparatet (Sprivato) har några biverkningar, om än ganska lindriga, skriver Läkartidningen.

Det som krävs för att Sprivato ska få börja säljas är att EU-kommissionen godkänner det.

Datum: 2019-10-25

Uppdaterad: 2019-10-25

77 kommuner har avtal med scientologernas frontorganisation Narconon

Hela 77 kommuner har avtal med scientologernas frontorganisation Narconon, avslöjar det narkotikapolitiska magasinet Motdrag.

Att basta mycket och ta höga doser vitaminer är en grundpelare i Narconons behandling. Metoderna har kritiserats av forskare såväl som Socialstyrelsen som menar att de saknar vetenskaplig grund och i värsta fall kan vara farliga för patienterna.

Skandal!

Läs också SCIENTOLOGERNA OCH NARCONON I SVERIGE: DETTA HAR HÄNT.

Datum: 2019-10-21

Uppdaterad: 2019-11-19

PWID visar på utmärkta behandlingsresultat för hepatit C

Ny statistik visar att människor som injicerar droger eller PWID på engelska, vilket står för People Who Inject Drugs, samt LARO-patienter har lika bra behandlingsresultat för hepatit C som vilken annan patientgrupp som helst.

Exakt samma sak har vi sett genom vårt Linkage C-projekt.

Metastudien, som tittat på behandling med de nya effektiva antivirala läkemedlen, publiceras i Clinical Infectious Diseases.

Datum: 2019-10-18

Uppdaterad: 2019-10-18

Mobila sprututbytets hålltider

Här är det mobila sprututbytets hålltider.

 • Måndag 09.30-12.00 - Södertälje. Parkeringen på Västra Kanalgatan vid Gamla Flickskolan.
 • Tisdag f.m. - Österhaninge. Härbärget Rysseviken.
 • Onsdag 10.00-11.30 - Norrtälje. Hamnvägen 12 utanför Café Grindstugan.
 • Torsdag f.m. - Stockholm. Olika bosättningar.
 • Fredag - Ej i drift än .

Direktnumret till bussen är 073 148 11 66.

Fakta:

 • Sprututbytesverksamheter har sitt eget journalsystem och ingen övrig sjukvård kan därför se vad som skrivs där.
 • Personen ska ha fyllt 18 år och injicerar droger
 • Man måste kunna identifiera sig
 • Alla som söker sig till utbytet måste skriva in sig i systemet. Det enda tillfället som sprututbytet bryter sekretessen är om det finns oro för att det finns barn hemma hos den som injicerar. Då görs en orosanmälan till socialtjänsten.

Datum: 2019-10-14

Uppdaterad: 2019-11-29

Polis i UK börjar bära naloxon

Nu står det klart att West Midlands Police blir den första poliskåren i Storbritannien som kommer att ha med sig naloxon vart de än går.

När får vi se Polisen i Sverige bära naloxon?

Bild från presentation i Birmingham av George Charlton.


west Midlands police naloxone

Datum: 2019-10-11

Uppdaterad: 2019-10-11

Besök av Bostad Först

Studiebesök idag av teamet bakom Bostad Först från Stockholm Stad för att se vad vi kan samarbeta om, processen bakom att få en lägenhet men också för att informera om vår verksamhet och våra medlemmars behov.


Bostad först besök

Datum: 2019-10-04

Uppdaterad: 2019-10-04

Drogtest vid behandling av ADHD/ADD ska inte göras på rutin

Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skriver i svar till JO att individuella bedömningar ska ligga till grund för om drogtest måste göras inför förskrivning av läkemedelsbehandling av adhd efter flera anmälningar från patienter om rutinmässiga och integritetskränkande drogprover den senaste tiden.

Detta är iallafall ett steg i rätt riktning, men som vanligt så finns undantag om man har en beroendebakgrund.

Krav på drogfrihet ska styras av säkerhetsaspekter och vara en del av den enskilde patientens behandlingsplan, enligt Läkemedelsverket som dock påpekar att riskerna vid förskrivning måste beaktas särskilt för patienter med adhd och samsjuklighet i form av skadligt bruk eller beroende.

Läs mer.

Datum: 2019-10-04

Uppdaterad: 2019-10-04

Möte med riksdagspolitiker

Bra möte idag med flera socialdemokratiska riksdagsledamöter, bl.a. Dag Larsson.

Vi kom överens om att fortsätta ha kontakt och samarbeta, framförallt om en proposition om att snabbt få ner den narkotikarelaterade dödligheten.

Vi ska även etablera kontakt med andra riksdagsledamöter för studiebesök och kunskapsutväxling, och samtidigt arbeta för att få upp psykisk ohälsa och beroende på riksdsgsnivå.

Några punkter från dagens möte:

 • vi måste få ner väntetider när man är akut sjuk i beroende,
 • belysa folks allmänna psykiska ohälsa,
 • motverka att det sociala skyddsnätet nedmonteras, och
 • förbättra bemötandet av människor som använder narkotika.

Uppdatering:

Debattartikel på SvD Debatt från de tre socialdemokratiska riksdagspolitiker som var på studiebesök hos oss förra veckan.

Kul att så många av de åtgärder de tar upp i artikeln för att minska den narkotikarelaterade dödligheten diskuterades på mötet.

 • Ta bort det delade ansvaret för beroendevården. Låt sjukvården ta det hela och fulla ansvaret
 • Inför en vårdgaranti för beroendevården. Den som vill ha hjälp ska inte behöva vänta i månader, för inte säga år, på att erbjudas hjälp.
 • Erbjud fler beroendepatienter Laro-behandlingar
 • Ta fram en nationell strategi för att minska den narkotikarelaterade dödligheten och öka forskningen kring hur problematiskt narkotikabruk kan förebyggas.

Riksdagen

Datum: 2019-09-30

Uppdaterad: 2019-10-09

Nu öppnar Sveriges första chemsex-mottagning

Att ta droger vid sex för att förhöja upplevelsen har länge varit ett fenomen i delar av gayvärlden, och blir allt vanligare i Sverige också.

Nu öppnar Sveriges första chemsex-mottagning med rådgivning för homo- och bisexuella män i Stockholm.

Mer information finns här.

Datum: 2019-09-27

Uppdaterad: 2019-09-27

Remiss till Socialstyrelsen om LARO

Vårt remissvar till Socialstyrelsen om ett nationellt kunskapsstöd för läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende.

------------------

Vi i Brukarföreningen Stockholm är i grunden positiva till att all forskning och kunskap sprids och utvidgas så att den når fler.

Människor är olika och behöver olika hjälp, vilket är varför det är så viktigt med personcentrerad vård. Hjälpen ska också vara jämlik, oavsett var i landet man bor, något vi tror detta kunskapsstöd kan hjälpa till att bidra med.

Läkare har fått mer att bestämma om inom LARO efter de senaste riktlinjerna har börjat implementerats, men det är inte i alla fall detta har fungerat bra. Patienter behöver också mer att säga till om och behovet av kunskap gällande denna målgrupp är fortfarande stort.

Vi vill se att LARO-mottagningar t.ex. ska kunna ta in patienter konstant (inga intagsstopp) och att man ska kunna komma in på behandling på egenremiss, så vi slipper få samtal från olika orter om olika godtyckliga avarter inom LARO-behandling. Något som vi tror ett kunskapsstöd kan åtgärda långsiktigt.

Andra hjälpinsatser förutom beroende- och sjukvården, som Socialtjänst, behöver få bättre kunskap om behandlingen och hur man bäst kan stödja en människa i processen men framförallt mer kunskap om LARO, då kunskapen hos Socialtjänsten ofta är oroväckande låg.

En LARO-behandling kan ofta rädda liv och på samma sätt kan en avsaknad av behandling ofta innebära döden för patienten.

Kriterierna över vilka som får LARO eller inte ska inte bestämmas av Socialtjänsten, som det ser ut idag, tex i Stockholm. Tills detta ändras så stödjer vi helhjärtat att detta kunskapsunderlag ska spridas till alla som arbetar inom Socialtjänsten.

Baserat på dessa ståndpunkter anser vi att ett nationellt kunskapsstöd är oerhört viktigt.

Datum: 2019-09-27

Uppdaterad: 2019-09-27

Nordic Reform Conference 2019

Ordförande Niklas Eklund och Tina Sander från anhörigföreningen BARO (Brukaranhörigas Riksorganisation) talar på den nordiska reformkonferensen i Norge som hölls 20-21 september 2019.

Några dagar med spännande diskussioner om narkotikapolitik och narkotikaforskning från ett reformvänligt perspektiv hanns med innan det var dags att åka hem igen.

Se videon nedanför eller gå till Rusreform.no för mer video från konferensen.

Datum: 2019-09-26

Uppdaterad: 2020-01-08

Blodprovstagning varje måndag

Varje måndag framöver kommer Maria, som är projektadministratör för Linkage C och undersköterska, att kunna ta blodprover nere hos oss på föreningen så att Du enklare ska kunna hålla koll på din hepatit C-status.

Som vanligt finns behandlingssyrrorna här varje onsdag eftermiddag. Detta möjliggör en ännu snabbare vårdkedja mellan provtagning => hepatit C- behandling, eftersom det krävs att man testat sig minst en gång tidigare.

Inom några veckor kommer det att gå ännu snabbare då det även kommer att finnas en testmaskin på föreningen som gör att Du kan få dina testresultat inom en timme.

Längre fram kommer hon även kunna ta prover för alla hepatit-varianter (A, B och C).

Även papperslösa har rätt att ta blodprover nere hos oss.


Maria

Datum: 2019-09-24

Uppdaterad: 2019-09-24

Samarbete med Stockholms hotell & restaurangskola

Vi är riktigt glada över vårt nya samarbete med Stockholms hotell & restaurangskola som gör att vi tar hand om deras bröd och kaffebröd som blir över.

Det är bra för miljön och man reducerar matslöseriet, samtidigt som människor slipper gå hungriga.

Ett samarbete vi alla vinner på!


BRÖD

Datum: 2019-09-22

Uppdaterad: 2019-09-22

Material från Brukarhälsa Linköping

Nu har det gått en månad sedan seminariet om brukarhälsa i Linköping och vi vill tacka alla som kom och medverkade!

Nedanför finns länkar till alla intressanta presentationer från dagen publicerade i PDF-format. Bara att klicka på den presentation du vill läsa.

Datum: 2019-09-15

Uppdaterad: 2019-09-15

En bild som säger mer än tusen ord

Från Markus Heiligs presentation på seminariet om #brukarhälsa i Linköping.

Låt oss bryta denna onda cirkel och kalla på avkriminalisering nu!


Heilig

Klicka på bilden för en större version!

Datum: 2019-09-12

Uppdaterad: 2019-09-12

Pressmeddelande: Brukarhälsa kommer till Östergötland

För sjätte gången på tre år så arrangerar Brukarföreningen Stockholm på måndagen ett seminarium som vill förbättra hälsan för människor som använt eller använder narkotika. Det andra fullsatta seminariet det här året sker i samarbete med Linköping Brukarförening och på plats i Linköping.

Seminariet vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva. Ett unikt koncept som tidigare har hållits i Stockholm (två gånger), Malmö, Umeå och Göteborg. Talare som medverkat under åren är bl.a. Johan Kakko, beroendeläkare och författare av boken Heroinberoende och Martin Kåberg, smittskydds- och beroendeläkare i Stockholm.

På seminariet i Linköping medverkar bl.a. den berömda beroendeforskaren Markus Heilig som kommer att prata om hur beroende fungerar i hjärnan samt Mika Liljebäck, en av sjuksköterskorna som arbetar i hepatit C-projektet Linkage C, som för smittskyddsvården till patienterna istället för tvärtom.

Det är allmänt känt att människor som använder eller har använt narkotika har dålig tillgång till tandvård, sårvård, psykiatrisk vård och annan kroppslig vård. Majoriteten av de som injicerar droger har en pågående hepatit C-infektion. Många som slutat med droger lever ofta med hepatit C utan att veta om det.

- Jämlik vård ska inkludera alla oavsett om man är beroende eller har en historia med beroendeproblem, säger Linn Nystedt, vice ordförande i Brukarföreningen Stockholm.
- Det blir allt vanligare med att göra vården mer lättillgänglig för utsatta och marginaliserade grupper, och det är något som dem här seminarierna verkligen handlar om.

Heldagsseminariet arrangeras i lokal Belladonna på Medicinska fakulteten vid Linköpings universitetssjukhus och startar 09:30.

Pressmeddelandet kan laddas ner som PDF här.

Datum: 2019-09-09

Uppdaterad: 2019-09-09

Överdosdagen den 31 augusti 2019

Lördagen den 31 augusti var en dag för att uppmärksamma överdoser. Denna dag sammanföll med manifestationen för en bättre narkotikapolitik som Tina Eklund arrangerat. Förra året vid samma tidpunkt så höll vi till i Humlegården i Stockholm. Denna gång i Örebro. Det var fem stycken från Stockholms brukarförening som var med den här soliga lördagagen. Vi åkte tåget ner på morgonen och var där i god tid innan det började. Vi satte upp affischer som uppmärksammade överdoser och vikten av att ha tillgång till naloxon. Som en del av interationel overdose awareness day Sverige.

När klockan var ett slöt deltagarna upp i den lilla gemytliga parken i hjärtat av staden. Det var flera som var där för att dela denna viktiga stund. Tal blandades med Martin Boos finstämda sång. Han kallas även Vemodets trubadur och har egen erfarenhet av att vara beroende. Anhöriga som förlorat någon nära, politiker och yrkesverksamma var där för att dela den här eftermiddagen. Det blev en stark, känslosam stark men samtidigt hoppfull stund.

Vi är många som är beredda att jobba för en bättre narkotikapolitik. Tillsammans är vi starka och kommer inte sluta kämpa förrän det blivit en förändring.

Se en video med verksamhetsansvarig Andreas Hedström och Tina Sander från BARO nedanför.

Datum: 2019-09-02

Uppdaterad: 2019-09-02

Nytt sprututbyte öppnat i Stockholm

Äntligen öppnar imorgon Stockholms andra sprututbyte på Södermalm.

Det tredje i Stockholm om man räknar vårt sprututbyte (det första i Stockholm som existerat sedan 2006)

Sprututbytet Södermalm finns på Maria Prästgårdsgata 34 B i Stockholm. Öppettiderna är måndag till fredag, alla helgfria vardagar, från klockan 10 till 16.

På onsdagar är det öppet endast för kvinnor, då det även finns en barnmorska på plats.

Läs mer på Beroendecentrum Stockholms sida här och här.

Datum: 2019-08-23

Uppdaterad: 2019-09-20

P4 Extra om Linkage /C

Föreningen är nu medlemmar i FTR

Då har vi gått och blivit medlemmar i Föreningen Tryggare Ruspolitik.

Föreningen Tryggare Ruspolitik (FTR) verkar folkbildande för en skademinimerande narkotikapolitik. Vi arbetar för att flytta fokus från stigmatisering och straff till upplysning, omsorg och mänskliga rättigheter.

Desto fler organisationer och föreningar som samarbetar mot ett gemensamt mål, desto bättre.

Man kan läsa mer om föreningen här.


FTR

Datum: 2019-08-05

Uppdaterad: 2019-08-05

TV4 Nyheterna om Linkage /C

Är du intresserad i internetförmedlad KBT-behandling?


Karolinska

Vill du delta i internetförmedlad KBT-behandling för diagnoserna social fobi, paniksyndrom och depression?

Det handlar om ett projekt från FO Medicinsk Psykologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och psykologprogrammet vid Karolinska Institutet.

Anmälan på länken!.

Datum: 2019-07-31

Uppdaterad: 2019-07-31

SvD: Stockholms narkomaner vill ha det som i Skåne


SvD

Senaste artikeln från Svenska Dagbladet reportageserie om droger handlar om läget i Stockholm efter att de varit på besök hos föreningen och bla pratat med vår ordförande Niklas Eklund och Tommy Mellberg, ansvarig för uppsöksverksamheten.

Narkotikadödligheten är rekordhög i Sverige, men vården är ojämlik. Nu sneglar Stockholms narkomaner avundsjukt på det fria vårdvalet i Skåne.
– Det gäller sig att fråga sig vad dessa liv är värda, säger Niklas Eklund, ordförande för Brukarföreningen.

Artikeln kan läsas här (betalvägg), men finns också utlagd på Facebook här.

Datum: 2019-07-29

Uppdaterad: 2019-07-29

PM: Brukarföreningen Stockholm är ny medlem i Riksförbundet för hjälp åt läkemedels- & narkotikabrukare RFHL

Pressmeddelande publicerat 2019-07-29.

Efter beslut från styrelsen i både Brukarföreningen Stockholm och Riksförbundet RFHL, godkändes medlemsansökan på måndagen förra veckan. Och sedan den 22 juli 2019 är Brukarföreningen Stockholm ny lokal- och medlemsförening i organisationen RFHL.

Riksförbundet RFHL har länge letat efter en lokalförening i Stockholm som praktiskt arbetar med människor som är i behov av hjälp och stöd, samtidigt som Brukarföreningen Stockholm inte haft de nödvändiga kontakterna som en riksförening kan erbjuda sedan Svenska Brukarföreningen gick i konkurs för snart två år sedan.

Medlemskapet öppnar upp för ett mer nära samarbete i de frågor som båda föreningars medlemmar har stor nytta av, bl.a. läkemedelsberoende, hepatit C, narkotikaberoende, harm reduction, mental ohälsa, hemlöshet och samsjuklighet.

Medlemskapet ändrar ingenting för Brukarföreningen när det gäller stadgar och brukarrepresentation, utan man förblir en separat förening med egen styrelse.

Det är inget nytt att riksförbundet och Brukarföreningen Stockholm samarbetar i frågor som berör människor som använder narkotika eller befinner sig i riskgruppen. Samarbetet pågår redan i frågor som rör blodsmitta (hepatit C), psykisk ohälsa och samsjuklighet och om utanförskapet i brukarkollektivet.

– Riksförbundet har länge betraktat Brukarföreningen Stockholm som en potentiell lokalförening i vår huvudstad, med anledning av att föreningarna redan samarbetar tätt och står nära i åsikter och ståndpunkter. Brukarföreningen bedriver även en för målgruppen viktig och nödvändig verksamhet lokalt samt att de besitter en utökad kompetens inom flera viktiga områden som behövs i arbetet med att främja hälsan hos målgruppen, säger Antonny Illes, kanslichef i Riksförbundet RFHL.

– Nu har även riksförbundet sökt färdigt och förbundsstyrelsen välkomnar Brukarföreningen Stockholm in i organisationen och vi ser fram emot att kunna sprida den kompetens som finns i föreningen nationellt och till våra medlemmar ute i landet, säger Mikael Zeander, projektansvarig i Riksförbundet RFHL.

– Riksförbundet RFHL har traditionen i att bistå marginaliserade människor i samhället, men behöver en utökad kompetens inom just narkotikaområdet och det är en kompetens som Brukarföreningen besitter i allra högsta grad, då vi har uppemot 60 besökare per dag i vårt öppet hus-verksamhet och dessutom uppsök runtom i länet, säger Niklas Eklund, ordförande i Brukarföreningen Stockholm.
– Samhället förändras i så snabb takt när det gäller drogmönster och trender att det kommer att behövas fler och fler sådana här nära samarbeten i framtiden.

Pressmeddelandet finns även pulicerat på MyNewsDesk.


RFHL medlemskap

Datum: 2019-07-29

Uppdaterad: 2019-07-29

Minnesdagen i Stockholm 2019

Den 21 juli var det återigen dags för den årliga minnesdagen. Denna gång på en söndag. Det är ett evenemang som i flera länder hålls för att minnas och hedra människor som gått bort i narkotikarelaterade dödsfall. Siffran i vårt land är skrämmande hög och något som vi alla bör kämpa för att minska. Den dagen då inga substansbrukare behöver dö har vi nått målet. Men i dagsläget är det långt dit.

Söndagen bjöd på högsommarvärme med en sol som stundtals pressade sig fram bakom de ljusblå molnen. Personalen möttes upp på Stockholms brukarförening där vi kokade kaffe och förberedde fika. Ett par timmar senare åkte vi tillsammans till Årstaviken där vårt träd stod och väntade. En al som planterats för ca tolv år sedan och med tiden vuxit sig allt större och starkare. Ett träd som en symbol för varje människoliv som slocknat men någonstans finns kvar här med oss ändå.

När klockan närmade sig 13:00 började människor att sluta upp. En reporter från P4 kom och intervjuade ett par av oss. DN var också där. Sedan kom även anhöriga, vänner och de som ville dela den här stunden. Baro (brukaranhörigas riksorganisation) deltog. En mamma lade ut vita stora lakan med svarta kors på samt namn på personer som avlidit. Det väckte nyfikenhet hos förbipasserande. När alla var samlade så stillade vi oss en stund. Vår ordförande Niklas inledde sedan det hela med några väl valda ord. Efter det fick de som ville prata. Det blev en djup, sorglig men samtidigt mycket fin stund. Vi stod där tillsammans och delade minnen, tankar och känslor. Några tårar fälldes och stämningen var speciell. Vi hade också köpt en bunt med blommor som vi kastade i vattnet. De färgglada växterna guppade fridfullt intill näckrosorna på vattenytan.

Sedan tände vi engångsgrillarna och plockade fram det medhavda fikat. Nybakade bullar, korv med bröd, läsk och kaffe dukades fram längs gräset vid vattnet. Det spred sig snart en inbjudande lukt av grillen som börjat få glöd. De som ville stannade kvar och åt. Vi pratade, umgicks och hade en trevlig stund tillsammans.

Så var årets Rememberance Day över för denna gång. Och som vanligt blev det en stund att minnas. Vi fick alla möjligheten att stanna upp och reflektera över det faktum att alltför många rycks bort alldeles för tidigt. Ett barn, en syster eller bror, en förälder eller vän. Oavsett vem det är som faller offer på grund av narkotikan så är det alltid en för mycket.

Tina Eklund på Brukardagen Stockholm 2019 om hur hennes son behandlades illa av sjukvården och myndigheterna, något som till slut ledde till hans död. #idagvilljagleva #räddanästa

Publicerat av Brukarföreningen Stockholm Fredag 26 juli 2019


Media:

Datum: 2019-07-22

Uppdaterad: 2019-07-23

Brukarhälsa Linköping

Nu är det dags igen! Vi kör vårt populära koncept igen för 6:e gången. Denna gången i Linköping!

Seminariet (FB) är till för att förbättra hälsan hos människor som använt/använder narkotika och till för alla som i sitt arbete möter människor som använt/använder narkotika.

Ämnen som kommer tas upp är bl.a. primär- och integrerad vård för brukare, hepatit C och naloxon, hur beroende fungerar i hjärnan och psykiatrisk ohälsa och samsjuklighet.

Hela programmet kan laddas ner här.

Seminariet hålls i lokal Belladonna som kan nås via ingång 76 eller 78, hus 511, Våning 9, Medicinska Fakulteten, Universitetssjukhuset.

Första bilden visar en karta över sjukhusområdet och den andra en salskarta.


Brukarhälsa

Brukarhälsa

Utbildningen är gratis och vi bjuder på lunch.

Boka din plats genom att mejla oss på boka@brukarforeningarna.se med information om hur många ni är, namn och varifrån ni kommer.

OBS! FÖR ATT BOKA PLATS MÅSTE MAN MEJLA OSS OCH FÅ EN BEKRÄFTELSE.

Mer information om våra seminarier om brukarhälsa finns alltid här.

Med reservation för ändringar.


Brukarhälsa

Datum: 2019-07-09

Uppdaterad: 2019-09-04

Rädda Valvet!

Valvet i Bandhagen/Örby riskerar att kraftigt behöva skära ner sin verksamhet efter besked från Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Den öppna träfflokalen är hem för många människor med beroendeproblem, hemlösa och personer med psykiatriska diagnoser, där de kan få stöd, hjälp och ett socialt sammanhang.

I stället för fem dagar i veckan håller man nu bara öppet på torsdagar och fredagar. Många utsatta människor som inte har någon annanstans att vara riskerar därmed att helt bli utlämnade.

Skriv på namninsamlingen Rädda Valvet här.

Uppdatering 1: Nu riskerar Valvet att stängas ner helt och hållet. Efter beskedet kom i somras att verksamheten kraftigt skärs ned startades en namninsamling för att få politiker och tjänstemän att tänka om. 250 underskrifter samlades in och skickades till bland annat stadsdelsförvaltningen. Beslut om Valvets existens fattas den 12 december.

Uppdatering 2: En epok går i graven. Valvet läggs ner.


Rädda Valvet

Datum: 2019-07-09

Uppdaterad: 2019-12-13

Drogvarningar nu även på Facebook

Vi har också skapat en Facebook-sida för varningar om dåliga droger och annan bra harm reduction-information.

Vi har tidigare bara funnits på Twitter, men finns nu även där!

Tips skickas till varningar@brukarforeningarna.se.

Du hittar Facebook-sidan här.


Drogvarningar

Datum: 2019-07-09

Uppdaterad: 2019-07-09

SvD Debatt: ”Obegripligt att inte drogpolitiken utvärderas”

Ordförande Niklas Eklund och Christina Örnebjär, ordförande i Föreningen Tryggare Ruspolitik, skriver på SvD Debatt om att det behövs en uttömmande och ärlig utvärdering av den svenska narkotikapolitiken.

Artikeln är en replik på ett inlägg från Peter Moilanen, Narkotikapolitiskt Center, och Pelle Olsson.

Det krävs en grundlig genomgång av andra länders åtgärder inom narkotikaområdet. Detta bör vara en del av en större utredning där hela den svenska politiken noggrant undersöks.

Läs hela artikeln här.


SVD Debatt

Datum: 2019-07-05

Uppdaterad: 2019-07-05

Brukardagen 19

Nu är det dags igen för vår årliga minnesstund då vi hedrar vänner och kamrater som inte längre finns med oss.

En diakon kommer att finnas på plats och säga några ord och sen är det fritt fram för alla som vill säga något.

Vi har en tradition med att lägga blommor i vattnet och föreningen kommer ha med sig en bukett blommor för dem som vill delta.

I år kommer vi att samköra minnesdagen med Support. Dont Punish!-kampanjen.

Mötesplats är vårt planterade träd som vuxit sig starkt och stort vid vattnet. Se karta för exakt plats.

Se Facebook för uppdateringar.

Vägbeskrivning:

(T) Skanstull. Följ cykelbanan nedanför SöS vid vattnet i riktning mot Hornstull.

Åk med oss:

Är du osäker på platsen så kan du åka med oss. Dyk upp på föreningen en timme innan så åker vi tillsammans.

Förtäring:

Vi bjuder på förtäring.

Minnesdagen är öppen för alla!


Årstaviken

Datum: 2019-07-03

Uppdaterad: 2019-07-03

Sommarupdateringar om våra olika projekt

Här kommer lite sommaruppdateringar om våra olika projekt.

HCV-syrrorna tar nu lite semester men är åter tillbaka på föreningen onsdagen den 17:e Juli.

För dem som inte kan vänta på sin behandling så finns Sprututbytet vid St Göran att vända sig till.

Pelarbacken mobila enhet återkommer i Augusti och Ljuspunkten i höst.Datum: 2019-07-03

Uppdaterad: 2019-07-03

Almedalen 2019


Almedalen.

Vi medverkar i år igen på Almedalsveckan för lite aktivism.

Där kommer vi bl.a. samverka med Piratpartiet, Föreningen Tryggare Ruspolitik och dess ordförande Christina Örnebjär.

FTR kommer också att dela ut klorintabletter för att uppmärksamma sprututbytesfrågan och vi kommer medverka på så många seminarier vi bara kan, iklädda våra fina nya tröjor.

Se nedanstående bilder för flygblad som ska delas ut.


Almedalen Almedalen

Datum: 2019-07-01

Uppdaterad: 2019-07-03

Medverkan i tidningen Syre om beroendevården i Stockholm

I senaste numret av Syre Stockholm har de intervjuat vår verksamhetsansvarig Andreas Hedström om hur man kan förbättra beroendevården, men också situationen för våra medlemmar.

Han är kritisk till det förhållningssätt som finns inom vården mot personer med beroendeproblematik, och menar att dagens vårdprocesser inte svarar på de krav som samhället ställer. Så många som 85-90 procent misslyckas med att bli drogfria med de behandlingar som erbjuds.
– Hade vi haft samma siffror inom cancervården hade det inte fått förekomma. Den som har ett normbrytande beteende möts av en repressiv attityd och blir lätt av med bostad och socialbidrag och hamnar i utanförskap. Med en annan social konstruktion skulle en hemlös kunna kosta staten en miljon om året i stället för tre miljoner, som idag, säger Andreas Hedström.
Han syftar på att man kan arbeta för att hitta positiva sammanhang med jobb, utbildning, substitutionsbehandlingar och medicinering. Och Stockholm är på god väg åt det hållet, enligt Hedström. I kommunens referensgrupper efterfrågas numer brukarinflytande på strukturnivå och många har börjat se medicinering som en väg in i samhället.

Det börjar hända saker!

Läs hela artikeln här.

Datum: 2019-06-26

Uppdaterad: 2019-06-26

Debut för mobilt sprututbyte i Stockholm


Bild från Martin Kåberg.

Idag startade det första mobila sprututbytet i Sverige upp.

Bussen är ett samarbete mellan Hemlöshetsmottagningen och Sprututbytet i Stockholm och ombord kommer de kunna erbjuda primärvård, utredning och behandling för hepatit C, utdelning av naloxon och sprututbyte.

Det startas upp i väldigt liten skala till en början, bussen rullar bara en gång till innan sommarsemestrarna (nästa tisdag då man troligen är utanför Västberga och Kransens härbärge igen) men sen bli full fart först i slutet av augusti - och först då kommer man ha en rutt att gå ut med.

Vi håller er så klart uppdaterade om rutten när den blir klar.

Mer går att läsa på Beroendecentrum Stockholm och hos SVT Nyheter.

Datum: 2019-06-18

Uppdaterad: 2019-07-01

Metro: Deras vänner föll offer för den svenska drogdödenTidningen Metro skriver om den höga narkotikadödligheten i Sverige och ställer sig frågan varför det ser ut som det gör.

Artikeln kommer efter släppet av European Drug Report 2019 från EMCDDA.

I artikelm intervjuas personal och besökare på föreningen samt politiker som Lena Hallengren och Gabriel Wikström.

– Åker du dit för ett innehav när du är 14 så är du stämplad som missbrukare resten av livet. Det går inte att ta sig ur, så varför ska man då sköta sig? Man blir lika illa behandlad ändå.
– Visar du symptom på sjukdomen så blir du av med medicinen. För vilken annan sjukdom behandlas man så?
– Man väljer att inte hjälpa vissa målgrupper. Det tror jag har att göra med stigmat som finns. Det är syndigt att punda liksom. Att se det som en sjukdom är trots allt nytt, men då borde man ändå göra allt i sin makt för att hjälpa de som är sjuka.

Läs hela artikeln här.

Datum: 2019-06-17

Uppdaterad: 2019-06-17

Verksamhetsberättelsen för 2018Nu finns vår verksamhetsberättelse för 2018 att ladda ner från hemsidan.

I den kan du läsa om allt som vi gjorde som förening förra räkenskapsåret, t.ex. omnämningar i media, statistik, hur ekonomin ser ut, aktuella samarbeten, support- och uppsöksverksamheten och aktivitet i brukarråd, för att nämna några områden.

Berättelsen är på 47 sidor och essetiell läsning för alla som är intresserade i föreningen.

Här kan du ladda ner verksamhetsberättelsen i PDF-format.

Datum: 2019-06-13

Uppdaterad: 2019-06-17

Ny volontär

Vi säger hej till vår nyaste volontär, Kicki Ferdinandsson.

Varmt välkommen!

Datum: 2019-06-12

Uppdaterad: 2019-06-12

Radio Fri spelade in berättelser och tankar på föreningen

Här kommer ett spännande projekt i samarbete med Radio Fri.

Den 5:e juni mellan 12-16 var dem här och spelade in alla som ville berätta något anonymt eller bara önska en låt. Man hade också med ett bås så man kunde prata ostört.

Inslagen sätts sedan ihop till ett radioprogram på deras kanal varvat med musik.

Det gick så bra att något liknande planeras redan till hösten, så håll utkik i våra kanaler.


    

Datum: 2019-06-05

Uppdaterad: 2019-06-05

Tack för mobilerna!

Vi vill rikta ett riktigt Stort TACK till Active Omsorg i Linköping för deras gåva på fem smarttelefoner.

De kommer att komma väl till användning för våra och Gatans Vänners medlemmar.Datum: 2019-06-03

Uppdaterad: 2019-06-03

DINA RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER OM EN POLIS STANNAR DIG

Advokatfirman De Basso har tagit fram en lite grafisk guide att ha i åminne om en polis stannar dig.

De har sammanställt ett övergripande schema, som inte gör anspråk på att vara uttömmande, men som besvarar en del av de frågor som de får från allmänheten!

Frågor som tex:

 • Hur länge kan polisen hålla kvar en misstänkt?
 • Får de ta urinprov?

Klicka på bilden nedan för en större version!Datum: 2019-06-03

Uppdaterad: 2019-06-03

Er nya styrelse

Grattis till den nya styrelsen!!!

 • Niklas Eklund (ordförande) TOM 2020
 • Linn Nystedt (vice ordförande) OMVAL 1 ÅR TOM 2020
 • Pye Jakobsson (ledamot) OMVAL 2 ÅR TOM 2021
 • Markku Virtanen (ledamot) OMVAL 1 ÅR TOM 2020
 • Andreas Hedström (ledamot) NYVAL 1 ÅR TOM 2020
 • Fanny Marklund (ledamot) NYVAL 2 ÅR TOM 2021
 • Ellen Funkquist (ledamot) NYVAL 2 ÅR TOM 2021
 • Christine Sander (ersättare) OMVAL 1 ÅR TOM 2020

3 män (37,50 %) och 5 kvinnor (62,50 %) med en genomsnittsålder på 44 år.

Vi vill också passa på att tacka alla som kom. Stort Tack speciellt till Farhad Mazi Esfahani från Hiv-Sverige som höll i klubban på årets möte.

Datum: 2019-05-29

Uppdaterad: 2019-05-29

Klaragården stängd för gott

Klaragården - utsatta kvinnors hemvist - stängde den 23 maj efter ett drygt kvartssekels verksamhet.

Det var en vemodets och sorgens dag när Klaragården efter drygt tjugosex års verksamhet för utsatta kvinnor stängde för gott på torsdagen.

Orsaken är att Stadsmissionen ska spara pengar för att minska sitt underskott. I stället öppnar Stadsmissionen en verksamhet för kvinnor i utsatthet på Söder i mindre skala.

Bedrövligt men föga förvånande att utsatta kvinnor ska bli lidande när det ska sparas.

Datum: 2019-05-24

Uppdaterad: 2019-05-24

Mobilapp för att förhindra överdoser testas

Under #HR19 fick vi passa på att testa den nya överdosappen OD Buster!

I videon nedanför visar Jean-Paul Grund och Luke Slater hur den funkar.

Den utvecklas fortfarande, men allt som kan hjälpa stoppa överdoser är positivt!Datum: 2019-05-17

Uppdaterad: 2019-05-17

Nu finns vi på Instagram

Föreningen finns numera också representerade på det sociala fotonätverket Instagram.

Du hittar vår profil här.Datum: 2019-05-13

Uppdaterad: 2019-05-13

Sovsäckar sökes

En vädjan från Nettan Göthlin och vår samarbetspartner Gatans Vänner!

De efterlyser mindre tält, liggunderlag och sovsäckar som man kan ha liggandes över och skräpar på vinden eller i källaren.

Många glömmer bort att våren i Stockholm kan vara riktigt kall och därför kör dem nu en drive för att hjälpa människor från att frysa på natten.

Det går bra att droppa av dem hos oss så ser vi till att de kommer fram till Gatans Vänner.

Vi ligger på gatunivå på Livdjursgatan 5A i Johanneshov (Slakthusområdet). Bra parkering finns och vi har öppet 10-16 varje dag! Ring oss på 08-31 14 90 för frågor!Datum: 2019-05-11

Uppdaterad: 2019-05-11

Rapport från HR19

Mellan den 28 April och 1 Maj var föreningen på plats i Portugal med fyra deltagare på den störesta internationella konferensen om harm reduction i världen, HR19.

Det blev många intressanta möten, utbildningstillfällen och föreläsningar på dem fyra dagarna.

Bland de mest intressanta föreläsningarna fanns hepatit C-behandling utanför sjukvården, avkriminaliseringen i Portugal, mental ohälsa bland människor med ett problematiskt bruk av droger och att inte få betalt för vår kunskap och expertis för det jobb vi gör.

Vi var också på en väldigt bra workshop med Toronto Overdose Prevention Society där vi lärde oss hur man sätter upp ett överdospreventionstält (sprutrum).

En unik lärarupplevelse.Datum: 2019-05-10

Uppdaterad: 2019-05-10

KALLELSE FÖR MEDLEMMAR TILL ÅRSMÖTE I BRUKARFÖRENINGEN STOCKHOLM

Datum: Måndag den 27 Maj 2019
Tid: kl. 16.30
Plats: Brukarföreningen Stockholm, Livdjursgatan 5A i Johanneshov
Vägbeskrivning: (T) Globen

På den här länken kommer du kunna läsa, ladda hem och skriva ut alla dokument inför årsmötet som dagordning, valberedningsförslag, m.m.:
bit.ly/2voapvK.

OBS! Senast två veckor före årsmötet skall motioner vara styrelsen tillhanda.

Förtäring kommer att finnas på plats!

Kom och påverka din förening!

Välkomna!

Datum: 2019-04-26

Uppdaterad: 2019-04-26

Föreläsningarna från Brukarhälsa i Umeå 4/4 2019

Nu finns föreläsningarna från vårt seminarium om brukarhälsa i Umeå den 4/4 att ladda ner som PDF-filer.

Klicka nedan på den föreläsning du vill ladda hem/läsa.

Datum: 2019-04-16

Uppdaterad: 2019-04-16

PÅSKÖPPET

Skärtorsdag 18/4 10-16
Långfredag 19/4 10-15
Påskafton 20/4 Stängt
Påskdagen 21/4 Stängt
Annandag påsk 22/4 10-16


Datum: 2019-04-15

Uppdaterad: 2019-04-15

Socialutskott äntligen enigt i frågan om huvudmannaskap

Samtliga partier i socialutskottet ställer sig nu bakom ETT huvudmannaskap efter beslut på torsdagen.

Svängningen hos vissa partier, som tidigare motsatt sig detta, kommer efter Uppdrag gransknings reportage om Sanne, som visade hur många med samsjuklighet får otillräcklig sjukvård pga allvarliga systemfel inom beroendevården och psykiatrin.

Socialutskottet föreslår nu att riksdagen att uppmana regeringen att utreda frågan om samlat huvudmannaskap, särskilt vad gäller personer med beroende och psykisk ohälsa.

Man ska även se över EN tvångsvårdslag, istället för som det är idag med LVM (lagen om vård av missbrukare i vissa fall) och LPTV (lag om psykiatrisk tvångsvård).

- Äntligen! som Gert Fylking skulle ha sagt.

Gerhard Larsson gjorde dessa rekommendationer redan 2011 i Missbruksutredningen.

Tidigare i år hölls en uppmärksammad utfrågning i Riksdagen om psykisk ohälsa och beroende.

En enig riksdag uppmanar även, i ett tillkännagivande, att regeringen ser över hur vårdansvaret för personer med psykisk ohälsa och beroendesjukdom kan samlas hos en huvudman.

Datum: 2019-04-12

Uppdaterad: 2019-05-14

Postnord delade ut vårt paket med kanyler till okänd person

I torsdags förra veckan hände det som inte får hända.

PostNord Sverige klantade till det vid en leverans av 4000 kanyler till oss. Något som riskerade att drabba besökare som ville komma till oss och byta sina smutsiga verktyg mot rena.

Ett vittne berättar hur en man kom fram till budet, snackade lite och fick kvittera paketet. Detta trots att föreningen hade stängt, då man öppnade kl. 12.00 den dagen. Postbudet hoppade in i sin bil och drog iväg och mannen försvann snabbt med de 4 000 kanylerna.

Media:

Datum: 2019-04-10

Uppdaterad: 2019-06-12

PM: Seminarium om allas rätt till god hälsa åker norrut

För femte gången arrangerar Brukarföreningen Stockholm och RFHL idag ett seminarium för att öka hälsomedvetandet i gruppen människor som använder/använt narkotika. Denna gång i Umeå.

Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm i samarbete med RFHL Riks och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva.

Det är allmänt känt att människor som använder eller har använt narkotika har dålig tillgång till tandvård, sårvård, psykiatrisk vård och annan kroppslig vård. Majoriteten av de som injicerar droger har en pågående hepatit C-infektion. Många som slutat med droger lever ofta med hepatit C utan att veta om det.

- Detta är en bortglömd grupp som ofta hamnar i skymundan men alla har rätt till en god hälsa, säger Linn Nystedt, vice ordförande i Brukarföreningen Stockholm, om varför dessa seminarier är så viktiga.

- Jämlik vård för alla borde vara en självklarhet, men tyvärr så ser inte verkligheten ut.

Talare är beroende- och smittskyddsläkare och ämnen som tas upp är bl.a. primärvård för brukare, hepatit C och naloxon, hur beroende fungerar i hjärnan och psykisk ohälsa och samsjuklighet.

Konceptet med seminarier om brukarhälsa är unikt i Norden och tidigare har seminarier om brukarhälsa hållits i Stockholm (två gånger), Malmö och Göteborg.

Seminariet arrangeras med ekonomisk hjälp från flera olika läkemedelsbolag.

Uppdatering: Bilder tillagda.

Datum: 2019-04-04

Uppdaterad: 2019-04-05

Stockholm Stadsmissions underliga agerande

Vår uppsökningsansvariga Tommy Mellberg besökte nyligen Stockholm Stadmission för att informera personalen om vårt hepatit C-projekt.

Men det gick inte alls då personalen på plats informerade att eftersom han inte var där privat så då måste man bedöma om han kunde gå in pga. sekretssbestämmelser och för det krävdes kontakt med hans socialtjänst och en fullmakt.

Ett mycket märkligt agerande och det reser frågan om Stadsmissionen med de uppgifter man hämtar från socialen, och på vilket sätt sparas dessa känsliga uppgifterna och hur länge?

Och finns det flera sådana här fullmakter som hemlösa tvingats lämna innan de släpps in?

Stockholms Stadsmission hörde senare av sig via Facebook till oss efter vi lagt ut incidenten som ett inlägg, och de har nu lovat att de ska lyfta frågan i berörd personalgrupp.

Datum: 2019-04-03

Uppdaterad: 2019-04-03Ännu fler nyheter finns i nyhetsarkivet.