Internationella Brukardagen / Remembrance Day


Brukardagen är en internationell dag som uppmärksammas varje år den 21 juli över hela världen.

International Remembrance Day startade i Tyskland för 17 för år sedan av föräldrar till en son som injicerade narkotika och som dog av en oavsiktlig överdos. Som svar lanserade de en kampanj för en mer mänskligare narkotikapolitik och utökad tillgång till harm reduction-program (inklusive heroinförskrivning).

Föräldrarna såg inte deras sons död som en isolerad händelse utan som ett resultat av systematisk stigma, repression och kriminalisering som människor som använder dsroger utsätts för.

Ända sedan dess har brukarföreningar, aktivister och andra organisationer hållit minnesstunder på denna dag för att minnas och hedra nära och kära som de förlorat till kriget mot droger.

I Sverige har den hållits i flera år i rad av brukarföreningar.

Ceremonierna består oftast av att en religiös person säga några ord och sedan får vem som vill tala om en person som de förlorat. Många har med sig blommor som de lägger i vattnet.

I Stockholm planterade vi i Stockholm ett träd vid Årstaviken som ett minne och samlingspunkt varje år. En symbol som spritt sig internationellt till vissa delar.


Tidigare år:


Här hittar du vårt minnesträd: