Juridisk vägledning

Det finns också något som heter juridisk vägledning som många advokatbyråer erbjuder kostnadsfritt i en rad olika områden. Om man sedan vill att dem ska ta sig an ett mål tar de betalt. Ofta sker rådgivning över telefon eller via e-post. Det handlar då om allmänna juridiska frågor och de ger dig vägledning om hur du går vidare för att lösa problemet. 

Man kan antingen välja att betala ett fast pris eller löpande debitering. Taxa för privatpersoner följer den taxa som Domstolsverket har beslutat om, som är 1 506 kr per timme (2012).

Du kan hitta kontaktinformation genom en enkel Google-sökning.

Hos Svenska Advokatsamfundet finns också Advokatjouren som är en kostnadsfri mottagning där advokater hjälper dig med en första genomgång av ditt problem. Du får råd om vart du ska vända dig för att få eventuell fortsatt hjälp.

En konsultation på Advokatjouren kostar ingenting. Du kan inte beställa tid. Du får, om du vill, vara anonym. Vid konsultationen får du samtala med en advokat i cirka 15 minuter.

Alla advokater som deltar i verksamheten ställer upp på sin fritid och får ingen ersättning. Advokatjouren har ingen telefonrådgivning, utan erbjuder personliga konsultationer på olika platser.

Lista på platser.