Gatujurister

I Stockholm och Göteborg finns det s.k. gatujurister som samarbetar med tidningarna Situation Stockholm och Faktum respektive.

Stockholm:

Gatujuristerna är en sammanslutning av juridikstudenter från Stockholms Universitet som bistår hemlösa och utsatta personer i Stockholm med kostnadsfri juridisk rådgivning och praktisk hjälp på närliggande områden. Deras arbete består bland annat av att svara på juridiska frågor, kontakta myndigheter och företag, upprätta handlingar och förmedla kontakt till advokatbyråer.

Verksamheten har funnits sedan 2005 och utöver grundläggande juridisk rådgivning ges även praktisk hjälp på närliggande områden, till exempel vid kontakt med myndigheter.

De finns på ett antal olika platser runt om i Stockholm där de personligen möter klienter enligt i förväg satta scheman.

Frågor emottages via e-post på adressen info@gatujuristerna.se eller gatujuristerna@gmail.com.

Se deras hemsida www.gatujuristerna.se för mer information.

Gatujuristerna finns ofta i Convictus lokaler. Se länk för mer information.

Linköping:

Linköpingsjuristerna är en ideell organisation som ger gratis juridiskt stöd och rådgivning till hemlösa och utsatta person i Linköping med omnejd. Organisationen drivs av juridikstuderande i årskurs tre och fyra på det Affärsjuridiska programmet vid Linköpings Universitet.

Se deras hemsida www.linkopingsjuristerna.se för mer information.

Göteborg:

Varje tisdag finns jurister från Allmänna advokatbyrån och universitets juristprogram på plats i Faktums lokaler på Stampgatan 50.

Juristerna bistår Faktums försäljare i ärenden som kan gälla allt från hur man överklagar ett myndighetsbeslut till hur man reklamerar en trasig vara.