Resurser för människor sm använder droger under COVID-19 pandemin

Senast uppdaterad: 2021-07-12



Vad är coronavirus?

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta finns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Varianterna SARS- och MERS-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom. I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor. Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19.

Hur smittar COVID-19?

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.

Om du har fler frågor så finns det en frågor och svar artikel tillgänglig hos Folkhälsomyndigheten.

Symptom

Vanliga symtom på covid-19:

  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • muskel- och ledvärk
  • illamående

En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Många som smittats av COVID-19 har också inga eller väldigt få synliga symptom.

Tänk på att opiater (heroin m.fl.) och opioider (metadon m.fl.) dämpar ett av de största symptomen för COVID-19, nämnligen hosta, därför kan det vara svårt för sjukvården att avgöra om du smittats av Coronaviruset.

Allmänna hygienråd

  • Stanna hemma eller undvik andra människor även om du bara känner dig lite förkyld. Se listan över symtom nedanför.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.
  • Undvik att röra dina ögon, din näsa och din mun när du befinner dig i offentliga miljöer.
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan kastar direkt i soporna.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
  • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
  • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res bara om det är nödvändigt.
  • Kontakta i första hand sjukvården via telefon eller webb.

Droger och COVID-19

KOM IHÅG 1! - OKÄNDA DROGER OCH BLANDBRUK

Heroinbristen som lär följa i Coronavirusets spår kommer att leda till en ökad användning av benzodiazepiner ihop med dåligt, okänt och tidigare osäljbart heroin.

Risken finns även, när olika droger tar slut, att att man blandar ihop preparat och orsakar andra farliga och dödliga kombinationer.

KOM IHÅG 2! - FÖRSVAGAD KROPP = STÖRRE RISK FÖR ÖVERDOS

När kroppen är försvagad av Coronaviruset eller influensan så finns en ökad risk för opiat- och opioidöverdoser.

Kom också ihåg att du kan bära på Coronaviruset utan att ha några symptom överhuvudtaget, men ändå kan kroppen vara under attack.

Det betyder att överdoser kan därför komma att slå till oväntat och plötsligt.

KOM IHÅG 3! - VÄTSKEBRIST

Vätskebrist är extremt farligt för din kropp och gör kroppen ännu mer försvagad när du tar droger, minimera därför ditt drogintag om det är möjligt.

Symtom är att du kan känna dig törstig, torr i munnen och bli trött. Du kan också kissa mindre och få mörkfärgad urin.

Drick mer när det är varmt för att minska risken för uttorkning.

Försök att dricka lite i taget och ofta om du har magsjuka, även om det kan vara svårt att dricka mellan kräkningarna. Du kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Vätskeersättning innehåller lämpliga mängder av salter och socker.

KOM IHÅG 4! - NÅGRA ENKLA REGLER ATT KOMMA IHÅG

  • Ta inte droger ensam!
  • Ta inte hela dosen med en gång!
  • Se till att ha naloxon på dig!
  • Ring 112 direkt om du misstänker en överdos.

KOM IHÅG 5! - Skillnaden tvätta händerna gör före injicering

Kolla in den enormt stora skillnaden en så enkel sak som att tvätta händerna före injicering gör i videon nedanför.

Munskydd

Munskydd finns sedan i Juli att hämta hos Brukarföreningen i Stockholm.

Adressen hit är Livdjursgatan 5A i Johanneshov (Slakthusområdet). Närmaste Tunnelbana/Tvärbana är Globen.

Folkhälsomyndigheten avstår från att rekommendera allmänheten munskydd då ett munskydd som kliar och åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa vilket kan öka risken för smittspridning. Det kan även bidra till att personer med milda symtom ger sig ut i samhället vilket skulle kunna öka smittspridningen.

Vi har gjort bedömningen att utsatta människor som är hemlösa har ett annat behov av munskydd än dem med ett hem och som kan jobba hemifrån etc, och det är därför vi erbjuder denna möjlighet till våra medlemmar och besökare.

Använda offentliga toaletter

I de flesta städer har man öppnat upp offentliga toaletter dygnet runt och tagot bort toalettavgiften. Nedanför hittar du information om var man kan hitta en offentlig toalett från Sveriges tre största städer.

Hjälporganisationer

Det finns också flera bra hjälporganisationer i varje stad där du kan få hjälp med mat, hygienartiklar och tväatta händerna, tex:

  • Kommunala verksamheter
  • Stadsmissioner
  • Brukarföreningar
  • Gatans Vänner och liknande föreningar som delar ut kläder, mat och hygienartiklar på gatan
  • Kyrkverksamheter
  • Ideella föreningar som Convictus, mfl.

Viktiga telefonnummer


Stress och oro

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.

  • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går.
  • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.
  • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
  • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Det är viktigt att du hämtar din information om covid-19 från tillförlitliga källor.

Det är bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Självskattningstester

Det finns flera s.k. självskattningstester på Internet där du kan få tips hur du ska agera om du är eller har varit i riskzonen för viruset.

Självtestning

Det finns även Coronatester som man kan köpa via nätet och testa sig själv om man tidigare varit drabbad av det nya coronaviruset. Man får då svar inom 15 minuter, men träffsäkerhetem eller felmarginalen kan variera. Folkhälsomyndigheten har sammanställt en lista över serologiska tester som påvisar antikroppar mot viruset som orsakar covid-19 som du hittar HÄR.

Testa dig

Tyvärr är det väldigt svårt att boka en tid för provtagning eftersom man mnåste ha ett mobiilt bank-id att identifiera sig med antingen via 1177.se eller i appen Alltid Öppet. Om man har denna möjlighet så rekommenderas att du använder detta.

Om du saknar BankId, inte har något personnummer eller har skyddat id kan du kontakta din vårdcentral så hjälper de dig vidare. Detta borde även gälla andra regioner än Stockholms län.

Det går dock att testa dig för COVID-19 på båda sprutubyten i Stockholm. Du behöver dock vara inskriven för denna möjlighet.

Sedan finns det läkarappar som man kan kontakta utan att behöva utsätta sig själv eller andra för en smittorisk.

En del av läkarapparna, tex Kry har också börjat med fysiska vårdcentraler, så att du kan boka ett test via appen och sedan göra ett besök.

Region Stockholm har f.n. fem kostnadsfria mobila drop-in provtagningsenheter där invånare med symtom på covid-19 kan testa sig.

Provtagningsenheterna har flerspråkig sjukvårdsutbildad personal och tar proverna med en pinne i näsan.

Aktuella platser och hålltider för de mobila provtagningsenheterna i länet hittas på denna länk.

OM DU HAR FEBER, HOSTA ELLER ANDRA BESVÄR FRÅN LUFTVÃGARNA MED MISSTANKE OM PÅGÅENDE COVID-19 INFEKTION SKA DU INTE KOMMA TILL SPRUTUTBYTET INNAN DU KÄNNER DIG FRISK!

Vaccination

Den 8 Januari inleddes vaccination av personer inom hemtjänst, LSS eller riskgrupp (människor med beroende ingår ej) inom Stockholms län.

Angående vaccinering om man är hemlös eller befinner sig i en utsatt position och saknar regelbunden kontakt med sjukvården så hamnar man i FAS 3 enligt Folkhälsomyndigheten, vilket betyder att vaccinering kommer att inledas i April 2021.

Läs mer om de olika godkända vaccinerna:

Nu har FAS 3 inletts av vaccineringen i Stockholm.

Det betyder att personer som är mellan 18 och 64 år och som har en riskfaktor samt personer som har svårt att följa rekommendationerna och skydda sig själv och andra mot covid-19 nu kan vaccinera sig kostnadsfritt.

Med start i slutet av maj utökades vaccineringen av gruppen, när mobila vaccinationsteam börjar åka ut till flera frivilligorganisationer.

Platser där man kan vaccinera sig:

Klicka för större bild

Läs mer om hur du kan vaccinera dig på Brukarföreningen Stockholms hemsida: FAS 3-vaccinering inledd.

Stöd till brukare

Facebookgruppen Brukare hjälper brukare är en hjälpgrupp där man kan skriva och be om hjälp i dessa tider av Coronaviruset. Det kan röra sig om allt möjligt, som att be om hjälp med att handla mat till andra förnödenheter åt brukare, som är isolerade och utsatta ännu hårdare just nu p.g.a. pandemin.

Du hittar gruppen HÄR.

Infoblad

EuroNPUD / INPUD har släppt ett infoblad med råd och tips under Covid19-pandemin för människor som använder droger.

Det här är den svenska versionen översatt av Riksförbundet RFHL och Brukarföreningen Stockholm

Ladda ner infobladet i PDF-format och skriv ut på nedanstående länk, eller klicka på bilderna nedanför för större mer lättlästa bilder.


      

Riksförbundet RFHL har tryckt upp en användbar miniguide i plånboksformat som du ser nedan.

Kontakta RFHL på 08-545 560 60 om du vill distribuera den bland dina vänner eller om du jobbar för en förening som arbetar med människor som använder droger.


   

Media

Klicka på bilderna nedanför för att se större bilder från en kampanj från Brukarföreningen Stockholm att göra Stockholm Stads offentliga toaletter helt gratis och öppna dygnet runt.

         

Andra språk

Om du vill läsa/ladda ner ett infoblad på andra språk än svenska så finns dessa tillgängliga hos INPUD.

Surfa vidare HÄR.

Region Stockholms telefonlinje fungerar nationellt och finns på flera språk om coronaviruset. Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna. De talar arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska. Telefonnumret är: 08-123 680 00.

Linjen är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 och 13.00-15.00. Hit kan allmänheten ringa för att få svar på frågor om det nya coronaviruset.

Läs gärna också (på engelska) om INPUD (International Network of People who Use Drugs) kampanj #PeersInThePandemic, som är ett globalt initiativ för en reform av harm reduction och behandlingssystem med anledning av COVID-19 pandemin.

Statistik

En bra sammanfattning av antal fall av coronaviruset i Sverige finns på www.c19.se.

Bra länkar

Kontakt

Kontakta oss gärna på info@brukarforeningarna.se om du har någon kommentar eller tips.