Besök på St:Eriksteamet onsdag den 18 januari 2017.

?Jag börjar som vanligt min onsdag morgon med att göra i ordning ostsmörgåsar. Plockar ihop fikat i en påse och åker iväg. De senaste dagarnas minusgrader har bytts ut mot något mildare väder. Framme på teamet så möts jag i korridoren av några ur personalen. Vi hejar på varandra. Det är tomt i väntrummet när jag kommer till St:Erik. Jag kokar kaffe och sätter fram tillbehören.

Efter en liten stund kommer det flera patienter och ljudnivån i väntrummet blir hög. Lite längre ner i rummet sitter två killar och snackar med höga röster. De är märkbart upprörda över något urinprov som visat sig vara positivt. Jag hör på deras röster att de är arga.

?Jag börjar som vanligt min onsdag morgon med att göra i ordning ostsmörgåsar. Plockar ihop fikat i en påse och åker iväg. De senaste dagarnas minusgrader har bytts ut mot något mildare väder. Framme på teamet så möts jag i korridoren av några ur personalen. Vi hejar på varandra. Det är tomt i väntrummet när jag kommer till St:Erik. Jag kokar kaffe och sätter fram tillbehören.

Efter en liten stund kommer det flera patienter och ljudnivån i väntrummet blir hög. Lite längre ner i rummet sitter två killar och snackar med höga röster. De är märkbart upprörda över något urinprov som visat sig vara positivt. Jag hör på deras röster att de är arga.

En person berättar att han en gång tagit heroin trots att han hade metadon. Hur bortkastat det var och något han aldrig mer kommer göra om.

En person berättar om en gång då han glömt tre doser då han var bortrest. Han fick ingen stöddos på mottagningen utan blev istället utan två doser. Han tyckte det var dåligt gjort av mottagnngen.

Jag kokar en till kanna kaffe och tar fram mer mjölk.

Vi sitter och snackar några stycken. En av personerna säger att positiva beslut alltid dröjer och går sakta medan negativa åtgärder och beslut alltid går fort.

En kille berättar om då han var patient på Maria och hur dåligt det var just då. För honom tog det ett och ett halvt år att få byta till landstinget.  

En person tycker det är jobbigt att behöva gå på helgmottagningen. Han är tvungen att göra det eftersom han är positiv på benzo. Han vill bara bli ren så att han slipper de jobbiga helgbesöken.

Jag kokar mer kaffe. Några sitter och spelar spel på mobilerna. För dem en sysselsättning och tidsfördriv. Jag upplever att det är många patienter här idag.

En tjej tittar in som hastigast. Jag frågar hur läget är. Hon håller på att trappa ut sitt metadon och hon tycker det känns jättebra.

Klockan närmar sig elva och de flesta har gått. Jag plockar undan det jag tagit fram Smörgåsarna liksom kakorna är slut. Jag ber de vara rädda om sig och säger på återseende om en vecka. Sedan lämnar jag St:Eriksteamet för denna gång

Skrivet av Linn Nystedt..