Besök på Rosenlunds beroendemottagning torsdag den 27 oktober.

?Det är en gråmulen och rätt grå morgon. Jag brer smörgåsar, plockar ihop det jag behöver och åker iväg till Rosenlund. Personalen låser upp dörren s att jag kan koka kaffe och fixa fika.

Några stycken kommer in, tar något att äta och slår sig ner. Personerna i rummet snackar ivrigt med varandra. En kile berättar hur jobbigt han tycker det är att gå upp på mornarna. En annan frågar mig om föreningen och om vi fortfarande finns kvar vid Globen. Samtalet kommer sedan att handla om böcker som blivit filmer och om författare i början av sin karriär.

En tjej kommer in i rummet. Hon säger att hon är nervös eftersom hon väntar på att få genomgå en operation. Hon känner sig respektlöst behandlad av läkaren på teamet och ofta när hon har en tid inbokad så ändrar läkaren denna. Tjejen upplever att hon inte blir förstådd och lyssnad på.

Jag kokar kaffe flera gånger. Några kommer och några går men överlag tycker jag det är mycket folk här idag. Vissa går på återfallpreventionen och kommer in då de har rast. En kille haltar då han går.Jag frågar hur han mår. Han berättar att han ramlade ner på pendeltågsspåret igår och var nära på att bli påkörd.

En tjej berättar om killen som misshandlat och våldtagit hennne. De har barn tillsammans som nu är omhändertagna. En annan tej kommer in på slutet. Hon säger att hon fått en ny handlähggare på socialen, att hon känner att hon blir lyssnad på och tagen på allvar. Hon har planer för framtiden och handläggare står på hennes sida och kämpar tillsammans med henne för ett bättre liv och tillvaro.

När klockan är elva börjar jag plocka undan och torkar av borden. Jag berättar att jag kommer vara borta ett par torsdagar men att två av mina kollegor kommer att komma istllet. Jag sätter även upp en lapp på anslagstavlan där jag skriver föreningens adress, telefonnnummer och öppettider.

Stänger igen dörren, åker hissen ner till entréplan och lämnar Rosenlunds beroendemottagning för denna gång.