Besök på St:Eriksteamet onsdag den 19 oktober.

?I den gråmulna morgonen beger jag mig iväg mot Fridhemsplan. Kvart i nio är jag på teamet där jag som vanligt hejar på personalen i korridoren. Jag kokar kaffe och dukar fram både ost och skinsksmörgåsar, två sorters kakor, mjölk och socker.

Det sitter en kille i väntrummet. Han berättar att han för närvarande bor på gatan eftersom det strulat till sig med soc. Han befinner sig djupt ner och är förtvivlad. Just detta gör honom mer motiverad än någonsin att sluta med drogerna. Han vill in på avgiftning och få ordning på tillvaron. Någon gång i framtiden säger han att han vill sluta med metadonet också.

Några till kommer in, tar fika och sätter sig sedan. De uppskattar smörgåsarna som denna onsdag är gjorda på ett nytt sorts bröd.

?I den gråmulna morgonen beger jag mig iväg mot Fridhemsplan. Kvart i nio är jag på teamet där jag som vanligt hejar på personalen i korridoren. Jag kokar kaffe och dukar fram både ost och skinsksmörgåsar, två sorters kakor, mjölk och socker.

Det sitter en kille i väntrummet. Han berättar att han för närvarande bor på gatan eftersom det strulat till sig med soc. Han befinner sig djupt ner och är förtvivlad. Just detta gör honom mer motiverad än någonsin att sluta med drogerna. Han vill in på avgiftning och få ordning på tillvaron. Någon gång i framtiden säger han att han vill sluta med metadonet också.

Några till kommer in, tar fika och sätter sig sedan. De uppskattar smörgåsarna som denna onsdag är gjorda på ett nytt sorts bröd.

En person säger att hon har svårt att hålla koll på vilka dagar det är. Pillrena som hon tar gör att hon blir förvirrad och får svårt att hänga med på om det är måndag eller en annan veckodag.

En kille berättar om den gång han blandade metadon och suboxone. Att han blev otroligt sjuk och lovade sig själv att aldrig göra om detta. Han berättar även om ställe dit personer kan få komma som håller på att trappa ut sitt metadon. En så kallad bastubehandling. Att basta och dricka mycket vatten är enligt honom ett hjälpmedel för att förkorta avtändning och abstinens.

Med anledning av det stundande USA-valet kommer Trump och Hillary Clinton på tal. Alla i rummet verkar ense om att de inte önskar se Trump som president.

Naloxon diskuteras och jag får frågan hur det delas ut, om vi gör det och hur man ger injektionen på bästa sätt. En relativit enkel åtgärd som räddar liv. En person säger att vi brukare är noll värd i samhällets ögon. Något jag hört flera gånger förr av olika personer. Men varje gång blir jag lika ledsen att någon i dagens Sverige ens ska behöva nudda vid känslan och tanken.

En tjej säger att hon är livrädd för att metadonet ska tas ifrån henne. Hon säger att hon aldrig skulle klara det. En annan berättar om suget efter benzodiasepinerna och uppgivenheten som infinner sig ibland.

Det kommer några till och några går. Jag kokar mer kaffe och snackar med de som har lust och behov av att snacka. Åsikterna om personalen och vad de tycker om dem är många gånger mindre bra medan andra faktiskt gillar personalen som jobbar på teamet.

En person berättar om paniken över att komma upp i utsrivningsnämnden. Hon vet inte om hon får vara kvar men hon vill inget högre än att få fortsätta med sitt metadon.

De två timmarna går fort och de flesta har gått. Ett par stycken sitter dock kvar och snackar. Det är dags för mig att lämna mottagningen för denna gång. Jag börjar plocka unda efter mig. Denna onsdag har jag återigen fått ta del av dessa människors vardag och livsresa. Jag känner mig djupt berörd av det jag fått höra samtidigt som jag känner en djup glädje och tacksamhet för att jag får gå med en bit på dessa människors livsväg. Jag bryr mig verkligen om dem och vill inget högre än att de ska gå bra för dem alla.

Skrivet av Linn Nystedt..