ÖPPET BREV TILL FILIPPINSKA AMBASSADÖREN (OSLO)

Brevet är del av den internationella protestveckan mot det folkmord som nu pågår i Filippinerna mot människor som använder narkotika. Protesten leds och har arrangerats av ANPUD (asiatiska nätverket av människor som använder droger).

LÄS VÅRT BREV NEDAN:

ÖPPET BREV TILL AMBASSADÖREN FÖR REPUBLIKEN FILIPPINERNA

Brevet är del av den internationella protestveckan mot det folkmord som nu pågår i Filippinerna mot människor som använder narkotika. Protesten leds och har arrangerats av ANPUD (asiatiska nätverket av människor som använder droger).

LÄS VÅRT BREV NEDAN:

ÖPPET BREV TILL AMBASSADÖREN FÖR REPUBLIKEN FILIPPINERNA

Måste börja med att säga att vi skäms över våra regeringar som inte offentligt vågar uttala någon protest mot brotten mot de mänskliga rättigheterna och folkmordet som idag pågår i Filippinerna. Varför ska vi vara dom som gör det regeringen och utrikesministern ska göra. Man kan börja undra om tystnaden är någon form av osäkerhet var man står i frågan. Tycker man illa om att en president uttalat stöd att mörda sina medborgare så är det på plats att högljus protestera.

Svenska Brukarföreningen kräver NU ett omedelbart stopp för de utomrättsvidriga mördandet av människor I Filippinerna som använder droger men som också drabbar personer som kan befinna sig i närheten, det är dina medborgare och du har svurit ed på att försvara landets grundlag.

Vi bönfaller nu dig att börja fokusera på internationellt accepterade och evidensbaserade insatser för att minska lidandet av den grupp av dina medborgare som nu avrättas utan rättegång. Det handlar om att införa en politik riktad mot de som idag avrättas för att dom är beroende av droger. Den ska bygga på mänskliga rättigheter och ”harm reduction”. Herr president, det handlar också om hur du i historieböckerna vill bli ihågkommen.

Vill du vara presidenten som världssamfundet och dina medborgare minns som en stor humanist, eller vill du minnas som presidenten som splittrade samhället och den som offentligt stödde mördandet av fattiga och diskriminerade människor enbart för att dom var beroende av vissa droger.

För fattiga handlar det ofta om att ha mat eller inte på bordet. Att då en dag börja sälja droger blir det som kan ge barnen mat i magen. Vilket annat val har dessa människor, dina egna medborgare när samhället och dina institutioner inte har något att erbjuda. Då kan langning av droger bli deras enda chans till överlevnad.

Att hjälpa denna grupp upp ur fattigdom är ditt främsta uppdrag, vilket du också uttalat. Här ligger din utmaning, här ska du som president lägga din makt, och inte som du idag gör genom att uppmana och uppvigla till ett skoningslöst mördande.

Snälla president Duterte välj att bekämpa fattigdomen. Istället uppmanar du polisen att mörda och samtidigt lova ock ge total immunitet till de som mördar. Vidare och kanske medvetet så har dina uttalanden skapat medborgargarden, som uppenbart känner sig manade att gå på nattlig människojakt, med målet att mörda både med polisen och ditt goda minne, rent avskyvärt.

President Duterte, du är en utbildad advokat, och därför undra vi hur det kunde bli så här? Det som nu sker i ditt land med ditt uttalade godkännande går emot allt det som en advokat utbildats till och ska stå upp för?

Även om du nu avskyr människor som använder droger så är dom ändå människor precis som du, jag och alla andra på jorden. Vi är mödrar, fäder, söner, döttrar, systrar, bröder, far- och morföräldrar och vi har också vänner. Vi är studenter, arbetare, musiker, vårdgivare, konstnärer, arbetare och annat.

Dom som idag avrättas kommer som ofta från de lägsta samhällsgrupperna, de fattiga och marginaliserade i samhällets utkanter. Dom är idag livrädda för att gå ut på gatan och där möta polisen, en rädsla som är befogad då risken att bli mördad är överhängande.

President Duterte hur kan du som president och advokat stå ut med dig själv, hur kan du som advokat och president stå upp för, och uppmana till detta avskyvärda folkmord. Kanske är det inte så konstigt då du verkar ha den största mördaren i modern historia som någon form av hjälte och han hette Adolf Hitler, vilket du uttalade i en TV-intervju för någon vecka sedan (runt-2016-1okt).

Du har också i tidigare uttalanden berättat om att du har för avsikt att skapa stabilitet i Filippinerna, men sättet du gör det på är helt fel, allt mördande kommer i längden bara separera landet än mer, än att skapa en enhet.

Thaksin Shinawatra som 2003 var Thailands premiärminister lovade också offentligt, ungefär som president Duterte nu gjort, att drogproblemet i Thailand skulle vara löst på tre månader. Men som vi alla förstår så blev det inte så. Istället och under de 3 första månaderna så avrättades ca 30 människor om dagen, totalt på 90 dagar mördades runt 2800 (människor), och liksom i Filippinerna av poliser.

Vad jag vet så har ingen Thailändsk polis blivit dömd för något av morden. Situationen i Thailand är idag mycket större än vad den var före och efter 2003. Problemen kopplat till droger har bara förvärrats sedan 2003. Jag uppmanar dig president Duterte att ta lärdom av Thailands erfarenheter.

Jag upprepar mig igen, men våldet måste omedelbart upphöra. För varje langare ni mördar så skapas bara ett vakuum som direkt fylls av en ny langare. Inget problem är löst, det blir bara en rundgång av allt. Andra pragmatiska modeller måste istället till för att rädda livet på kommande generationer.

Olika modeller med fokus på skadereduktion och ett slut på fattigdomen, det är receptet och vad som på sikt kan förändra livet för de människor som idag använder droger och på dom som tjänar sitt levebröd på att langa droger. Ha i åtanke att det oftast är samma personer som langar droger som också är beroende.

600,000 narkotikaanvändare har på väldigt kort tid överlämnat sig till myndigheterna ock det i rädsla för att bli avrättade. Vad som nu kommer hända med alla 600,000 människorna vet vi inte. Så frågan måste därför ställas till president Duterte – vad är ditt budskap till alla de 600,000 människor som flytt från polis och medborgargarden i rädsla för att bli avrättade?

Nu sitter dom i fängelser och häkten som till bristningsgränsen är överfyllda och som säker mer påminner om koncentrationsläger än ett fängelse. Hur det sanitära ser ut kan vi säkert inte ens föreställa oss, vidare så måste vi också ställa frågan om hur sjuk- och hälsovården ser ut.

Herr President, läs på vad Internationella röda korset rekommenderar i sitt dokument ”spreading the light of science – guidelines on harm reduction related to injecting drug users” och vad WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar, att inte glömma är den mänskliga rättigheten ”allas rätt till högsta standard av hälso- och sjukvård. Om du implementerar ovan och aktivt arbetet mot att minska fattigdomen så kommer du märka att situationen blir bättre. Att ha en politik som leder till ett hälsosamt, produktivt och välmående Filippinerna är väl ditt mål.

Vi bönfaller dig nu att börja arbetet på ditt löfte om att du ska avsluta ojämlikheten, att utrota fattigdomen och öka solidariteten med de fattiga och utslagna i hela Filippinerna. Men först och främst innan något arbete kan starta så måste det bli ett slut på mord, våld och diskriminering, då först kan ditt folk börja känna sig säkra.

Att det finns medborgargarden som på måfå mördar kommer i slutändan bara leda till mer hat, tänk den dagen då en mor med barn dödas, då lär det bli ett uppror, vilket vi hoppas aldrig kommer ske.

%d bloggare gillar detta: