Besök på St:Eriksteamet onsdag den 27 juli.

 ?Onsdagen är här igen vilket betyder besök på St:Eriksteamet. Jag förbereder det jag ska, packar ner mina saker och går iväg. Gårdagens ösregn gör att gräset är vått och att luften känns en aning klarare.

Strax innan nio är jag på teamet. Det sitter tre personer i väntrummet som jag hejar på innan jag fixar fikat. Kokar kaffe och tar fram kakor, ostsmörgåsar och mjölk. Jag slår mig sedan ner i soffan och pratar med de som sitter där. De tar smörgåsar och kakor medan de väntar på att kaffet ska bli klart. På en stol längre ner i rummet sitter en kille hopsjunken och tittar ner. Frågar om han vill ha något att äta men han säger att han inte vill. Jag erbjuder honom en kopp kaffe vilket han vill ha. Så när kannan är full så fyller jag en kopp och ger honom.

 ?Onsdagen är här igen vilket betyder besök på St:Eriksteamet. Jag förbereder det jag ska, packar ner mina saker och går iväg. Gårdagens ösregn gör att gräset är vått och att luften känns en aning klarare.

Strax innan nio är jag på teamet. Det sitter tre personer i väntrummet som jag hejar på innan jag fixar fikat. Kokar kaffe och tar fram kakor, ostsmörgåsar och mjölk. Jag slår mig sedan ner i soffan och pratar med de som sitter där. De tar smörgåsar och kakor medan de väntar på att kaffet ska bli klart. På en stol längre ner i rummet sitter en kille hopsjunken och tittar ner. Frågar om han vill ha något att äta men han säger att han inte vill. Jag erbjuder honom en kopp kaffe vilket han vill ha. Så när kannan är full så fyller jag en kopp och ger honom.

De andra frågar om naloxonutdelningen vi hade på plattan förra torsdagen. Berättar det jag vet trots att jag själv inte var där just då. De säger att de gärna skulle vilja ha en varsin naloxoninjektion att kunna ge till vänner som tagit en överdos.

Det kommer in en person i rummet som jag aldrig sett här förut. Jag erbjuder honom fika vilket han tar. Han lägger fram sina åsikter vilka handlar om missnöjet med mottagningen, maktspelet som han uttrycker det. Att gå till mottagningen är enligt honom som att vara på en plats där det öppet säljs piller, doser och droger. Han anser sig vara dömd att gå här.

En kille berättar att han har skrivit ner hur han blivit behandlad av socialen, läkare osv. Han skulle vilja dela sin historia på föreningens hemsida. Jag säger att han gärna får göra det. Sedan berättar han om lägenheten han fått genom bostad först. Han ska få ta över kontraktet och han ser så glad ut när han säger det. Jag blir lika glad av att se glädjen i hans ögon,att han nu har ett hem där han trivs jättebra och får bo kvar. En annan kille berättar också om sin lägenhet där han står skriven på kontraktet. Vi är rörande överens om hur viktigt det är att ha ett hem, en plats där man vet att man får bo kvar. Och jag önskar att alla människor hade den möjligheten. Tak över huvudet, en trygg plats är en mänsklig rättighet och något mycket viktigt.

Det är inte många på teamet idag. När klockan hunnit bli halv elva är fikat nästan slut. Jag berättar att jag inte kommer hit nästa onsdag eftersom jag har en läkartid inbokad. 

Jag plockar undan, sköljer ur kaffebryggaren och ställer tillbaka mina saker. Det är tomt i väntrummet då jag går men utanför står några och röker. Önskar dem en fortsatt bra dag och ber dem vara rädda om sig.

Skrivet av Linn Nystedt.

%d bloggare gillar detta: