Besök St:Eriksteamet onsdag den 22 juni.

?Jag plockar lite blommor som jag lägger blött papper runt om. Gör i ordning ostsmörgåsar som idag får sällskap av både sallad och paprika. Lägger allt i två påsar tillsammans med kaffe, mjölk och vita servetter.

?Jag plockar lite blommor som jag lägger blött papper runt om. Gör i ordning ostsmörgåsar som idag får sällskap av både sallad och paprika. Lägger allt i två påsar tillsammans med kaffe, mjölk och vita servetter.

Åker sedan iväg mot Fridhemsplan. Solen skiner och den tidiga morgonen bjuder på en kompakt värme. Promenerar Fleminggatan fram och svänger av vid ögonsjukhuset. I korridoren möts jag av personalen. Vi hejar på varandra. Ställer fram fikat och kokar kaffe. Sätter också fram blommorna jag har med mig. En kille kommer genast fram till fikabordet och säger att han är sugen. Han plockar på sig flera smörgåsar och säger att han gillar mina mackor. Jag tror jag har lärt mig nu vad de vill ha och det känns bra att jag kan förse dem med något. Vet också att flera av dem inte äter regelbundet så därför vill jag tillgodose dem så gott jag kan.

Det kommer flera personer in i rummet. De tar fika och slår sig ner vid bordet där jag har ställt en bukett med blommor. Berättar att jag varit på hepatit c kursen förra onsdagen och frågar om de vill höra vad jag fått lära mig. De vill gärna det och jag tar fram mina anteckningar. En av killarna berättar att han gjort den nya behandlingen och nu är virusfri efter tjugo år. Det glädjer mig verkligen och jag poängterar till alla hur viktigt det är att kolla upp sina värden. 

Sedan kommer diskussionen in på de så kallade riktlinjerna för patienter i substitutionsbehandling. Jag berättar om det samtal jag hade med mina kollegor i måndags angående detta. Att det ska tittas tillbaka ett år i tiden är något som skrämmer många och anses som något hotfullt. Men denna utvärdering kanske kan vara något som som inte enbart är negativt? Jag hoppas verkligen att människor med subutex eller metadon får stöttning utöver det rent medicinska. Jag önskar också att patienternas motivation och framsteg tas tillvara. Straffåtgärder tror jag inte gagnar någon.

Jag kokar mer kaffe och tar fram mer smörgåsar. En kille sitter med sin dator. Han säger att ofta håller på med it eller spel, att det är som en tearapi för honom. Han försöker även lära mig hur man laddar hem filmer.

De två timmarna går fort och det är dags för mig att plocka undan. Sköljer ur kaffebryggaren och ställer in mina saker i det lilla förrådet. De smörgåsar som är kvar lägger jag i en plastburk med lock som jag sedan lämnar på bordet i väntrummet. Jag berättar att jag inte kommer till teamet nästa onsdag eftersom jag då är bortrest. Säger på återseende om två veckor och önskar dem alla trevlig midsommar. Jag vet att dessa storhelger för många är ångestfyllda och extra jobbiga men jag hoppas ändå att de alla får en så bra helg som de bara kan få. Tackar sedan för idag och lämnar St:Eriksteamet för denna gång.