Helsingborgs Dagblad – ” Vi är inga farliga människor”. Artikelserie om ett boende.

För en tid sedan körde Helsingborgs Dagblad några artiklar om ett boende för människor som hade en bakgrund med både alkoholberoende och problematiskt narkotikabruk. Dessa 50 – talet människor har genomgått lyckad behandling, kommit på fötter och behövde någonstans att bo.

Tilläggas ska att boendet egentligen var planerat som ett trygghetsboende, men Helsingborgs kommun svängde i frågan. Det bildades Facebookgrupper och aktionsgrupper mot boendet, det hölls möte. Grannar var oroliga över den snabba omplaneringen. 

Kommentarer som " Herregud, det ligger ett dagis precis intill, man kunde väl valt en annan plats"

För en tid sedan körde Helsingborgs Dagblad några artiklar om ett boende för människor som hade en bakgrund med både alkoholberoende och problematiskt narkotikabruk. Dessa 50 – talet människor har genomgått lyckad behandling, kommit på fötter och behövde någonstans att bo.

Tilläggas ska att boendet egentligen var planerat som ett trygghetsboende, men Helsingborgs kommun svängde i frågan. Det bildades Facebookgrupper och aktionsgrupper mot boendet, det hölls möte. Grannar var oroliga över den snabba omplaneringen. 

Kommentarer som " Herregud, det ligger ett dagis precis intill, man kunde väl valt en annan plats"

" Vår dotter skulle börja förskolan, det kommer hon inte få nu. Hon kanske hittar en använd spruta, vem vet? Det räcker att en av dem får ett återfall, det blir inte alls samma trygghet nu"

"Vi vill våra barns bästa, vi har byggt upp byggden till vad det är idag och då vill vi inte ha hit kriminella"

Från kommunens sida anser man oron vara obefogad, man kommer att ha konstant personal på plats kvällar och helger.

Efter detta har boendet blivit utsatt för en misstänkt anlagd brand, 800 personer har skrivit på en protestlista. Det har också lämnats in en JO – anmälan som Helsingborgs kommun kommer att behandla efter gängse regler.

Vi har ju hört om boende och behandlingshem tidigare som haft lite bekymmer med omgivningarna under uppstarten – men där det lugnat ner sig efter en tid, så vi ringde runt till några stycken för att höra deras erfarenheter….

Ingen – säger ingen – av de ställena var så pigga på att diskutera detta. Man var oroliga för att "väcka den björn som sover" nu när allt fungerade. Man sade b.la. att " det räcker att det försvinner en cykel i grannskapet så är allt förstört –  då blir alla här misstänkta".

Man ska tänka på att det tar långt tid, ibland många år, att bygga upp ett förtroende  – med det går blixtsnabbt att rasera!!

http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/02/02/vi-ar-inga-farliga-manniskor/

http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/01/30/andrat-boende-vacker-oro/

http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/02/02/nybygge-i-odakra-borjade-brinna/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6373516
 

 

%d bloggare gillar detta: