Sprututbyte i Göteborg och andra historier om kommunens ställning till “harm reduction”-begreppet

Det har varit mycket snack på sistone angående Göteborgs kommuns ologiskt negativa ställning till sprututbytesverksamheter. Och visserligen får man tycka vad man vill om saken, men Göteborgs kommun sätter stopp till samtliga förslag för sprututbyteverksamheter genom att använda sin möjlighet till veto. Något som direkt påverkar de brukare som injicerar och indirekt hela samhället, genom ökade kostnader för sjukvården av personer som blev smittade med hepatit C, HIV, o. dyl.

Hela saken kan sammanfattas lite så här: alla (brukare, myndigheter, politiker, vetenskap) vs Göteborgs kommun.

Det har varit mycket snack på sistone angående Göteborgs kommuns ologiskt negativa ställning till sprututbytesverksamheter. Och visserligen får man tycka vad man vill om saken, men Göteborgs kommun sätter stopp till samtliga förslag för sprututbyteverksamheter genom att använda sin möjlighet till veto. Något som direkt påverkar de brukare som injicerar och indirekt hela samhället, genom ökade kostnader för sjukvården av personer som blev smittade med hepatit C, HIV, o. dyl.

Hela saken kan sammanfattas lite så här: alla (brukare, myndigheter, politiker, vetenskap) vs Göteborgs kommun.

Man kan tänka sig att det borde vara självklart att man erbjuder hjälp till brukare i enlighet med rådande vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är ju principen som dominerar i dagens samhället och det är en bra princip. Enligt denna princip så är de flesta parter helt överens om att sprututbytesprogram har bara fördelar:

  • Får man ett par nya sprutor och nålar varje dag, så minskar chanserna att man ändå delar sprutor markant. Nya, skarpa nålar hjälper till så att det är lättare att hitta ven utan att man behöver spricka några stycken ven först för att kunna hitta ven. Det leder till mindre lokala infektioner, abcesser o. dyl.
     
  • Det finns ett stort antal brukare som injicerar men har ingen kontakt med sjukvården. Genom att skapa ett ställe där man delar ut rena sprutor och nålar, "lockar" man dessa brukare och kan lättare få kontakt och erbjuda den hjälp som behövs, om brukaren så önskar naturligtvis. Utbudet kan innebära läkarundersökning, provtagning, samtalskontakt och vid behov beroendevård.
     
  • Även ekonomiskt sett, en sprututbytesverksamhet kostar samhället betydligt mindre än sjukvård av smittade brukare (behandling för olika infektioner, hepatit C, HIV).

De flesta parter som har med saken att göra, d.v.s. sjukvården, Beroendekliniken, Folkhälsomyndigheten, även Västra Götalandsregionen och regeringen, samt internationella myndigheter som bl.a. WHO (World Health Organisation) är överens: Sprututbytesprogram MÅSTE inrättas. Det finns oerhört många vetenskapliga studier som visar just det. Men Göteborgs kommun, alltså politiker och inte vetenskapsmän, hävdar att alla andra har fel och att man ska hjälpa brukare ur sina beroendeproblem, och inte dela ut sprutor.

Sanningen är att Göteborgs kommun och socialtjänst sedan väldigt länge har motsatt sig väldigt starkt till allt som har med begreppet "harm reduction" att göra. Det är känt att den enda myndighet som länge varit emot inrättningen av Substitutionsverksamheten är just Socialtjänsten som i sin tur påverkat kommunen. Även när man lyckades med att inrätta Substitutionsverksamheten har det varit Socialtjänsten (och kommunen) som tycktes sätta diverse hinder till processen. Vilket hade varit löjligt, om det inte handlade om människor som hindras från att få hjälp, för att då blev det helt enkelt farligt.

På samma sätt reagerar nu socialen och kommunen till inrättningen av sprututbytesverksamheter. De använder sig av falsk statistik för att stödja sina argument och när man försöker konfrontera dem om detta, så tackar de nej till att kommentera (se länkarna nedan). Tackar nej!!! Som om det handlar om inbjudan till fika!!!

Men i vilket fall, det verkar som om saken går åt rätt håll. När så många (myndigheter, sjukvården, regeringen, nyckerpersoner) är för sprututbytesverksamheter då är det förmodligen bara en tidsfråga tills Göteborgs kommun inte längre har möjlighet att ställa veto, det är något som regeringen nu funderar. En tidsfråga. Det är bara att ju tiden går desto fler sprutor delas, desto fler blir smittade med hepatit eller HIV. Absurt…

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/starka-reaktioner-om-sprututbytesprogram
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/osaker-statistik-bakom-goteborgs-hallning

 

%d bloggare gillar detta: