Magnus en Vårdag

Den prisbelönta filmen Magnus en Vårdag handlar om Magnus Lilleberg som själv filmat sitt liv som heroinanvändare och hemlös i Oslo.

I filmen får man följa Magnus i hans vardag då han säljer tidningar och tigger på Oslos gator. Allt för att få ihop tillräckligt med pengar till sina dagliga doser heroin.

Väldigt starkt att så öppet och ärligt dela med sig av sitt liv, trots att han befinner sig i en väldigt utsatt situation.

Den prisbelönta filmen Magnus en Vårdag handlar om Magnus Lilleberg som själv filmat sitt liv som heroinanvändare och hemlös i Oslo.

I filmen får man följa Magnus i hans vardag då han säljer tidningar och tigger på Oslos gator. Allt för att få ihop tillräckligt med pengar till sina dagliga doser heroin.

Väldigt starkt att så öppet och ärligt dela med sig av sitt liv, trots att han befinner sig i en väldigt utsatt situation.

Magnus är ett bra exempel på en person där dom vanliga underhållsmedicinerna inte fungerat tillräckligt bra. Under brukardagen 2013 deltog han även i tv där han berättade om sin önskan om att få testa läkarordinerat heroin. Heroinförskrivning som idag används i flera EU länder med väldigt goda resultat har under fler år diskuterats i Norge.

För den stora majoriteten av opiatanvändarna fungerar metadon och buprenorfin väldigt bra. Men för en mindre del av brukarna som tex Magnus har dom inte fungerat. Eller så ger dom för svåra biverkningar.Därför behövs det fler alternativ än dom som idag erbjuds.Det finns inget som säger att en person som får heroin inte skulle kunna leva ett lika bra liv som någon annan, studier som gjorts visar det och brukarna själva säger det.

Även Sverige måste börja ta till sig av erfarenheter från utlandet och öppna upp för läkarordinerat heroin till den grupp av brukare som inte fungerat på metadon eller buprenorfin. På så sätt kommer fler människor få möjlighet till ett bättre och värdigare liv med sånt många andra tar för givet. Som egen bostad, arbete, bättre relationer med sina anhöriga, osv.

Kanske kan filmen Magnus en Vårdag få någon fler att inse att vi behöver satsa på något nytt för denna mindre grupp brukare där inget annat fungerat.

 
%d bloggare gillar detta: