Brev till Svt angående min medverkan i Debatt [uppdaterad med svar och replik]

Jag skrev till Svt angående presentationen i förra veckans Svt debatt som jag medverkade i:

Hej!

Tack för att jag fick vara med! Det var en rolig erfarenhet. Det är dock en sak jag vill ge er feedback på – massor av mina vänner (professionellt och privat) som hörde debatten igår har också reagerat på det – nämligen den snudd på förolämpande presentationen jag fick.

”Kikki Paulsrud, du är ju missbrukare.. idag har du metadon”’

Jag skrev till Svt angående presentationen i förra veckans Svt debatt som jag medverkade i:

Hej!

Tack för att jag fick vara med! Det var en rolig erfarenhet. Det är dock en sak jag vill ge er feedback på – massor av mina vänner (professionellt och privat) som hörde debatten igår har också reagerat på det – nämligen den snudd på förolämpande presentationen jag fick.

”Kikki Paulsrud, du är ju missbrukare.. idag har du metadon”’

Jag är ordförande för Stockholms Brukarförening, vice ordf för Svenska Brukarföreningen. Jag är sannerligen inte en missbrukare, det är elva år sedan jag fick metadon och i och med det försvann allt problematiskt bruk av narkotika ur mitt liv.Idag driver jag den största lokalföreningen i SBF och lever ett liv som inte skiljer sig från andra förvärvsarbetande medborgare. Oavsett det, så är tilltalet missbrukare inte okey. Det är ett stigmaord, laddat med negativa värderingar, ett uttryck som används för att förminska och etikettera – ett ovanifrån sätt att tilltala ngn. Vi är inte vårt missbruk och ord spelar roll. De ord vi väljer säger något om hur vi ser på det/den vi pratar om.

I internationella sammanhang (FNs AIDS konferens t ex) så använder man inte uttryck som drugaddict. Man nyttjar den neutrala formuleringen People who use drugs, PUD, eller People who inject drugs, PWID. Helt enkelt därför att vi är människor. Vad vi gör är en annan sak.

Jag var bara tvungen att skriva det här mailet.

Och jag förstår naturligtvis att programledaren inte hade som avsikt att kränka mig !!!

Än en gång; tack för att jag fick vara med.

 

Svaret från SVT debatt angående deras presentation av mig. Jag besvarar det och ifrågasätta att han FORTFARANDE använder ordet missbruk!

Hej Christina,

Tack för att du var med i programmet i torsdags!

Jag såg att du hade mejlat Nanna om de första frågorna till dig och jag förstår att du har synpunkter på formuleringarna.

Innan programmet diskuterade vi hur presentationen av dig skulle se ut och tyckte att det var viktigt att det framkom vilken organisation du företräder och att du själv har en tidigare erfarenhet av missbruk. Vi tänkte helt enkelt att det var en värdefull information för tittarna som ju inte alltid vet vad Brukarföreningen är för något, men att du inte skulle beskrivas som missbrukare idag. I manus använde vi just formuleringen brukare, vilket skulle leda fram till frågan om hur mycket du tänkte på om sprutorna var rena under din aktiva tid. Tyvärr snubblades det lite med formuleringarna i direktsändningen, men det var absolut inte vår avsikt att stämpla dig på ett eller annat sätt. Det blev inte som vi hade tänkt oss i den delen, det blev fel och det är jag ledsen för.

Jag hoppas trots det att du tyckte debatten blev bra, i mina ögon tillförde du värdefulla perspektiv till ett ämne som annars ofta domineras av politiker. Hoppas att du vill komma tillbaka någon annan gång!

/manne

Manne Fridell
Redaktör, SVT Debatt
SVT Göteborg

 

Mitt svar till SVT debatt;

Hej

Jag måste fråga; Läste Du ens mitt mail? Jag undrar, eftersom jag får ett svar där ordet missbrukare förekommer i var och varannan mening. Kopierar in en bit av det jag skrev till Nanna här under;

". Oavsett det, så är tilltalet missbrukare inte okey. Det är ett stigmaord, laddat med negativa värderingar, ett uttryck som används för att förminska och etikettera – ett ovanifrån sätt att tilltala ngn. Vi är inte vårt missbruk och ord spelar roll. De ord vi väljer säger något om hur vi ser på det/den vi pratar om. I internationella sammanhang (FNs AIDkonferens t ex) så använder man inte uttryck som drugaddict. Man nyttjar den neutrala formuleringen People who use drugs, PUD, eller People who inject drugs, PWID. Helt enkelt därför att vi är människor. Vad vi gör är en annan sak. Jag var bara tvungen att skriva det här mailet."

Istället för missbruk; Problematiskt bruk.
Istället för missbrukare: Person som använder narkotika, person med ett problematiskt bruk av narkotika

Såhär hade ni kunnat presentera mig utan att någon information gick förlorad, och utan att med ordval inordna er i den allmänna stigmatiseringen av brukarkollektivet:

”Christina Paulsrud, vice ordförande i Svenska Brukarföreningen – du har varit beroende av narkotika och har erfarenhet av att använda sprutor, men nu är du metadonpatient sen många år.”

Ni är ju journalister och orden är ju ert arbetsredskap – nog begriper ni vår poäng?

Och ja – jag deltar hemskt gärna vid fler tillfällen om jag får den möjligheten!

Med vänlig hälsning
Christina Paulsrud
Svenska Brukarföreningen