Norge: Varning för att ökad kontroll ska leda till fler överdoser

Brukarförening i Norge fruktar strängare kontroll av metadon ska leda till fler överdoser, skriver norska NRK.

Bakgrunden är att patienter med ångstsymptom påtvingas daglig övervakning om de också har recept för ångestlindrande narkotikaklassade läkemedel.

Annette Svae från Föreningen för Human Narkotikapolitik har rätt i att risken för att mer kontroller kan leda till att fler brukare väljer att avsluta sin behandling, något som i sin tur kan komma att leda till fler överdoser.

För dom som har ett jobb eller annan sysselsättning kan ökad kontroll bli ett väldigt hinder för att kunna sköta sitt arbete. Och i vissa fall har det till och med lett till att personer blivit tvungna att välja mellan sitt jobb och sin livräddande medicin.

Det kan också bidra till att behovet för dessa preparat ökar på den svarta marknaden, då brukare som hoppat av istället väljer att försöka skapa sin egen behandling med illegala mediciner. Så en annan konsekvens kan bli en ökad svarthandel med dessa mediciner.

När det gäller personer som använder lugnande och sömngivande preparat så är det många brukare som lider av ångestproblem och sömnsvårigheter. Precis som alla andra människor måste även personer i substitutionsbehandling ha möjlighet till hjälp för sina ångest och sömnbesvär.

Så att på bästa sätt se till att brukaren erbjuds hjälp för sina ångest och sömnproblem borde istället vara av högre prioritet än att kontrollera och bestraffa. Åtminstone om det är brukarnas bästa man är ute efter. Att öka kontrollerna kommer inte att hjälpa dessa personer med deras besvär.