Katastrofalt förbud mot substitutionsbehandling på Krimhalvön

Då Ryssland under Mars förra året annekterade Krimhalvön, införde man samtidigt ett förbud mot substitutionsbehandling med metadon och buprenorfin. Substitutionsbehandling är förbjudet i hela Ryssland.

Dom 800 personer som var inskrivna i behandlingen fick efter beskedet om att alla program skulle stängas ned endast fyra veckor på sig att trappa ut sin livräddande medicin. Läkare som efter det fortsatta att skriva ut preparaten riskerade att fängslas.

Då Ryssland under Mars förra året annekterade Krimhalvön, införde man samtidigt ett förbud mot substitutionsbehandling med metadon och buprenorfin. Substitutionsbehandling är förbjudet i hela Ryssland.

Dom 800 personer som var inskrivna i behandlingen fick efter beskedet om att alla program skulle stängas ned endast fyra veckor på sig att trappa ut sin livräddande medicin. Läkare som efter det fortsatta att skriva ut preparaten riskerade att fängslas.

Idag uppskattas att av dessa 800 personer har över 10% avlidit. Det uppger Michel Kazatchkine som är speciellt sändebud åt FN för HIV/AIDS i regionen. Dödsorsakerna har framförallt varit överdoser och självmord.

Några patienter har flytt till Ukrainska fastlandet för att fortsätta sin medicinering där. Men många har inte velat lämna sina hem och anhöriga, eller haft ekonomi för att kunna fly. Andra har av rädsla för att dödas av fascister i Ukraina inte vågat flytta. Men dom flesta har kastats från en stabilare tillvaro tack vare sin medicinering till att jaga illegala opiater och annat som dom kommer över på gatan.

Ukrainska aktivister har nu vänt blickarna mot den östra delen av landet som för närvarande kontrolleras av pro-ryska rebeller. Och där 550 personer riskerar att förlora tillgång till sin medicin då myndigheterna i Kiev infört en blockad i regionen. Därför vädjar dom nu till Kiev att se till att mediciner kommer igenom för att undvika att samma scenario som på Krim upprepar sig.

Man undrar hur motståndare till behandlingen i Sverige tänker runt en sån här situation som nu uppstått för alla dessa människor på Krim halvön? Den panik och maktlöshet dessa människor nu tvingas uppleva då deras livssituation drastiskt förändrats. Att risken för död och andra skador är stor när substitutionsbehandling avbryts mot personens vilja vet man sen länge. Men när man läser om en sån här katastrof hoppas man att även motståndarna till behandlingsformen tänker efter och istället börjar lyssna på vad brukarna själva och forskningen faktiskt säger. Substitutionsbehandling räddar liv!

%d bloggare gillar detta: