Debattartikel i Tidningen Filen

SBF Vänner har en debattartikel i Tidningen Filens senaste nummer.

Köp ett nummer eller kolla in nedanför (klicka för större bild).

Du kan också läsa artikeln på Tidningen Filens hemsida.

Mer inflytande för alla människor är skriven av styrelseledamoten Magnus Brahn.

Textversion följer:

Mer inflytande behövs för alla människor

SBF Vänner har en debattartikel i Tidningen Filens senaste nummer.

Köp ett nummer eller kolla in nedanför (klicka för större bild).

Du kan också läsa artikeln på Tidningen Filens hemsida.

Mer inflytande för alla människor är skriven av styrelseledamoten Magnus Brahn.

Textversion följer:

Mer inflytande behövs för alla människor

Jag har följt narkotikapolitiksdebatten utifrån i många år och är det något som alltid förundrat mig är hur det talas om men sällan med utsatta grupper.

Efter att ha arbetat för Svenska Brukarföreningen i några år som icke-brukare förstår jag vikten av att försvara denna självklarhet. Jag önskar verkligen att det var en självklarhet, men gång på gång så påminns man hur svårt vissa verkar ha för att fatta denna enkla princip.

Det verkar vara vissa grupper som är mer utsatta för att vägras denna rätt än andra. F.d. kriminella, sexarbetare och narkomaner verkar vara hårdast drabbat och inte ”kapabla” att kunna tala om vad som är bäst för dem.

Ingen skulle få för sig att tala för handikappade om handikappade, men det är precis det som dagligen händer här.

Precis som med f.d. kriminella så används förminskande taktik och osynliggörande, men jag måste också säga att det har blivit bättre. Det sättet som SBF numera tas emot, i alla fall av vissa, är spännande att bevittna.

Vad Svenska Brukarföreningen vet och Svenska Brukarföreningens Vänner noterat är att frigörelse för en knarkare stavas aktivism. Inget är mer kraftfullare än empowerment.

På samma sätt som det finns olika fängelseråd och organisationer som KRIS och X-CONS som tar hand om fängelsekunder inom Kriminalvården så finns det ett behov och en nödvändighet och framförallt en vilja att organisera sig hos dem som använder narkotika.

De som blir tillfrågade om att vara med och tycka i media är alltför sällan de med egen erfarenhet. Det leder till en obalans, för att inte nämna felprioriteringar, felbehandlingar och misslyckade satsningar.

Det finns något mycket besvärande bakom allt detta. Ett element av uppfostran och en hemskt nedlåtande syn från samhällets sida, man vill korrigera ett beteende och då går det bara inte för sig om dessa grupper organiserar sig och börjar kräva en massa saker.

SBF finns kvar idag mycket tack vare sin envishet och princip att hålla fast vid sin grundidé: Uttala dig inte om något du inte har erfarenhet av. Ha gärna en åsikt om vad du vill, men jämställ inte vikten av de två.

Kanske är allt detta en nödvändig och smärtsam process, likt gayrörelsen, som SBF måste gå igenom. Men vi i SBF Vänner hoppas kunna påskynda den processen.

Jag hoppas fler ser behovet av en förening som SBF Vänner, där principen om egenmakt, gäller alla, oavsett bakgrund och historia.

Självrepresentation är vad det låter som. Varken mer eller mindre.

Magnus Brahn

Ledamot i SBF Vänner