Försök med naloxon i Skåne kan bli möjligt.

För någon vecka sen kom meddelande om att hälso – och sjukvårdsnämnden i Region Skåne fattat beslut om att möjligheterna för en pilotstudie kring naloxon ska bevakas. Återkoppling om möjligheterna för detta ska ske till nämnden i mars 2015.

Det finns alltså goda möjligheter för en studie kring motgiftet naloxon i Skåne nu.
Skånes Brukarförening sitter med i en grupp som samlats för att titta på detta, inhämta erfarenheter på hur man gjort på andra ställe – främst kring hur en utbildning skulle kunna se ut och hur man gjort med detta i Danmark o Norge. Nästa möte är den 23 jan.

Givetvis skulle vi vilja gå ut med detta brett – att så många som möjligt skulle kunna få tillgång till det livräddande naloxonet så fort som möjligt – men detta är trots allt ett bra o positivt steg framåt!

Vi har också diskuterat med mottagningar i Malmö, bl.a. Beroendecentrum i Malmö om att fixa lite kurser i första hjälpen – HLR – hjärt&lungräddningskurser med instruktörer.

Det kan ju vara bra att veta hur man ska ge mun mot mun, hjärtkompression o s v på rätt sätt – visserligen brukar det ordna sig men det är i varje fall ingen nackdel att sådant sitter så man inte får panik när nåt händer. Att ge någon annan syre medan man väntar på ambulans kan rädda liv.