VICE om Naloxon

VICE har gjort en korta dokumentär om användandet av naloxon i USA (naloxon är ett läkemedel som kan häva en opiat överdos). I fler och fler delstater har förutom ambulans även polis börjat bära med sig naloxon. Men man har också börjat dela ut preparatet till brukare och anhöriga vilka ofta är dom som är först på plats. Och som också har störst chans att kunna rädda livet på den som överdoserat.

I delstaten New England såg man under dom första 18 månaderna av programmet en minskning av dödliga överdoser med 66%. Ett fantastiskt resultat och många människors liv räddade tack vare att dessa personer hade tillgång till naloxon.

VICE har gjort en korta dokumentär om användandet av naloxon i USA (naloxon är ett läkemedel som kan häva en opiat överdos). I fler och fler delstater har förutom ambulans även polis börjat bära med sig naloxon. Men man har också börjat dela ut preparatet till brukare och anhöriga vilka ofta är dom som är först på plats. Och som också har störst chans att kunna rädda livet på den som överdoserat.

I delstaten New England såg man under dom första 18 månaderna av programmet en minskning av dödliga överdoser med 66%. Ett fantastiskt resultat och många människors liv räddade tack vare att dessa personer hade tillgång till naloxon.

Det är svårt att förstå varför inte Svensk polis redan bär med sig läkemedlet, och varför brukare och anhöriga nekas tillgång till denna livräddande medicin. I vårat grannland Danmark har man redan börjat med detta, och även i Norge har man i städerna Oslo och Bergen infört försök . I Skåne har man nu börjat tala om att starta upp ett försöksprojekt och det är bra, men denna åtgärd behövs över hela landet och det nu!

 

%d bloggare gillar detta: