Lågtröskelbehandling i Norge

I staden Bergen i Norge startar man nu upp ett lågtröskel tillbud för patienter i substitutionsbehandling. Meningen är att man ska kunna ta in folk i behandlingen inom bara några dagar, istället för månader som det ofta kan ta. Man satsar framförallt på att hjälpa den grupp som vården ofta har svårt att komma i kontakt med, och som inte heller jämt har drogfrihet som mål.

I staden Bergen i Norge startar man nu upp ett lågtröskel tillbud för patienter i substitutionsbehandling. Meningen är att man ska kunna ta in folk i behandlingen inom bara några dagar, istället för månader som det ofta kan ta. Man satsar framförallt på att hjälpa den grupp som vården ofta har svårt att komma i kontakt med, och som inte heller jämt har drogfrihet som mål.

Bra initiativ och roligt att se att man även försöker hjälpa dom människor som inte ser drogfrihet som något första mål. Det här är ju den grupp som i Sverige brukar kastas ut från behandlingen med alla risker det innebär. Det är sånt här man vill se i Sverige också. Att man utformar behandlingen efter patienterna och deras förutsättningar istället för tvärt om.

I Norge precis som i många andra EU länder har man ett helt annat tänkande än i Sverige där skademinimerande åtgärder är sällsynta. Här hemma ligger vi så långt efter när det kommer till hur man utformar en mer human beroendevård där patienternas hälsa går före massa fördomar och moral.

%d bloggare gillar detta: