Naloxonprogram expanderar i Skottland

Naloxon-programmet i Skottland har expanderat och nya siffror visar att utdelning av naloxon-kit har ökat från antal 3878, år 2012-2013, till 6472 det senaste året. Varenda fängelse i Skottland är involverade i programmet och förutom NHS Western Isles så deltar även alla sjukhus.

Naloxon fungerar som ett motgift när någon tagit en överdos av opiater/opioider och har haft stor framgång. Skottland var det första landet i världen att införa ett program som inkluderade Naloxon och enligt Professor Sheila Bird visar statistiken att Naloxon har bidragit till att över 40 liv har kunnat räddats sedan det infördes år 2010.

Säkerhetsminister Roseanna Cunningham har sagt att deras program skickar en klar signal till resten av världen att det är viktigt att rädda liv.
– En drogrelaterad död är en för mycket.

Naloxon-programmet i Skottland har expanderat och nya siffror visar att utdelning av naloxon-kit har ökat från antal 3878, år 2012-2013, till 6472 det senaste året. Varenda fängelse i Skottland är involverade i programmet och förutom NHS Western Isles så deltar även alla sjukhus.

Naloxon fungerar som ett motgift när någon tagit en överdos av opiater/opioider och har haft stor framgång. Skottland var det första landet i världen att införa ett program som inkluderade Naloxon och enligt Professor Sheila Bird visar statistiken att Naloxon har bidragit till att över 40 liv har kunnat räddats sedan det infördes år 2010.

Säkerhetsminister Roseanna Cunningham har sagt att deras program skickar en klar signal till resten av världen att det är viktigt att rädda liv.
– En drogrelaterad död är en för mycket.

Vi anser att Naloxon behövs även här i Sverige, inte bara på sjukhusen utan även där våra kamrater finns, på härbärgen, metadonmottagningar, avgiftningar, etc.