Naloxons uppfinnare död

Mannen som hjälpte till att utveckla opiat- och opioidmotgiftet Naloxon är död.

Läkaren Jack Fishman, som var en av dem som hjälpte till att utveckla det välkända läkemedlet som räddat otaliga liv genom att motverka en opiat- eller opioidöverdos, dog i sitt hem utanför New York den 7 december.

Tillsammans med andra forskare tog han fram en ny drog som var oerhört kraftfull, inte hade några biverkningar eller var beroendeskapande. 1961 ansöktes om ett patent på drogen och 1971 godkändes Naloxon av det amerikanska läkemedelsverket för att stoppa överdoser.

Mannen som hjälpte till att utveckla opiat- och opioidmotgiftet Naloxon är död.

Läkaren Jack Fishman, som var en av dem som hjälpte till att utveckla det välkända läkemedlet som räddat otaliga liv genom att motverka en opiat- eller opioidöverdos, dog i sitt hem utanför New York den 7 december.

Tillsammans med andra forskare tog han fram en ny drog som var oerhört kraftfull, inte hade några biverkningar eller var beroendeskapande. 1961 ansöktes om ett patent på drogen och 1971 godkändes Naloxon av det amerikanska läkemedelsverket för att stoppa överdoser.

Vad som gör Naloxon så effektiv är att den fungerar även på syntetiska opioider och läkemedel som OxyContin, Percocet, och Vicodin, förutom på opiater som heroin och morfin.

Idag finns vad många kaller en mirakeldrog i varenda sjukhus, akutmottagning, och ambulanser över hela världen.

På fler och fler ställen i världen distribueras den nu bland de grupper som är mest sårbara för en överdos för administering av en peer eller dem själva.