Kanada: Nya regler för injektionsrum hotar positiv utveckling

Hälsominister Leanoa Aglukkaq och den konservativa regeringen i Kanada har drivit igenom en ny lag som gör det svårare att öppna upp nya injektionsrum.

Bill C- 65 (Respect for Communities Act) kommer, trots det mänskliga namnet, att förnedra och kränka personer som använder droger i vårt samhälle, säger kritiker til lagen. "Vi behöver desperat dessa livsnödvändiga tjänster, men Bill C-65 syftar till att göra det svårare att öppna nya tjänster som stödjer hälso- och mänskliga rättigheter för personer som använder droger" säger Zoe Dodd från Torontos brukarförening.

Hälsominister Leanoa Aglukkaq och den konservativa regeringen i Kanada har drivit igenom en ny lag som gör det svårare att öppna upp nya injektionsrum.

Bill C- 65 (Respect for Communities Act) kommer, trots det mänskliga namnet, att förnedra och kränka personer som använder droger i vårt samhälle, säger kritiker til lagen. "Vi behöver desperat dessa livsnödvändiga tjänster, men Bill C-65 syftar till att göra det svårare att öppna nya tjänster som stödjer hälso- och mänskliga rättigheter för personer som använder droger" säger Zoe Dodd från Torontos brukarförening.

Bevis för sprutrums effektivitet i att rädda liv genom att minska överdoser och hämma spridning av hiv och hepatit C finns i mängder. Vancouvers mycket framgångsrika Insite har dokumenterat de många positiva effekterna av tjänsten, bland annat har de sett en minskning narkotikakonsumtion och brottslighet i området.

Men det är väl känt att den konservativa regeringen inte utvecklar sin politik med vetenskapliga bevis, säger Dodd. "Snarare genomför de sin regressiva politik byggandes på moraliska ideologier. Bill C-65 kommer att begränsa tillgången till livräddande tjänster och kommer bara att leda till mer död och sjukdom över hela landet under täckmanteln att man räddar barnfamiljer och affärsområden från smutsiga knarkare," säger hon.

Den senaste tiden har Toronto och Ottawas sprututbytesrapport visat på det desperata behovet av nya livräddande tjänster för att stödja brukare i Ontario. Rapporten hävdar att sprututbyten inte bara är nödvändigt för personer använder droger utan också till att främja en högre livskvalitet i de samhällen där de är belägna.

Stödjare av injektionsrum medger att det nu kommer att bli svårare att öppna nya sprutrum, men lovar att fortsätta kämpa för Insite och för att fler rum ändå ska kunna få möjligheten öppna upp.

2011 misslyckades regeringen med att stänga ner Vancouvers övervakade sprututbyte, kallat Insite när landets högsta domstol bestämde att sprutrummet var viktig i att skydda brukares hälsa.

SBF håller med Zoe Dodd: Vi måste avsluta stigmatisering, marginalisering, död och sjukdom. Vi behöver sprutrum nu!