DN-artikel om Stockholms sprutbyte

DN publicerade i förrgår (14/5-13) ut med ett reportage om sprututbytets första månad vis ST: Görans sjukhus i Stockholm, det huvudsakliga syftet med sprututbytet är att höja livskvaliteten hos de som injicerar droger. Sedan försöket att minska antalet sprutnarkomaner trädde i kraft 1967, och försäljningen av sprutor förbjöds, har personer som injicerar droger ändå ökat.

DN publicerade i förrgår (14/5-13) ut med ett reportage om sprututbytets första månad vis ST: Görans sjukhus i Stockholm, det huvudsakliga syftet med sprututbytet är att höja livskvaliteten hos de som injicerar droger. Sedan försöket att minska antalet sprutnarkomaner trädde i kraft 1967, och försäljningen av sprutor förbjöds, har personer som injicerar droger ändå ökat.

– Så det är inte tillgången på sprutor som gör att fler börjar injicera droger. Det är helt andra faktorer som påverkar den utvecklingen. Att erbjuda rena sprutor mot smutsiga är ett rent hälsoprojekt, ett smittskyddsprojekt, säger ansvarig läkare Martin Kåberg.

På det 4 första veckorna har utbytet haft 220 besökare, man måste ha fyllt 20 år och ett blodprov tas vid inskrivning, om man inte är vaccinerad mot hepatit a och b så erbjuds också det. Just nu har ”paviljongerna”, eller barrackerna som personalen kallar det, mellan 30- 40 besökare om dagen.

Av dessa så har 83 procent hepatit C, 7 procent hiv och bara 10 procent är vaccinerade mot hep a och b. På sikt hoppas Martin Kåberg få in 3000 av Stockholms 8000 sprutnarkomaner i ”programmet”.

Det finns en åsikt att narkomanerna får skylla sig själva och därför inte ska ha någon hjälp. Det är ett väldigt cyniskt synsätt på ett problem som finns i samhället, säger Martin Kåberg.

Läs hela artikeln här!