Engelsk stad överväger öppna sprutrum

Brighton & Hove har blivit den första staden att officiellt överväga att öppna ett sprutrum, detta efter att en 12 månaders granskning av områdets narkotikaproblem nu blivit klar. Där framgår det att sprutrum eller injektionsrum kan bidra till att minska stadens dödsfall men även uppmuntra brukare att inte använda på offentliga platser.

En handfull europeiska länder har redan sprutrum, bland annat Tyskland, Danmark, Norge och Holland. I Tyska Frankfurt tas det 2 överdoser i veckan i sprutrummet, men ingen har än dött, något de med all säkerhet skulle gjort ute på gatan.

Brighton & Hove har blivit den första staden att officiellt överväga att öppna ett sprutrum, detta efter att en 12 månaders granskning av områdets narkotikaproblem nu blivit klar. Där framgår det att sprutrum eller injektionsrum kan bidra till att minska stadens dödsfall men även uppmuntra brukare att inte använda på offentliga platser.

En handfull europeiska länder har redan sprutrum, bland annat Tyskland, Danmark, Norge och Holland. I Tyska Frankfurt tas det 2 överdoser i veckan i sprutrummet, men ingen har än dött, något de med all säkerhet skulle gjort ute på gatan.

Brighton & Hove rådet säger att de har ändrat sitt sätt att hantera narkotikaproblemet i området. De säger att de brukade ha den högsta nivån av narkotikarelaterade dödsfall i Storbritannien – nu är de på åttonde plats.

Manchester är nu nummer ett och kommunfullmäktige där säger de tittar med största intresse på alla försök att införa sprutrum i Storbritannien.

Strax efter Brighton & Hove gick en tidigare polismästare i Cambridgeshire ut och efterlyste Sprutrum i Cambridge, detta för att förhindra dödsfall och få fler brukare in i behandling.

Tom Lloyd, som var länets högsta polis från 2002-2005, anser staden har en drogproblematik som bör åtgärdas delvis genom att köra en drop-in service – där användare säkert kan ta droger under handledning och utan rädsla för åtal.

Han sade att det skulle förhindra, om inte eliminera, onödiga dödsfall, uppmuntra brukare till behandling och så småningom minska brottsligheten.

%d bloggare gillar detta: